|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi sai nyt liikenteen ?runkoverkon? ? ?Tällaista ei ole ennen nähty? (21.11.2018 14:47)
Uudet luvut julki: Kuva osoittaa ison pompun Suomen työllisyydessä ? Sipilän hallituksen ?tavoite saavutetaan? (21.11.2018 14:26)
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Työelämän valmiudet ja yrittäminen esillä seminaarissa

25.11.2003Loviisassa on ensi perjantaina mahdollisuus kuulla kahden maamme eturivin professorin luentoja. Itä-Uudenmaan kehittämishanke IKE:n järjestämässä seminaarissa valotetaan työelämässä vaadittavia valmiuksia ja pureudutaan yrittämiseen monelta suunnalta. Suomen ensimmäinen yrittäjyyden professori Matti Koiranen Jyväskylän yliopistosta kertoo henkisestä kasvusta yrittäjyyteen ja millaisia oppimiskeinoja tuolla matkalla tarvitaan.


Toinen ensi perjantain tähtivieras Kino Marilynissä järjestettävässä seminaarissa on ammattikasvatuksen professori Pekka Ruohotie Tampereen yliopistosta. Hänen luentonsa aiheena on yrittäjyyskompetenssit.

Molemmat professorit ovat luoneet mittavan kansainvälisen uran ja ovat omilla aloillaan tunnustettuja tiedemiehiä. Seminaaria puuhaamassa ollut Aike Oy:n projektinjohtaja Juhani Nieminen toteaakin, että tuskin koskaan on Loviisaan saatu yhtä nimekkäitä luennoitsijoita.

Perjantaina kello 13 - 16.30 järjestettävän seminaarin kohderyhmiä ovat kuntien päättäjät ja virkamiehet ja yritysten edustajat. Mukaan voivat toki tulla kaikki Itä-Uudenmaan kehittämisestä kiinnostuneet henkilöt. Maksuttomaan seminaariin ilmoittautumisia ottaa vastaan Aike Oy:n projektipäällikkö Ann-Lis Udd numerossa 040-722 6601 tai sähköpostitse osoitteeseen ann-lis.udd@aike.fi

– Väkeä on jo ilmoittautunut mukavasti. Kuntien päättäjiä kaivataan kuitenkin lisää, Juhani Nieminen toteaa.

Tilinpäätöksiä ja kasvatustieteitä

Noin vuoden verran Loviisan seudulla pyörinyt IKE eli Itä-Uudenmaan kehittämishanke on tuottanut tuhansia opintoviikkoja koulutustarjontaa paikkakunnalle. Mukana on mm. laskentatointa, kasvatustiedettä, yrittäjyyskasvatusta ja työpsykologiaa. Tähän mennessä mukana on ollut noin 300 opiskelijaa. Väkeä on tullut ympäri maakuntaa.

Projektipäällikkö Ann-Lis Udd iloitsee, että koulutustarjonta on herättänyt kiinnostusta.
– Meillä oli sunnuntain lehdessä ilmoitus erityispedagogiikan koulutuksesta. Maanantaina puoleenpäivään mennessä kaikki paikat oli täytetty.

Juhani Nieminen kiittelee alueen kuntia ja yrityksiä myötämielisestä suhtautumisesta koulutustarjontaan. Vaikka esimerkiksi kuntien rahalliset panostukset ovat toistaiseksi vaatimattomia, on esimerkiksi Ruotsinpyhtään kunta kouluttanut henkilöstöään kiitettävästi. Loviisa on tullut vastaan tarjoamalla kohtuuhintaiset tilat, ensin Tullisillalta ja nyt Länsiharjun koululta.

Yrityksille voidaan IKE:n puitteissa tarjota myös räätälöityä koulutusta. Esimerkiksi Fortum on tarttunut tilaisuuteen ja kouluttanut henkilöstöään IKE:n puitteissa ahkerasti. Juhani Nieminen kiittelee vuolaasti opetusministeriötä ja Opetushallitusta tuen antamisesta Itä-Uudenmaan väestön koulutustason nostamiseksi.

Eriasteista koulutusta tuottavassa IKE:n verkostossa ovat tällä hetkellä mukana mm. Tampereen yliopisto, Teknillinen korkeakoulu, Helia Porvoo, Hämeen ammattikorkeakoulu,ja Edupoli. Verkostoa on tarkoitus kasvattaa projektien edetessä.

Itä-Uudellamaalla ei yliopiston pistettä

Itäisellä Uudellamaalla on poikkeuksellisen paljon vain peruskoulun suorittanutta väkeä. Työelämän vaatimukset ovat kuitenkin koko ajan nousseet ja monet vanhat ammatit painuneet unholaan. Toisaalta ihmisten pitäisi viihtyä työelämässä nykyistäkin pidempään.

– Itä-Uusimaa on ainoa maakunta Suomessa, jossa ei ole yliopiston toimipistettä, Juhani Nieminen huomauttaa.
IKE-hankkeen lopullisena tavoitteena onkin hänen mukaansa luoda pysyvä, maakuntakorkeakoulutyyppinen toimipiste, josta käsin alueelle tuotetaan aina korkeimpiin akateemisiin tutkintoihin johtavaa koulutusta sekä ammatillista perus- ja täydennyskoulutusta aikuisväestön tarpeisiin. Pitkällä aikajänteellä tavoitteena on saada toimipisteeseen professuuri.

– Haluamme myös käynnistää mm. muunto- ja täydennyskoulutusohjelmia, joiden avulla opistoasteen tutkinnosta voi edetä kandidaatti- ja maisteritasolle. Yrittäjille ja opettajille suunnataan yrittäjyyskasvatusohjelmia ja seminaareja, Nieminen luotaa tulevaisuudennäkymiä.

Koulutus kasautuu

IKE-hanke on kaikkineen purjehtinut navakassa myötätuulessa.
-Ainoa pieni takaisku tuli, kun hiljattain halusimme järjestää ruotsin kielen kurssin. Sinne ei jostain syystä saatu riittävästi opiskelijoita. Loviisan seudulla kuitenkin luulisi olevan tarvetta ruotsin kielen taidoille.

IKE-hankkeen yhteydessä on myös törmätty aikuiskoulutuksessa tuttuun ilmiöön: koulutukseen hakeutuvat jo ennestään kohtuullisen hyvän koulutustason omaavat henkilöt, eivät ne, joille osaamistason nostaminen olisi kipeimmin tarpeellista. Esimerkiksi työttömiä on vaikea saada kohentamaan työmarkkina-arvoaan.
– Valitettavasti näyttää siltä, että työttömyys passivoi ihmisen melko nopeasti, Juhani Nieminen tuumii.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Juha Koski

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI