|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jesse Joensuusta tuli maalitykki ? Jokereilta hurja nousu (18.10.2018 23:18)
Lewis Hamiltonin mestaruus katkolla sunnuntaina (18.10.2018 20:17)
Lehti: Stubbille ikäviä uutisia ? EPP:n valtiojohtajat tukevat kilpailija Weberiä (18.10.2018 19:49)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pernajasta kuljetetaan liete Porvooseen kuivattavaksi
31.08.2012Pernajan Isnäsin ja Koskenkylän jätevedenpuhdistamoilta kuljetaan lietettä Porvooseen kuivatettavaksi. Liete on jätevedestä erotettua kiintoainetta. Lietettä tuotiin Loviisan Vårdön puhdistamolle, mutta sen kapasiteetti ei riittänyt. Loviisan vesiliikelaitoksen johtaja Markku Paakkarinen toteaa että ongelmia Vårdön puhdistamolla havaittiin jo alkuvuodesta ja keväällä tehtiin päätös Porvooseen kuljettamisesta. Hän uskoo, että liete voidaan piakkoin palauttaa Loviisan itsensä hoidettavaksi. Porvoo ottaa lietteestä 10 euroa kuutiolta. Kuljetuskustannukset ovat likimain samat, kuljetetaan aines sitten Porvooseen tai Loviisaan. Kuivattavaa tavaraa tulee keskimäärin 1 kuorma-autolastillinen päivässä, eli kuukausikustannus Loviisalle on noin 3 000 euroa kuivattamisesta, lisäksi tulee kuljetuskustannus. Vårdön puhdistamoon tehtiin muutama vuosi sitten 1,5 miljoonan euron investointi, mutta lähinnä typen vähentämiseksi. Pernajan lietteiden tuloa puhdistamolle ei silloin tehdyssä kunnostuksessa otettu huomioon.

- Kun lisäkuormitus tuli, vasta nähtiin, mitä se tekee. Uskoisin, että kun tilanne rauhoittuu, voidaan Pernajan liete ottaa takaisin, pohtii Paakkarinen.

Miten käy vesihuoltohankkeen?

Pernajaan on suunniteltu suurta vesihuoltohanketta, jossa Koskenkylän, Isnäsin ja Kirkonkylän taajamista liitytään rakennettavaan runkolinjaan ja tuodaan jätevesi Vårdön puhdistamolle. Samalla kaivuulla tehtäisiin myös vesiputket ja yhdistetään Pernajan alueet. Pernajan vesijärjestelmäuudistuksen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu kuusi miljoonaa euroa. Loviisa on toivonut pääsevänsä hankkeella valtion vesihuoltotöiden rahoituksen piiriin. Päätöstä odotettiin jo kesällä, mutta ei ole vielä saatu. Jos ja kun hanke toteutuu, Pernajan nykyiset jätevedenpuhdistamot suljetaan ja siinä yhteydessä on lisättävä Vårdön puhdistamon kapasiteettia. Paakkarinen kertoo alustavissa laskelmissa kapasiteetin nostamisen tarkoittavan yhden lisäilmastuslinjan rakentamista nykyisen kahden rinnalle. Kustannusarvio on noin miljoona euroa. Jos Loviisa ei saa hanketta valtion vesihuoltotyöksi, on edessä uuden pohdinnan paikka. Pernajan nykyisten jätevedenpuhdistamojen ympäristöluvat umpeutuvat vuonna 2015. Puhdistamot täyttävät nykyiset lupaehdot, mutta uusien lupien saaminen ainakin ilman isompia kunnostuskustannuksia on epätodennäköistä.
Uuden linjan Loviisan alkupään urakoitsija on valittu ja työt on tarkoitus saada valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Lupasouvi pyörii

Loviisassa aloitettiin viime vuonna selvitys lietteen jalostamisesta maanparannusaineeksi paikallisilla pelloilla. Loviisa oli edelläkävijä, tuolloin vastaava hanke oli käynnistetty vasta Mikkelissä. Liete puhdistetaan maanparannukseen sopivaksi kemiallisesti desinfioiden muutamassa päivässä, kun nykyinen lietteen kompostointi vie kuukausia. Lupa prosessille tuli ja tehdyt testiajot näyttivät hyviltä, mutta yhtään kuormaa ei ole vielä voitu ajaa pelloille. Aines osoittautui koostumukseltaan liian löysäksi, ja siihen on tarve lisätä kuivikeainetta. Tähän tarvitaan kuitenkin uusi lupa Eviralta. Lupaprosessi on edelleen käynnissä.
- Ilman lupia ei voida tehdä mitään, mutta tavaraa tulee kuitenkin joka päivä lisää, huomauttaa Paakkarinen.
Lietettä syntyy Loviisassa vuosittain noin 3 000 kuutiota, joka voitaisiin uudella maanparannuskäytöllä hyödyntää.
Loviisassa ns. Kuolemankentällä on vanhaa, vuosikymmenien aikana kompostoitua lietettä mullaksi muuttuneena kymmeniätuhansia kuutiota. Vanhalle ainekselle on eräkohtainen lupa hyötykäyttöön, ja sitä on jo myyty edelleen puutarhamultakäyttöön. Vanhasta kasasta ei suurta bisnestä odoteta, mahdolliset tulot tarkoittavat sitä että menoja saadaan pienemmiksi.

Vesitorniselvittelyt meneillään

Loviisan vesitorniselvittelyssä on määräaika tänään saada tietoja niin rakennuslupaviranomaisilta lupamenettelyjen suhteen, kun meneillään olevien selvitysten suhteen. Selvittelyn alla on ylävesisäiliön suunnittelukilpailuun osallistuneiden muiden kuin liian kalliiksi osoittautuneen voittajaehdotuksen, mahdollisuus, vanhan vesitornin kunnostaminen sekä alavesisäiliövaihtoehto. Vielä eilen ei Paakkarinen ollut saanut selvityksiä luvista tai vesitornivaihtoehtojen kustannuksista. Vesiliikelaitoksen johtokunnan seuraava kokous on 13.9. Tähän Paakkarinen uskoo ehtivän vain väliaikakatsauksen, ei mitään varsinaista esitystä siitä miten vesitorniasiassa lähdetään etenemään.
- Tarve ei ole hävinnyt, vanha vesitorni ei ole ainakaan prosessissa parantunut. Hosumalla ei kuitenkaan asia parane, toteaa Paakkarinen.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI