|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan ja Paksin välille ystäväkaupunkisopimus
21.09.2012Loviisan kaupungin ja unkarilaisen Paksin kaupungin välinen virallinen ystävyyskaupunkisopimus allekirjoitettiin lauantaina juhlallisin menoin Paksissa. Sopimuksen allekirjoittivat Paksin kaupunginjohtaja János Hajdu sekä Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva.


Loviisan kaupunginhallitus päätti ystäväkaupunkisuhteiden solmimisesta Paksin kanssa vuoden 2011 tammikuussa, ja esisopimus allekirjoitettiin Loviisassa jo vuoden 2011 joulukuussa. Vanhan Loviisan aikana Paks ja Loviisa solmivat jo kertaalleen vastaavan esisopimuksen, mutta varsinaisen ystäväkuntasopimuksen allekirjoitus jäi kuntafuusion melskeissä tuolloin tekemättä.

Loviisasta ystävyyskuntatapahtumaan osallistuivat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo, kaupunginjohtaja Olavi Kaleva, hallintojohtaja Christoffer Masar sekä Ismo Kokko sekä Loviisan Suomi-Unkari seuran edustaja Arvo Vuorenmaa.
-Sopimus allekirjoitettiin heidän sadonkorjuujuhlien yhteydessä. Tunnelma oli erittäin lämminhenkinen. Loviisan Big Band esiintyi muun muassa Tonavan rannalla pidetyssä konsertissa, ja laskimme yhteisen kranssin Tonavan virtaan, kertoi Arja Isotalo.

Tiivistä yhteistyötä pitkään

-Paksin ja Loviisan välillä on ollut ruohonjuuritason yhteistyötä pitkään jo ennen virallisia sopimuksia muun muassa koripallojoukkueiden sekä koulujen kesken. Jatkossa on tarkoitus kehittää esimerkiksi oppilasvaihtoa sekä lasten ja nuorten yhteistyöhankkeita, kertoi Isotalo.

Päivien aikana Loviisa Big Band järjesti Paksissa kolme konserttia, joissa Sonja Lumme lauloi suomeksi ja englanniksi. Kaupunki ja Fortum osallistuivat Big Bandin kustannuksiin. Hallintojohtaja Christoffer Masarin mukaan Loviisan kaupunki maksoi edustajiensa matkakulut, ja isännät vastasivat majoitus-, kuljetus- ja ruokailukustannuksista Paksissa. Varat käytettiin kaupungin budjetin ystävyyskaupunkitoimintaan varatuista määrärahoista.

Loviisan ja Paksin kesken yhteistyötä on ollut jo aiemmin lähinnä Myllyharjun lukion ja Lovisa Gymnasiumin sekä Paksin koulujen välillä. Tapaamisia on ollut paksilaisten kanssa erityisesti Loviisan Suomi-Unkari-seuran ja Fortumin sekä sen henkilöstön kesken. Myös monilla loviisalaisilla on ystäväperheitä Paksissa. Noin 20.000 asukkaan Paks ei kuitenkaan aiemmin ole ollut varsinainen Loviisan ystävyyskunta.
Entuudestaan Paksin kaupungin ystäväkaupunkeja (twin cities) ovat olleet Saksan Reichertshofen, Puolan Gubin, Slovakian Galanta, Romanian Târgu Secuiesc. Unkarin keskiosissa sijaitseva Paksin kaupunki on tunnettu maan ainoista ydinvoimaloistaan, jotka ovat samaa, VVER-440 –tyyppiä kuin Loviisan ydinvoimalaitokset.Loviisa Big Band solistinaan Sonja Lumme järjesti Paksissa viikonloppuna kolme konserttia.

Österåkerista seuraava ystäväkaupunki?

Ruotsalaisesta Österåkerin kunnasta on todennäköisesti tulossa Loviisan seuraava uusi ystävyyskaupunki. Loviisan kaupungin edustajat vierailivat viime vuonna tutustumassa Österåkeriin ja kutsuivat ruotsalaiskunnan edustajat vastavierailulle Loviisaan.
-Österåkerin kunta on Loviisan kanssa paljon samantyyppinen kunta, jolla on paljon samanlaisia toimintoja kuin Loviisassa ja siellä järjestetään muun muassa suomenkielistä koulutusta, kertoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo (sd). Myös Österåkerin seurakunnalla on suomenkielistä toimintaa. Österåker on lakkautetun Ruotsinpyhtään kunnan entinen ystävyyskunta.
-Heiltä on tulossa jossakin vaiheessa edustajia tutustumaan Loviisaan ja arvioimaan onko heillä kiinnostusta ja tarvetta solmia ystävyyskuntasuhteet Loviisan kaupungin kanssa. Pallo on nyt heillä, Isotalo kertoi.
Isotalon mukaan kuntafuusion jälkeen kaikkia ystäväkuntasuhteita katsottiin puhtaalta pöydältä.

Ystävyyskuntasuhteet syynissä

- Olimme kaksi vuotta sitten pohjoismaisilla päivillä Karlskronassa, ja kutsuimme heidän edustajia Loviisaan, mutta sitten tuli Norjan Hortenista tieto, etteivät ole tulossa. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että valmistellaan mitä entisten kuntien kansainvälisiä yhteyksiä ja uusia yhteyksiä on luoda, kertoi Isotalo.

Österåkerin kunta on kunta Ruotsissa Tukholman läänissä. Kunta sijaitsee eteläisessä Roslagenissa Uplannin maakunnassa. Idässä Österåkeriin kuuluu useita suuria saaria Tukholman saariston pohjoisosasta. Vuoden 2011 lopussa kunnassa oli 39.792 asukasta. Österåkerin kuntaan on liitetty useita naapurikuntia, ja sen asukasluku on kasvanut viime vuodet nopeasti.
Uusi Loviisa ei ole vielä vahvistanut muita ystäväkuntasuhteita kuin Paksin kanssa. Vanhalla Loviisalla oli ystävyyskunnat Ruotsin Karlskronassa, Tanskan Hillerödissä, Norjan Hortenissa ja Islannin Olafsfjourourissa, jona on nyttemmin yhdistynyt uudeksi Fjallabyggo -nimiseksi kunnaksi sekä Viron Haapsalu.

Ruotsinpyhtään ystävyyskuntia olivat Ruotsin Österåker ja Viron Kohila. Lapinjärven kunta on myös Kohilan ystävyyskunta. Pernajan ystävyyskuntana oli Viron Loksa. Liljendalilla ei kansainvälisiä ystävyyskuntia ollut.

Linkki Paksin nettisivuille Google-kääntäjän kautta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI