|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruoanlaittotaitoista henkilökuntaa löytyy pääkaupunkiseutua helpommin
19.10.2012Lapinjärven ruokahuoltopäällikkö Reeta Kantoniemi aloitti kunnassa uuden tehtävänsä elokuun puolivälissä. Moni asia on yllättänyt yritysmaailmassa neljätoista vuotta työskennelleen ammattilaisen, mutta hän sanoo olleensa myönteisesti hämmästynyt siitä, miten täällä keittiöissä jokainen työntekijä osaa tehdä ruokaa. Vantaalla ja pääkaupunkiseudulla ylipäänsä kokkien rekrytointi on hyvin vaikeata, ja ruoanlaittotaitoisia keittiöammattilaisia on vaikea löytää sijaisuuksiinkaan.

Ravitsemusteknikoksi Orimattilassa ja Järvenpäässä opiskellut Kantoniemi asuu Porvoossa ja tätä ennen hän työskenteli Sodexon aluevastaavana Länsi-Vantaalla. Tehtävä merkitsi useiden päiväkodin ja koulujen ruokahuollon esimiehenä toimimista. Suurimmassa koulussa oli 650 oppilasta.
- Olin pitempään miettinyt työpaikan vaihtamista, vaikka en ollutkaan työhöni tyytymätön. Uteliaisuus ja muutoksenhalu saivat hakemaan uutta tehtävää, hän sanoo.

Keittiöt tuttuja, kuntamaailma uusi

Kuntamaailma on Kantoniemelle ihan uusi, vaikka hänen asiakkainaan ovat aikaisemminkin olleet keittiöt.
- Kuntatyötä opiskelen kovasti. Pikkukuntaan oli kiva lähteä töihin kun byrokratia on minulle vielä vierasta ja täällä on helpompi opetella sitä.
Häntä huvittaa, miten hän on oppinut varmistamaan esimieheltään, vaatiiko joku asia lautakunnan hyväksyntää. Kantoniemi mainitsee tulleensa puhtaalle pöydälle vasta perustettuun tehtävään. Hän on tavannut paljon yhteistyökumppaneita ja ensimmäisiä tehtäviä on ollut ensi vuoden budjetin laadinta.

Yhteiset toimintatavat

Siivous ja keittiöt ovat Lapinjärvellä siirtyneet tämän vuoden elokuun alussa teknisen toimen alaisuuteen. Neljän alakoulun lisäksi siviilipalveluskeskuksen ja vanhainkodin keittiöt sekä päiväkodin jakelukeittiö sisältyvät ruokahuoltopäällikön tehtäväkenttään. Kunnan omat työntekijät siivoavat noin puolet siivousalasta ja muuten siivous teetetään ostopalveluna.
- Yhdistämisellä saadaan paremmin kustannukset näkyviin. Eri yksiköissä ei ollut ihan tarkkaa tietoa ruokamenoista, koska eri puolilla on toimittu eri tavoin.
Kantoniemi toteaa pyrkivänsä luomaan henkilökunnalle yhtenäiset toimintatavat ja tällä hetkellä hänellä on pöydällä omavalvontasuunnitelman päivittäminen. Omavalvonta sisältää esimerkiksi kuljetettavan ruoan lämpötilaseurannan, kuuman ruoan tarjoilulämpötilaseurannan ja ruokamyrkytysepäilylomakkeen.

Muutoksia keittiöissä

Iso tehtävä on myös keittiöiden yhteisen reseptiikan eli ruokaohjeiden laatiminen niin, että ruoka-annosten todelliset ravintoarvot saataisiin tietoon.
Kantoniemen mukaan Lapinjärvellä ollaan tyytyväisiä kouluruokaan.
- Ollaan rehtorien kanssa juteltu, että suurin haaste muutoksia tehtäessä on se, millä tavoin tyytyväisyys saadaan pysymään. Suuret linjanvedot hän toteaa tehdyiksi jo ennen oman tehtävänsä aloittamista. Lapinjärvellä valtuusto on tehnyt periaatepäätöksen yhteisen keskuskeittiön rakentamisesta.
Tekninen johtaja Hannu Niemi sanoi, että valmista pitäisi olla vuonna 2014.
- Vuosille 2013-14 on varattu rahaa rakentamiseen. Keskuskeittiön kustannusarvio on 2-2,5 miljoonaa euroa, hän totesi.

Peruna esillä

Ruokahuoltopäällikkö Kantoniemi mainitsee, että legendaarinen kumiperuna elää nuortenkin puheissa omaa elämäänsä, vaikka he eivät nimityksen mukaisia perunoita olisi koskaan kohdanneet.
- Kouluilla kokeillaan nyt kuoriperunoita, hän sanoo viitaten syksyn kuumaan aiheeseen elintarvikehankinnoissa. Hänet on yllättänyt se, miten pienessä kunnassa pienetkin asiat menevät aika korkeisiin elimiin pohdittaviksi kuten peruna kunnanhallitukseen.
Hänen toimintatapansa on tuoda uusia asioita toimintaan vähitellen työntekijöiden kanssa neuvotellen eikä kertarysäyksellä. Kantoniemi toivoo, että oman alan hallitseva esimies koettaisiin keittiö- ja siivoushenkilökunnan keskuudessa henkilöksi, jonka kanssa voi jutella avoimista kysymyksistä ja joka tietää ammatillisista asioista.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI