|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Uusi ilmiö: Pantilliset kauppakassit yleistyvät ? Varusteleka ja Akateeminen mukana, Alkoonkin tulossa (22.11.2018 12:45)
Berner: ?Autojen myynti pitää nostaa 150 000:een? ? Autoala: Sitten 8 mrd.?:n veropottia kevennettävä (22.11.2018 12:05)
HS: Raju avautuminen ministeriön sisältä ? johto ja lainvalmistelu ?täysin hukassa? (22.11.2018 11:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Omenakuormat ehtii puristaa mehuksi
31.08.2012Omenasato on ällistyttävä. Omenoita kasvaa puussa vieri vieressä kuin oliiveja. Pudokkaita makaa mattona maassa kotiloiden ateriana tai mätänemässä. Jäteasemalle ei kannata kärrätä kelvollisia omenoita, vaikka asema ottaisi ne ilmaiseksi vastaan. Omenoista voi teettää sananmukaisesti lähimehua sitten kun piiras- ja sosevaihtoehdot on käytetty.

Loviisan alueella löytyy tänä syksynä ilmeisesti yksi tuoremehuasema, mutta Lapinjärven ja Loviisan rajojen tuolla puolen lähellä on useitakin vaihtoehtoja.

Marjat myös

Pernajan Isnäsissä toimiva Wildemansin mehuasema Musteri aloitteli omenamehun puristusta jo viime perjantaina.
- Justiin alkaa tämä omenan mehustuskausi, 24.8. on enimmäkseen ollut aloituspäivä. Silloin omenakausi on alkanut, Vesa Aitokari sanoi ja viittasi omenakaudella aseman muun marja- ja hedelmätuoremehun valmistukseen.
- Kaikki viinimarjat, mansikka, karviainen, raparperi, kriikunat, luumut… Käytännössä kaikki marjat voidaan puristaa mehuksi. Myös pihlajanmarja onnistuu kun kysäisin, sillä pihlajan marjasato on myös hyvä tänä vuonna.
- Marjoille pitää tehdä entsymointikäsittely ensin, jotta saadaan mehu irti. Muuten mehu pastöroidaan puristuksen jälkeen.

Muovipulloja saa

Pullojen tarpeeseen Aitokari vastaa, että heillä on muovipulloja myös myynnissä. Useimmilla asiakkailla on jo kierrätettävät muovipullot, joihin he pakastavat mehun.
- Ihmiset pullottavat yleensä mehun itse, mutta me autamme jos apua tarvitaan, hän lupaa.
Ensi viikolle löytyy vielä joitakin vapaita aikoja. Mia Aitokari kertoi eilen, että omenoiden mehustamista jatketaan niin kauan kuin omenoita ja asiakkaita riittää.
- Usein marraskuuhun saakka. Esimerkiksi ”Antonovka”-lajike kypsyy paljon myöhemmin. Ne ovat vielä vihreitä ja kovia. Kyllähän niistä mehua saa, mutta maukasta mehua antonovkista tulee vasta kypsinä.

Puhtaat omenat

Kouvolassa Loviisan Ruotsinkylän rajoilla toimiva Hämeenkylän tuoremehuasema alkoi eilisestä alkaen toimia täydellä teholla. Viime vuosi jäi väliin, sillä omenoita ei ollut. Mehuasema toimii vanhan Hämeenkylän koulun pohjakerroksessa.
- Tätä pitää Elimäen Hämeenkylän-Koskiston Marttayhdistys, Helena Rantanen tarkentaa omenoiden punnituksen lomassa.
Aloituspäivänä puhelin pirisee tauotta: - Mikäs teidän nimi oli? Rantanen hoitelee vastaanottopuolta ja Katri Luoma vastaa tuotantoprosessista puristus- ja pastörointihuoneessa.
Hämeenkylässä asiakas tuo pullot tai kanisterit. Jos mehua syntyy yllättävän paljon, hätään löytyy asemalta jokunen kanisteri avuksi. Myöhemmin Rantanen toivoi, että mehustajia muistutettaisiin astioista, koska osoittautui että syntyvän mehun määrä lasketaan alakanttiin.
- Ottakaa reilusti pulloja tai astioita tai varakanisteri mukaan. Omenat pitää pestä jo kotona, sillä kaukalossa niitä ei enää huuhdella. Esimerkiksi Ampun 4H-yhdistyksen tuoremehuasema Artjärvellä pesee omenat tarvittaessa 5 euron lisämaksulla, vaikka nettisivulla korostetaan että omenat on syytä huuhdella kotona.
- Syyskuu toimitaan ainakin ja niin pitkälle kuin kysyntää riittää, Rantanen lupaa.
Rantanen kertoo, että marttayhdistyksessä tehtiin vähän aikaa sitten nuorennusleikkaus ja 17 jäsenen joukossa on nyt 7-8 nuorta emäntää kyliltä.
Luoma kertoo, että mehuaseman tuotto käytetään marttojen toimintaan – sitten, kun tuloista on maksettu tilavuokra, sähkö ja vesi sekä muut kulut ja mehustajien palkat.

Yhdestä kilosta 6-7 dl mehua

Ampun 4H-yhdistyksen mehuasema sijaitsee Orimattilassa lähellä Kimonkylän rajaa. Mehustustuotot ohjautuvat yhdistyksen kautta Lapinjärven, Myrskylän, Orimattilan ja Pukkilan alueella lasten ja nuorten hyväksi tehtävään 4H työhön.
Yhdistykseen nettisivuilta löytyy hyviä perusohjeita ensi kertaa mehuasemalle suuntaavalle. Siellä mainitaan omenoitten peruskunnosta kuten Vesa Aitokarikin totesi, että vaurioituneet, madonreikäiset ja vähän kolhuisetkin omenat voi tehdä mehuksi ilman haittaa.
Pakastettavaa mehua voi myös säilöä pestyihin maito- tai mehutölkkeihin.
Omenat voi kuljettaa muovikasseissa mehuasemalle, mutta useamman päivän säilytys vaatii ilmavan varastoinnin esimerkiksi avonaisessa pahvilaatikossa tai reikäisessä pyykkikorissa. Puussa oleva tai kerätty omena kestää hyvin muutaman asteen yöpakkasia. Mehuasemalle kannattaa suunnata yli 20 omenakilon kanssa. Yhdestä omenakilosta tulee noin 6-7 desilitraa mehua. Oikea hetki omenoiden mehustukseen on silloin kun omena on hieman raaka tai juuri kypsynyt, sillä silloin omenasta irtoaa enemmän mehua kuin ylikypsänä.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI