|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Pentagon teki jättitilauksen Suomeen tarjotuista hävittäjistä ? 255 F35-konetta huimaan hintaan (15.11.2018 17:16)
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisa-viikko kruunaa kesän
14.08.2012Torstaina 16.8. alkava Loviisan viikko kestää tänä vuonna peräti kymmenen päivää.

-Eri organisaatioiden mukanaolo vaihtelee vuosittain, ja sitä myötä myös ohjelmisto ja tapahtumien määrä. Mielestäni on hyvä, että tapahtuman rakenne on avoin muutoksille ja spontaaniudelle – sen sijaan, että ohjelma pitäisi joka vuosi ikään kuin väkisin rakentaa tietyn kaavan mukaan, sanoo kulttuuritoimen päällikkö Pia Wilhelmson.
Viikon ohjelma on suunnattu alun alkaen ennen kaikkea loviisalaisille, mutta sillä on arvokas tehtävä myös Loviisan ulospäin suuntautuvan imagon kohentajana. Tänä vuonna kaupunki onkin ajoittanut Harmaakallion tonttien markkinoinnin tapahtuman yhteyteen: ilmoittautuminen hakijaksi alkaa 25.8. Ulkopaikkakuntalaisia keräävät ennen kaikkea Loviisan Wanhat Talot-viikonloppu 25.-26.8. ja tapahtuman aloittava Sibeliuspäivät.

Sibeliuspäivillä aloitetaan

Loviisa-viikon aloittavilla Sibeliuspäivillä on tänä vuonna sekä entuudestaan tuttuja että uusia esiintyjiä. Konsertteja on keskustassa ja Pernajassa.
-Suurin osa konserteista on keskustassa, koska sopivia tiloja on muualta vaikea löytää, Wilhelmson sanoo.
Konsertit ovat ennen kaikkea kamarimusiikkikonsertteja. -Sibeliuspäivien johtaja Jan-Erik Gustafsson haluaa säilyttää tapahtuman intiimin kamarimusiikkihengen sen sijaan että ohjelmistossa olisi esimerkiksi sinfoniakonsertteja.
Torstain avajaiskonsertissa kuullaan myös Sebastian Fagerlundin sellolle ja pianolle säveltämän sonaatin kantaesitys. Selloa soittaa Jan-Erik Gustafsson ja pianoa Eldar Nebolsin.
-Nebolsin oli täällä viime vuonna ensimmäistä kertaa, ja hän hurmasi kaikki aivan upealla soitollaan. Muutenkin ohjelmisto on taiteellisesti erittäin tasokas ja esiintyjät nimekkäitä. Moni heistä kiertää jatkuvasti maailmalla esiintymässä, ja tulee Loviisaan suoraan ulkomailta, Wilhelmson kertoo.
Sibeliuspäivät ovat tyypillisesti keränneet noin tuhat kuulijaa, ja se on tavoitteena tänäkin vuonna.

Ohjelmaa myös viikolla

Sunnuntaina 19.8. viikko jatkuu muun muassa Pernajan Syystorilla, jossa kävijöitä ilahduttavat Stella Jonasson ja Wesley Koivumäki lauluillaan sekä Bengt Blomqvist hanurinsoitollaan. Lapsille on pihalla Rytmisirkus ja VPK:n paloautoonkin pääsee tutustumaan. Tänä vuonna Loviisan puutarhat ovat avoinna myös syyskesällä osana ensimmäistä kertaa järjestettävää Puutarhaliiton valtakunnallista puutarhapäivää. Sunnuntaina pääsee tutustumaan 16 loviisalaiseen puutarhaan. Seuraavana maanantaina on tiedossa mukava päivä Loviisan seudun koululaisille, kun Jani-Petteri ja Johnny’s Twins saapuvat Ungernille julistamaan koulurauhan. Myöhemmin samana päivänä Ungernilla tarjotaan kuntalaisille nimipäiväkahvit Loviisan kaupungin soittokunnan ja Loviisan teatterin esitysten säestämänä. Kahveille pääsee myös Liljendalin, Pernajan ja Ruotsinpyhtään lähikirjastoissa. Maanantai-iltana onkin sitten monille uusi reissu Loviisaan, kun keskuskentällä kilpaillaan alle 10-vuotiaiden Nappulajuoksuissa ja heti perään Loviisan kaupungin yleisurheilumestaruuksista ja viimeisen yleisurheilukarusellin sijoituksista.
Tiistaina meno jatkuu jo kello 7 Loviisan päivän markkinoilla torilla. Markkinoille pääsee kätevästi myös niitä varten järjestetyillä linja-autovuoroilla. Linja-autoilla päästään matkustamaan ilmaiseksi myös seuraavana päivänä, kun kaksi autoa starttaa opastetuille kierroksille kyliin, joiden nimessä on om-pääte. Tutuksi tulevat niin Hopom, Eskilom, Garpom, Kuggom, Drombom kuin Mickelspiltom toisessa autossa ruotsiksi ja toisessa suomeksi. Lauantaina on tiedossa linja-autoilua modernimpiin kohteisiin, Valkon, Tesjoen, Koskenkylän ja Heikantbackenin uusille asuinalueille. Kiertoajelun yhteydessä ja torin info-teltassa jaetaan tietoa tonteista ja asumisesta Loviisassa. Samana päivänä alkaa myös uuden Harmaakallion asuinalueen tonttien haku.

Wanhoja taloja ja muinaistulia

Kymmenpäiväinen Loviisa-viikko päättyy LWT-tapahtumaan, jossa tänä vuonna on mukana 44 vanhaa taloa. Tämän vuoden erityisteemana ovat seudun montaa tyyliä edustavat kartanot. Valtiovallan tervehdyksen tuo puolustusministeri Carl Haglund Kappelissa järjestettävässä LWT-seminaarissa lauantaina. Arkkitehti Panu Kaila pitää samassa paikassa lauantai-iltapäivänä korjausklinikkaa. Heidän lisäkseen seminaarissa kuullaan muun muassa arkkitehti Oskari Oreniusta, kuntotutkija Pera Heikkistä ja rakennusneuvos Aulis Tynkkystä, joka luennoi myös Mi:n tiloissa lauantaina klo 17. LWT-tapahtuman yhteydessä järjestetään lisäksi useita taidenäyttelyitä ja musiikkiesityksiä. Pave Maijanen esiintyy Loviisan torilla lauantaina, ja kehottaa pitämään huolta sekä vanhoista taloista että toisistamme.
Musisointi jatkuu myös lauantai-iltana, kun Lovisakören esiintyy Laivasillalla. Tästä jatketaan sulavasti Loviisan päivän tansseihin The Bottlesin johdolla sekä viettämään Muinaistulien yötä.
-Muinaistulien yö sai alkunsa parikymmentä vuotta sitten Turun saaristossa, kun ihmiset halusivat jatkaa mökkikautta. Nyt tulia sytytetään samana yönä jo pitkin Ruotsin ja Viron rannikkoa, ja joku sanoikin, että näky on hieno, jos sattuu silloin olemaan lentokoneessa Suomenlahden yllä, Wilhelmsson kertoi.

Ukko-Pekkaankin pääsee tutustumaan

Lwt-viikonlopun aikana on myös vapaa pääsy Loviisan museoihin, tori on avoinna molempina päivinä ja käsityöläismarkkinoita järjestetään sekä Forumissa että Laivasillalla. Ohjelmaa on molempina päivinä myös Svartholmassa ja Jokelan kotiseutumuseossa. Kermana kakussa on tänä vuonna sattumalta samaan aikaan järjestettävä nostalgiajunamatka höyryveturi Ukko-Pekalla. Junavanhus salonkivaunuineen starttaa sunnuntaina 26.8. Salpausselän seisakkeelta Lahdesta kohti Loviisaa kello 10, ja paluumatkalle Loviisasta kello 13.30. Juna pysähtyy myös Lahden, Orimattilan, Myrskylän ja Loviisan sataman seisakkeilla, joten kyytiin voi hypätä myös lyhyemmille matkoille. Lopultakin on tullut myös aika selvittää, mitä on loviisalaisuus, ja minkälaisia ovat loviisalaiset. Kulttuuritoimi järjestää kyselyn, johon voi vastata kirjoittamalla tai piirtämällä 20.8. järjestettävien nimipäiväkahvien yhteydessä, kaupungin verkkosivuilla 16.-26.8. tai lähettämällä postia osoitteeseen Loviisan kaupunki, Viestintä, PL 77 07901 Loviisa

Lisätietoja: loviisanwanhattalot.fi, www.loviisansibeliuspäivät.fi, www.avoimetpuutarhatloviisa.com, www.hoyryveturimatkat1009.fi, www.loviisa.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI