|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hälytysyhteys voimalan ja hätäkeskuksen välillä takkuili pelastusharjoituksissa

28.11.2003Viime tiistaina järjestetty Loviisa 2003 -pelastustoimintaharjoitus paljasti parantamisen varaa viranomaisten välisessä tiedonkulussa sekä viranomaisten ja Loviisan ydinvoimalan hälytysyhteydessä. Harjoitus paljasti joissain viranomaisissa myös ylireagointia, josta valitettiin erityisesti Ruotsinpyhtäällä ja Pernajassa.


Lääninhallitus patistaakin ydinvoimalaitosta ja hätäkeskusta varmentamaan hälytysyhteytensä. Kehitystyö on aloitettava välittömästi. Myös tilannekuvan ylläpidossa tarvittavaa tekniikkaa on kehitettävä nykyisestä, erityisesti tietoliikenteeseen ja sähköpostiin liittyvät pullonkaulat on poistettava.

– Viitteet viiveistä liittyvät muun muassa siihen, että yhteydet ovat olleet varattuna. Onko ongelma tätä tyyppiä vai jokin muu, selviää lähipäivinä harjoitusrupeaman jälkeen, kertoo lääninhallituksen pelastustarkastaja Matti Virpiaro. Tiistaina pidetyn ydinvoimalan pelastusharjoituksen lisäksi järjestettiin Itä-Uusimaa 03 harjoitus, joka päättyi eilen.

Virpiaron mukaan harjoituksen jälkeen toiveita esitettiin voimalan ja hälytyskeskuksen välisen rinnakkaisyhteyden saamiseksi. Viranomaisverkko Virve sen sijaan toimi Virpiaron käsityksen mukaan hyvin.

–Toisaalta käyttäjätahoja oli vähän. Yleensä ongelmana on, että kun joukkoja on liikkeellä paljon, verkon tukkeutuminen on yksi ongelma.
Virpiaron mukaan voimalan ja hälytyskeskuksen välinen rinnakkaisyhteys perustuu tulevaisuudessakin puhelinyhteyteen. Tietotekniikka tukee ja toimii yhtenä varajärjestelmänä.
– Yhteydet puhelimitse ovat kuitenkin ensisijaiset.

Ylireagointia

Virpiaro kertoo, että ylireagointia tapahtui harjoitukseen osallistuneiden maaseudun kuntien mukaan Uudenmaan TE-keskuksessa.

– Onko niin, että tilanteen vakavuuteen nähden on pyydetty tekemään toimenpiteitä, jotka eivät olleet yhteismitalliset taustatilanteen kanssa. Toisaalta parempi niin, kuin että reagointi olisi ollut tilanteeseen nähden liian löysää.

Ydinvoimalaharjoitusta alettiin suunnitella yli vuosi sitten. Sisäministeriön säteilyvaara-asetuksessa säädetään, että pelastussuunnitelman toimivuutta on testattava lääninhallituksen johdolla vähintään kolmen vuoden välein.

Harjoitukseen osallistuivat Fortumin ja Itä-Uudenmaan pelastustoimialueen lisäksi muun muassa Säteilyturvakeskus (STUK), valtioneuvoston kanslia, Tiehallinto, Suomenlahden merivartiosto, Ilmatieteen laitos, Onnettomuustutkintakeskus, VR, Fingrid Oyj, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö. Harjoituksessa testattiin myös perustettavan Itä-Uudenmaan pelastustoimialueen pelastussuunnitelmaa, toimintaa ja johtamisjärjestelyjä.

STUK välitti tietoa myös pohjoismaisille säteilyturvallisuusviranomaisille, joiden tehtävänä oli arvioida saadun tiedon perusteella suojelutoimien tarvetta. Pohjoismaiset ilmatieteen laitokset testasivat tiedonkulkua säätilan ja radioaktiivisen laskeuman leviämistietojen osalta.

Mediaa simuloi harjoituksessa maaliryhmä, jossa oli mukana toimittajia STT:stä, Borgåbladetista, Uusimaasta, Yleisradiosta, Östra Nylandista, Loviisan Sanomista ja Associated Press -uutistoimistosta.

Joditablettien pikatoimitus käytännössä mahdotonta

Harjoituksessa maaliryhmänä toimineet toimittajat saivat selville, että noin 7.300 asukkaan Loviisassa kaupungin ainoasta apteekista löytyi 280 joditablettia. Terveyskeskuksessa oli henkilöstölle varattuna 200 tablettia, mutta esimerkiksi ainakin osassa kaupungin kouluista tabletteja ei ollut. Viranomaisten suunnitelmien mukaan jaettavaksi olisi pitänyt löytyä 8.000 joditablettia.

Myöhemmin pelastusjohtaja Boris Aarnio ilmoittaa, että Loviisaan saadaan Helsingin yliopistollisesta apteekista 50.000 joditablettia jaettavaksi tunnin varoitusajalla.

Läänin pelastustarkastajan Matti Virpiaron mukaan joditabletteja pitäisi olla valmiina työpaikoilla, hoito- ja huoltolaitoksissa, tietyn kokoisissa asuntoyhtiöissä yms.

– Lähtökohtana on, että joditabletit olisivat jokaisella valmiina kotona, ettei niitä tarvitsisi jakaa. Tablettien jakelu on äärimmäisen hankala toimi.

– Tositilanteessa on vähän vaikea kuvitella, miten asia hoidettaisiin tunnin viiveellä.
Virpiaron mukaan terveysviranomaisten pitäisi varmistaa, että tabletit ihmisiltä löytyvät. Joka kodin lääkekaappiin terveysviranomaiset eivät kuitenkaan käy kurkistamassa ja hoitolaitostenkin valmiutta seurataan ainoastaan pistokokein. Pyhtäällä oli varauduttu jakamaan joditabletteja 25 prosentille kuntalaisista. Virpiaro pitää valmiutta hyvänä.

– Ihmisillä on joka tapauksessa tabletteja merkittävässä määrin, kun millenniumin vaihteessa tabletteja hankittiin lähes jokaiseen kotiin.

Keski-ikäiset ja sitä vanhemmat eivät hyödy joditableteista

Joditablettien nauttimisesta hyötyy kuitenkin vain rajallinen ihmisryhmä.
– Terveydellisesti tableteista on hyötyä lähinnä nuorille. Keski-ikäisillekään tableteista ei ole enää sellaista hyötyä, että tablettien nauttiminen olisi tarpeen tai hyödyllistä.
Virpiaro epäilee, olisiko Loviisan seudulle pystytty hankkimaan 50.000 joditablettia tunnin kuluessa.

– Aluetta ajatellen se tarkoittaisi lääkkeiden jakelua keskussairaala- tai muulta tasolta, ei varastoista. Se olisi logistinen mahdottomuus. Ilmeisesti alueella on suunnitelma siitä, mitä tabletit hankittaisiin. Jaella sellainen määrä tabletteja tunnissa on mahdotonta. Saada tabletit alueelle samassa ajassa, on sekin aikamoinen haaste.
Virpiaro epäilee, ettei 50.000 joditabletin varastoa löydy esimerkiksi HYKSistä.

–Tunti esimerkiksi siirtoetäisyytenä Pyhtää-Kotka -alueelle ei riitä. Ennen kuin logistiikka on hoidettu, eli ajaminen paikalle, vie se aikaa sen tunnin.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeessa joditablettien hankkimisesta vuodelta 2002 muistutetaan, että kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt ja avohoidon yksiköt koko maan alueella hankkivat kunnan riskianalyysistä riippumatta varotoimenpiteenä joditabletteja vähintään kaksi tablettia henkilöä kohti.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI