|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Malmössä räjähti voimalla ? Poliisi: ?Tämä on jotain isompaa? (21.11.2018 07:36)
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Anita Kauvolle Boris Jordas on myös turva lääkärireissuilla
21.09.2012Boris Jordaksen nallekarhumainen olemus vastaa hyvin myös miehen lempeää luonnetta. Pitkäaikainen asiakas Anita Kauvo sanoo, että ”Boris antaa kainaloa”. Keskinäiseen leikinlaskuun kuuluu, että Jordas vastaa olevan parempi pitää kiinni ennen kuin toinen on nurin. Luontevasti hän siirtää kuivumassa olevia sieniä syrjään pöydältä ja ulkopuolinenkin huomaa, että tässä on koolla enemmän kuin asiakas ja palveluntuottaja.

- Nyt hän on alkanut puhua eläkkeelle jäämisestä, mitä minä sitten teen, kysäisee Kauvo viitaten Jordaksen tulevaisuuden suunnitelmiin.
Hän kiittelee muidenkin lapinjärveläistaksien turvallisuutta ja hyvää palvelua. Kauppakassi kannetaan sisälle, ja kaupassakin autetaan.
- Anita on asunut pitkään Espanjassa eikä hänelle ihan kaikki käy. Hyllyssä voi olla kymmenen tuotetta mutta ei kuitenkaan juuri sitä, mitä tarvitsisi, nauraa Jordas.
Kauvo on innokas ruoanlaittaja ja kuljettajien kanssa tulee keskusteltua vaikka kastikkeista. Joskus hän on joutunut ottamaan kaupungista taksin kotiin ja hiljainen kotimatka on tuntunut mykkäkoululta.
Kauvo kertoo joskus murehtineensa, muistaako taksi tulla aamulla kun ajoja on paljon ja hän on varannut auton lääkärireissulle vaikkapa viikkoa aikaisemmin.
- Ja sitten Boris pirautti illalla ja sanoi että hän tulee aamulla, Kauvo antaa esimerkin extrapalvelusta.
Jordas toteaa hymyillen, että tietää asiakkaan nukkuvan yönsä paremmin kun aamun reissu on varma.
Sairaala- ja lääkärimatkoilla tuttu taksimies on kullan arvoinen. - Sairaaloissa on niitä viiruja, miten tällainen maalainen tietää minne mennä. Boris ottaa paperit ja pyytää minua odottamaan rauhassa, naurahtaa Kauvo kuvaillen sairaaloissa kulkua ohjaavia värillisiä linjoja.

Kelan korvausmuutos pelottaa

Jordas korostaa, että jos maaseudulla aikoo taksikuljettajana elää, on oltava palvelualtis. Suurkaupungissakin taksikuljettajana työskennelleenä hän luonnehtii näiden töiden olevan kuin kaksi eri ammattia.
Hän muistuttaa, että on asiakkaita jotka haluavat istua hiljaa omissa ajatuksissaan. Taksinkuljettajalta vaaditaan ihmistuntemusta ja tilannetajua sekä pitkiä hermoja.
- Huumorintajua on oltava ja on oltava myös rauhallinen. Viikonloppuasiakkaat ovat omanlaisiaan ja liian totinen ei voi olla. Ja jos itsellä on huono päivä, se ei saa koskaan näkyä asiakkaalle, korostaa Jordas.
Hän ei koe että kaikki ymmärtäisivät millainen rooli takseilla maaseudulla on.
- Sairaaloissa henkilökunta on voinut ihmetellä kun taksi odottaa ja ajatellut sen olevan kallista, mutta paluukyyti on ilmainen, huomauttaa Jordas.
”Omataksi” –systeemi saattaa olla tiensä päässä Kela-kyytien osalta pian myös Lapinjärvellä. Keski-Suomessa muutaman vuoden käytössä ollut Kansaneläkelaitoksen korvaamien taksimatkojen tilaus- ja korvausjärjestelmän muutos on tulossa suunnitelmien mukaan Uudellemaalle käyttöön ensi keväänä. Sen jälkeen taksi tilataan tilauskeskuksesta Helsingistä ja keskukset yhdistelevät matkoja kimppakyydeiksi. Kun taksimatkojen suorakorvaus tulee käyttöön, maksaa asiakas matkan omavastuuosuuden ja loppuosan Kela maksaa yrittäjälle suoraan autosta sähköisesti siirtyvän tiedon perusteella.
- Toivon, etten näe sitä päivää, sanoo Kauvo vakavoituen. Itse maksamiin kyyteihin tai kunnan kuljetuspalveluun Kelan uusi käytäntö ei vaikuta.
Jordas on ajanut taksia yli 30 vuotta. Hän aloitti uransa Tukholmassa vuonna 1976, jonne oli vaimonsa kanssa muuttanut vuonna 1966. Alkuvuodet hän työskenteli rakennusalalla ja vaihtoi sitten ajohommiin. Kesäloma kotiseudulla Lapinjärvellä toi silloin jo kolmihenkisen perheen takaisin vuonna 1979.
- Se oli sattuma. Olimme kesälomalla täällä ja edeltäjäni oli jäämässä eläkkeelle. Mietimme, että kokeilemme, pohtii Jordas. Tukholma on jäänyt toiseksi kodiksi, sillä yksi perheen kolmesta tyttärestä asuu siellä ja työskentelee opettajana.
Jordas ajaa taksia niin henkilöautolla kuin koulukyyteihin ja invakuljetukseen soveltuvalla autolla.
Hän on yli kolme vuosikymmentä kestäneen uransa aikana pitänyt kesälomaa noin viikon vuodessa. Eläkkeelle hän aikoo jäädä ensi vuonna kun täyttää 65 vuotta. Taksimiehen ammatti ei epäsäännöllisyyksineen ja istumatyönä ole terveydelle hyväksi.
- Taksikuskilla ei liiku kuin suu, nauraa Jordas.
Anita, jolle metsä on aina ollut läheinen, on edellisenä päivänä käynyt metsässä sienessä ja kertoo yrittäneensä houkulla Boristakin metsään. Tämä vastaa, että on päinvastoin yrittänyt houkutella Anitaa jättämään jo metsäreissut.

Liekki palkitsi kuljettajat

Lapinjärven ikääntyvien ja ikäihmisten etuyhdistys Liekki ry palkitsi eilen illalla Lapinjärven taksinkuljettajat kiitostaululla ja rahallisella tunnustuksella jonka yhdistys voi käyttää virkistykseen näin 30-vuotistoiminann juhlavuonna.
- Haluamme huomioida ammattiryhmän, joka pyyteettömästi tekee työnsä ohella arvokasta auttamistyötä. Kentältä on heistä tullut runsaasti positiivista palautetta palvelun laadusta, kertoo Anne-Mari Mäkelä.
Hän toteaa, että lapinjärveläiset taksinkuljettajat ansaitsevat tunnustuksen siksi, että he arvostavat asiakkaitaan.
- Ikäihmiset erityisesti kokevat turvallisuuden tunnetta ja kiitollisuutta siitä huolenpidosta, jota he kaikenlaisissa tilanteissa heiltä saavat, lisää Mäkelä.
Lapinjärvellä on kaikkiaan 10 taksia. Asemalla on viiden auton ryhmä, jolla on omat asiakkaansa ja vuorotellen otetaan asemalta autoa tilaavat. Kuudes auto päivystää lisäksi omat viikonloppuvuoronsa.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI