|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Sdp:n yhtälö on mahdoton? ? Orpo lyttäsi Rinteen luvut (14.11.2018 15:24)
Googlen liikenteen ?kaappaus?: Tunnustus tulikin Nigeriasta (14.11.2018 14:49)
Talviolympiakisojen kriisi syvenee ? kisahakijat kaikkoavat (14.11.2018 12:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kaupan mitoitukset uudelleen-valmisteluun maakuntakaavassa
16.10.2012Uudenmaan maakuntahallitus päätti eilisessä kokouksessaan, että maakuntakaavaehdotuksen kaupan ratkaisu valmistellaan uudelleen. Tämä tarkoittaa ratkaisun uutta käsittelyä hallituksen marraskuun kokouksessa sekä lausuntojen pyytämistä kunnilta.

Uudelleen arviointi johtuu Uudenmaan maakuntaliiton aluesuunnittelun johtaja Riitta Murto-Laitisen mukaan siitä, että ympäristöministeriön näkemyksen mukaan kaavaehdotuksessa vähittäiskaupan suuryksiköiden osalta mitoitus on liian väljää eli kaupan enimmäismitoitukset palveluverkkoselvitykseen verrattuna ovat liian suuret.
Murto-Laitinen toteaa, että Loviisan kohdalla tämä merkitsee sitä, että keskustan alueelle voi tulla kauppoja niin paljon kuin kaupunki haluaa kaavoittaa. Loviisan läntisellä alueella, Kuningattarenportissa vähittäiskaupan suuryksikkömerkintä säilyy, mutta kaupan mitoitus eli se kuinka paljon kauppoja voidaan rakentaa, on uudelleen arvioinnin kohteena.
Ympäristöministeriön näkemyksen mukaan pääkaupunkiseudun ulkopuolisten alueiden suuryksiköiden mitoitukset ovat liian korkeita. Kauppojen laskennallinen tarve on mitoitettu palveluverkkoselvityksessä, mutta Murto-Laitisen mukaan kaavaesityksessä haluttiin antaa lisää väljyyttä kunnille, jotta nämä pystyisivät omissa kaavoissaan tarkemmin määrittelemään paikalliset liiketilatarpeet.
- Jos kerrosalat määritellään hirveän tiukasti, nousee kysymys, toteutuuko kilpailu riittävässä määrin ja onko uusilla toimijoilla mahdollisuus päästä mukaan, hän toteaa.
Vähittäiskaupan ensisijainen sijoitus on kaupungin keskusta, mutta tilaa vievät kaupan yksiköt siirtyvät keskustan ulkopuolelle.
- Loviisan enimmäismitoitus on tällä hetkellä 50 000 kerrosneliömetriä. Emme pysty arvioimaan, tuleeko mitoitus pysymään tässä vai muuttumaan, Murto-Laitinen toteaa ja jatkaa, että Loviisa on alimmassa mitoitusluokassa ja marraskuun alkuun selviää, onko luokka oikea. Mitoitukset ovat 50 000, 100 000, 150 000 ja 200 000 kerrosneliömeträ.
Hän sanoo, että heillä on hyvin tiukka aikataulu asian uudelleen valmisteluulle 5.11. kokousta varten.

Läntinen portti avoinna

Kehittämisjohtaja Sten Frondén täsmensi kaupungin osalta, että heillä on Uudenmaan liiton kanssa 24. lokakuuta viranomaisneuvottelu, jossa kaupungin on tarkoitus neuvotella mitoitusluokan nostamisesta 100 000 kerrosneliömetriin. Kyseessä olisi laajempi alue S-marketista länteen, jolla on voimassa oleva vanha rakennuskaava. Alueella sijaitsevat huoltoasemarakennukset vievät jo osan rakennusoikeudesta. Kaupan keskusliikkeet Kesko ja S-ryhmä eivät kumpikaan ole tulossa tälle alueelle.
Kaupunginjohtaja Olavi Kalevan mukaan Loviisan läntisen liittymän liikekeskuksen suunnitelmat eivät vielä ole täsmentyneet. Hän viittasi yhtenä liikemahdollisuutena kalamyymälään. Disa´s Fishn toimitusjohtaja Matti Tepponen ei ollut maanantaina tavoitettavissa, jotta hän olisi voinut kertoa yrityksen suunnitelmista. Mahdollisia paikallisia liikeyrityksiä haravoitaessa Bengt Wallénin Liljendal-päivillä esittämä juustola- ja juustomyymälä-ajatus nousi esille. Wallén pohdiskeli mahdollisuuksia, vaikka Tove´s Gourmet ei hänen mukaansa ole kiinnostunut toimitilojen siirrosta, ja hän on edelleen valmis keskustelemaan aiheesta sikäli kun juustomyymäläkokonaisuus on vireillä.

Kauppapaikka Kuningattarenporttiin varauksia?

Juustomyymälään liittyen Porlammin Osuusmeijerin toimitusjohtaja Kari Ollikainen vastasi, että paikka kiinnostaa kyllä heitä ja heillä on jo alustava varaus Arkkitehtitoimisto Ilonen-Lautamon liikekeskussuunnitelmassa. Yhteydenotosta oli useita kuukausia ja Ollikainen toivoisi mielellään asian etenevän. Arkkitehti Kalevi Ilonen kertoi suunnitelman olevan Eltete Oy:n tilaama. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Bo Österman totesi, että heidän suunnitelmansa on myydä yrityksen alue, mikä näkyy kaikkiaan seitsemässä kyltissä läntisessä liittymässä. Eltetellä ei ole muuta tarkoitusta kuin realisoida alue ja saada sinne hyviä yrittäjiä. Hänen mukaansa alueelle pitäisi saada jotakin merkittävää, joka houkuttelisi ohikulkevia, lähinnä venäläisiä ostajia, ja luonnos liikekeskussuunnitelmaksi on tehty sitä silmälläpitäen. Tarkoitus on myös tehdä toisin kuin Porvoon Kuninkaanportissa eli suunnitella kauppaliikkeet yhteiseksi liikekeskukseksi, jolla on yhteinen parkkialue, eikä erillisiksi halleiksi, jolloin kävijät ovat säiden armoilla ja kokonaisuus hajoaa. Österman painotti, että nämä suunnitelmat ovat vasta idea-asteella ja toteutus on asia erikseen.
Eltete Group myy liiketontteja sloganilla Kauppapaikka, Kuningattarenportti Loviisasssa.
Myyntisivun mukaan yritys tarjoaa Kuningattarenportissa 20 000 neliömetriä uusia kaupallisia tiloja yrityksille, jotka ovat kiinnostuneita hyödyntämään yhä kasvavaa ”Venäjän kauppaa”. Loviisa on turvallinen ja ennen kaikkea edullinen kaupunki, jossa useimmat asiat toimivat hyvin.
Östermanin harmittelee, että asiat eivät kaupungin puolella mene eteenpäin.
Osa Kuningattarenportista on kaupungin omistuksessa ja yritys tekee yhteistyötä kaupungin kanssa. Frondén vastasi liikekeskussuunnitelmista kysyttäessä, että kaupunki on laatimassa oman suunnitelman koko alueen käytöstä ja tehtävä on annettu äskettäin toiselle arkkitehtitoimistolle.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI