|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)
Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? ? Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ?prismaperheistä? (15.11.2018 18:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Äänestäjät puolustavat peruspalveluita
25.09.2012Tulevissa kunnallisvaaleissa kiinnostavat monet aiheet Loviisan seudulla. Osa asukkaista epäilee äänestämisen mielekkyyttä. Lovari kävi kyselemässä Liljendalissa, Lapinjärvellä, Tesjoella ja Loviisassa ihmisiltä, mitä tämä tuumivat omasta äänestämisestään ja keskeisistä asioista muutama viikko ennen vaaleja.

Kysymykset olivat nämä: Aiotko äänestää kuntavaaleissa, millä perusteella valitset oman ehdokkaasi, mitkä ovat mielestäsi tärkeitä asioita näissä vaaleissa ja onko ehdokkaan sukupuolella väliä. Lisäksi kysyimme, minkä kouluarvosanan annat nykyisen valtuuston toiminnasta numeroilla 4:stä 10:een.

Palvelut omalla kielellä

Synnöve Salomaa Sävträskistä aikoo kyllä äänestää, mutta ei vielä oikein tiennyt, ketä. Hän haluaa säilyttää ruotsinkielen aseman tasaveroisena palveluissa. Salomaa työskentelee vanhuspalveluissa ja pitää tärkeänä, että vanhukset saisivat puhua omaa kieltään, on se sitten suomi tai ruotsi. Toisena asiana hän nostaa esille nuorten tilanteen Liljendalissa, jossa nuorille voisi olla edes jotakin toimintaa ja joku mahdollisuus työllistyä Liljendalissa. Salomaan viidestä pojasta nuorin täyttää kuusitoista, joten tuntumaa hänellä on näihin asioihin. Ehdokkaan sukupuolella ei sen sijaan ole väliä. Nykyiselle Loviisan valtuustolle hän antaisi arvosanan 8 ½ ilman enempiä perusteluja.

Naiset pysyvät ytimessä

Christer Gustavsson Liljendalin Embomista aikoo äänestää ja ehdokaskin on tiedossa.
- Asioiden tärkeysjärjestys pitää ehdokkaalla olla sama kuin mikä minusta tuntuu tärkeältä ja myös samanlaiset periaatteet. - Maaseudun hengissä pysyminen ja se, ettei kaikkia palveluita viedä pois, esimerkkinä kouluasiat.
Gustavssonin oma lapsi on kymmenen kuukauden ikäinen ja perustärkeinä asioina hän pitää lapsiin liittyviä palveluita. Mies-nainen-valinnalla ei ole hänelle merkitystä, vaikka hän arvioikin, että naiset saattavat olla tehokkaampia ajamaan asioita.
- Tuntuu siltä, että naiset olisivat vähän terhakkaampia pysymään ytimessä eivätkä lähde pyörittelemään asioita. Nykyvaltuustolle Gustavsson antaa arvosanan 6 ½.
– Minusta tuntuu, että vaalilupauksista promillemäärä on toteutunut. Olisivat edes olennaiset pystyneet kunniallisesti hoitamaan läpi.

Ui omassa lammessa

Leevi Hyvönen Lapinjärven Rutumista sanoo, että hänellä on aikomus äänestää, vaikka kandidaatteja ei ole vielä käynyt kotona kiertämässä. Hän suhtautuu skeptisesti valtuustoon pyrkiviin ja epäilee oman pussin täyttämisen olevan heille tärkeintä. Sortavalassa syntynyt eikä vielä 85:aa täyttänyt Hyvönen lukeutuu veteraani-ikäluokkaan ja pitää vanhusten asioiden hoitamista puutteellisena.
- Täällä riidellään mihin myö liitytään ja uimahallille on paljon kannattajia Porlammin isossa kylässä, mutta yhtään kertaa en ole hallissa käynyt. Olen itse rakentanut oman 25 metrin pituisen lammen ja yhden miehen justeerilla sahaan avannon siihen talvella.
- Juupas-eipäs-keskustelusta ja kuka mistäkin kyläkulmalta on edustajana pitäisi päästä turvaamaan myös syrjäkylien vesi-, jäte- ym. huolto myös myrsky- ja muissa erityisoloissa.

Sivukyliltä liikkeelle

Hyvönen toteaa, että sivukyliltä vanhat ihmiset eivät pääse millään kulkuneuvolla keskustaan ja talvella pikkuteiden aurauksen pitäisi hoitua paremmin. Hänelle tärkeintä on päästä juttelemaan nokakkain ihmisten kanssa, mikä oli nytkin kaupan edustalla toimena. Nykyiselle valtuustolle herui arvosanaksi 7-.
Ohi kulkeva Raija Salminen toivoo, että valtuustoehdokkaita pääsisi näkemään ja kuulemaan vaalikeskusteluissa, jotta tutustuisi ehdokkaisiin eikä tarvitsisi pelkästään naapuria äänestää.
Lapinjärvellä työskentelevä mutta Liljendalissa asuva Nina Dahlbom sanoo, ettei vielä ole ajatellut asiaa eikä seurannut vaaleja, mutta ehkä äänestää.
- Kyllä minä varmaan kuitenkin menen äänestämään.
Hänen ehdokkaansa on mies. Dahlbomin arvosana toimivalle valtuustolle on 8. Häntä lähinnä ovat kouluasiat, sillä omat lapset ovat teini-iässä ja käyvät parhaillaan koulua Loviisassa.

Ymmärrän mutta en pysy kärryillä

Micke Dromberg Viirilästä oli käväisemässä Lapinjärvellä kaveriaan tapaamassa. Hän opiskelee Kouvolassa restaurointia ja äänestää 18-vuotiaana ensimmäistä kertaa. Jos äänestää. Hän kuvailee elävänsä ”easy living” -tyylillä päivä kerrallaan eikä oikein muiden ongelmista välitä.
- Kyllä minä vähän katson, kun se aika lähenee.
Kunnallispolitiikasta hän toteaa, että ”ymmärrän, mutta en pysy kärryillä”.
Dromberg ei suostu kuvansa julkaisemiseen lehdessä. Hän on sydämistynyt ihmisten luokitteluun ulkoasun perusteella ja selvään rasismiin. Moottoripyöräkerholaisena hän törmää kaiken aikaa epäilyihin huume- ja muusta rikollisuudesta ja siihen, että liiviporukoita vahdataan. Hän kertoo lähtevänsä pois, jos joku haastaa riitaa eikä ole lyönyt ketään, mutta ulkonäkörasismi poliisien epäilyjä myöten harmittaa. Toiveena olisi erilaisuutta hyväksyvämpi ilmapiiri.

Lakisääteiset palvelut ensisijalla

Impin Kievarin yrittäjä Tanja Peltonen Tesjoella on jyrkkänä.
- Nyt en aio mennä äänestämään. Tämä on ensimmäinen kerta sen jälkeen kun olen täyttänyt kahdeksantoista. Mikään ehdokas ei ole vaikuttanut millään lailla oli puolue mikä vaan, hän lataa. Peltosen mukaan päätöksenteko on tasapaksua kökköä ja on tehty ylilyöntejä jotka eivät tule toteutumaan, ja siksi nämä vaalit eivät nyt häntä innosta. Tehtävänsä päättävä Loviisan valtuusto saa arvosanan 6.
- Riitaista porukkaa.
- Tärkeät asiat ovat terveydenhuolto, vanhustenhoito ja työllistyminen, hän listaa omiksi prioriteeteikseen.
Lounastuntia lopetteleva Teppo Mahrberg Loviisasta pitää äänestämistä kansalaisvelvollisuutena. Hän on muuttanut Kotkasta ja ollut siellä ehdokkaanakin kunnallisvaaleissa.
- Nämä ovat henkilövaalit ja oman ehdokkaani pitää olla mahdollisimman pätevä. Puoluekanta ei ratkaise ja sukupuolella ei todellakaan ole väliä.
- Valitsen sellaisen ihmisen, joka saa äänensä kuuluviin ja jolla on ilmaisutaitoa ja diplomaattista kykyä.
Valtuuston tehtäväksi hän toteaa rahanjaosta päättämisen ja kuntatalouden tasapainosta huolehtimisen. Toimialoista hän mainitsee terveydenhuollon oleva lähellä sydäntä, jo siksi että hän työskentelee itse toimialalla.
- Yleisesti ottaen lakisääteiset peruspalvelut ovat ne, joista kunnan tulisi ensisijaisesti huolehtia.
Greta Öhberg Loviisan keskustasta on aina äänestänyt naista ja aikoo tehdä niin nytkin.
- Naiset ymmärtävät meitä vanhuksia vähän paremmin, hän arvioi vaikka korjaakin nauraen, että hänellä on kolme poikaa jotka kyllä ymmärtävät häntä.
- En ole koskaan äänestänyt puoluetta vaan ihmistä.
- Meidän terveyskeskus on oikein hyvä ja aina auttanut missä olen tarvinnutkin. Minulla ei ole mitään valittamista.
- Kyllä me tarvitsemme jonkun, joka järjestää meidän asioita. Öhrberg kertoo valitsevansa oman ehdokkaansa paikallislehtiä seuraamalla. Valtuustolle hän ei anna arvosanaa, koska hän ei ole mielestään seurannut tapahtumia tarpeeksi.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI