|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)
KL: 52 työntekijän yritys toimii ilman pääluottamusmiestä ja liittoja ? ?Palkankorotus otettiin heti käyttöön täysimääräisenä? (15.11.2018 11:21)
50 000 nimeä täynnä ? Kansalaisaloite raiskauksen määritelmästä menee seuraavan eduskunnan käsittelyyn (15.11.2018 10:57)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Sienistä saa vaikka mitä
07.09.2012Ruotsinpyhtään Martat järjesti sieni-illan, jossa Kymenlaakson marttojen sienineuvoja Sari Rokka kertoi sienistä ruoka- ja ravintoaineina. Tuhdin tietopaketin jälkeen siirryttiin teoriasta käytäntöön ja valmistettiin uudentyyppisiä sieniruokia.

Marttaliitto kouluttaa sienineuvojiaan parin vuoden välein, koska uutta tietoa tulee koko ajan. Ensimmäiset sienineuvojakurssit järjestettiin vuonna 1993. Marttojen valtakunnallinen sienipäivä on vuosittain elokuun viimeisenä lauantaina, jolloin tunnistetaan sieniä ja kerrotaan niiden ominaisuuksista.
Vain kerran on kehnon sienivuoden vuoksi tapahtuma jouduttu perumaan. Tänä syksynä tatit ovat vähissä ja kuinka ollakaan, vuoden sieneksi on valittu punikkitatti. Kantarelleja ja mustiatorvisieniä on sen sijaan noussut kiitettävästi.
Vanha vitsi kehottaa: Opettele tuntemaan myrkkysienet, kerää vain tuntemiasi sieniä. Ruokasienet on tunnistettava varmasti. Kokenut sienestäjä on noviisin oiva opastaja metsässä. Tunnistaminen kannattaa aloittaa muutamista sienistä, repertuaaria voi sitten lisäillä syksy syksyltä. Jos joutuu turvautumaan sienioppaisiin, kannattaa Sari Rokan mukaan pitää mielessä eräs seikka. Ei pidä tuijottaa ainoastaan tunnistettavan sienen kuvaa, vaan on luettava myös tuntomerkit huolellisesti. On hyödyllistä opiskella sienten rakenne lakkeineen, jalkoineen, helttoineen, pilleineen jne. Miten eroaa toisistaan vaikkapa ukonsieni ja akansieni? Rapsuta akansientä, jo punastuu.

Kuumetta, oksentelua, ripulia

Sieniaterian jälkeen ilmenevien oireiden takia ei aina pidä syyllistää sienestäjää myrkkysienien keräämisestä. Kyse saattaa olla trehaloosi-intoleranssista eli sienisokerin imeytymishäiriöstä. Oireet voivat alkaa muutaman tunnin kuluttua ateriasta ja kestää parikin päivää. Uskomatonta mutta totta: suurimpia pahiksia ovat kantarelli, herkkutatti ja vaaleaorakas.
Sieniruokiin tottumattomille oirehtiminen on dramaattista. Alice Sjöblom kertoi tapauksen, jossa saksalaiselle ystäväperheelle oli tarjoiltu tattikeittoa. Kaikki muut sairastuivat paitsi ennakkoluuloinen, herkusta kieltäytynyt poika. Soitto myrkytyskeskukseen rauhoitti mielen ja aika vatsan.
Vain priimakuntoiset, pienet ja tuoreet sienet kannattaa koriinsa kerätä. Alkusiivous tehdään jo metsässä.
Sienet on puhdistettava välittömästi sieniretken jälkeen. Jos se ei ole mahdollista, niin esim. kantarellit ja lampaankäävät säilyvät seuraavaan päivään, rouskutkin puhdistettuina kylmässä vedessä likoomassa.
Ruokasienten käsittelyssä on lajikohtaisia eroja. Evira on antanut mm. seuraavanlaisia ohjeita: korvasieniä keitetään runsaassa vedessä 2 x 5 min. (huom. veden kiehuttava koko ajan), molemmilla kerroilla on sienet huuhdeltava huolellisesti. Myös kuivatut korvasienet on käsiteltävä samalla tavalla. Rouskuja keitetään runsaassa vedessä 10 min. ja keitinvesi kaadetaan pois.
Sieni-illassa nousi esille kysymys mahdollisista jäämistä. Sari Rokka rauhoitteli sienten ystäviä. Keitettäessä rouskuista haihtuvat myös Tshernobylin terveiset.
Kuivattaviksi sopivat erinomaisesti tatit, suppilovahverot ja mustatorvisienet. Kuivattuja sieniä on näppärä pitää esillä, silloin niitä tulee lisätyksi ruokiin.

Arvokkaat ravintoaineet

Sienet ovat mainio lisä suomalaisten ruokapöydässä. Ne sisältävät runsaasti kuitua ja vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Lista on juhlallinen: kalium, rauta, sinkki, seleeni... Sienissä on yleisesti eri vitamiineja, mutta suppilovahvero on itseoikeutettu D-vitamiinikunkku.
Sienet ovat kevyttä ja vähärasvaista ruokaa. Mutta voi, voi sentään. Usea sieniherkku kruunataan voilla ja hunnutetaan kermalla. Kaloripommit jääkööt juhlahetkiin. Arjen aterioilla tarjoillaan kevyempiä mutta silti herkullisia sieniruokia.
Sieni-illassa valmistettiin viittä sorttia metsäsieniruokia, jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Jokaiselle ruokalajille oli yhteistä helppous ja nopeus. Lopuksi nautittiin aikaansaannokset runsaiden kehujen kera. Illan menu koostui Valamon sienikasvisseljankasta, sieni-fetamuffineista, sieni-perunasalaatista, mantelisesta rouskukiusauksesta ja herkkutattirisotosta. Muutamia ohjeita luovasti muutettiin, koska tatteja ei ollut kertynyt keneeenkään kurssilaisen koriin. Suppilovahverot ja kantarellit paikkasivat mainiosti tattivajeen.

Helena Rautakorpi
Kuvat: Juhani Kuuluvainen

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI