|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Salaperäisyyden verho väistyy Sarvisalossa
10.08.2012Monenlaisia huhuja ja kuulopuheita on ollut liikkeellä siitä, mitä rikkaimmaksi suomalaiseksi väitetty Poju Zabludowicz ja hänen vaimonsa Anita puuhailevat Pernajan Sarvisalossa. On jopa supistu, että joku taiteilija rakentaa Sarvisaloon ydinsäteilyltä suojaavaa bunkkeria. On myös tiedetty, että Zabludowiczien vieraina ovat käyneet muun muassa Madonna ja U2. Eilen torstaina kutsuttiin paikalle lehdistö kuulemaan, mistä oikeasti on kysymys.

Zabludowiczit ovat viettäneet aikaansa Sarvisalossa jo 1970-luvulta lähtien. Saari vei heidän sydämensä kauneudellaan.
-Muutama vuosi sitten olin mieheni kanssa Japanissa, ja kävimme eräällä saarella. Se oli vaikuttava, mutta ei kuitenkaan yhtä kaunis kuin Sarvisalo. Tästä on tullut erittäin tärkeä osa elämäämme, Anita Zabludowicz kertoi lehdistölle.
Taide puolestaan tuli osaksi Zabludowiczien elämää kuin vahingossa.
-1990-luvulta alkaen olemme keränneet taidetta, ja pikkuhiljaa siitä tuli intohimomme. Halusimme tukea taiteilijoita ja antaa heille entistä paremmat mahdollisuudet taiteen tekemiseen.
Näin sai alkunsa Zabludowicz Collection Sarvisalo, kansainvälinen taiteilijaresidenssiohjelma, johon on vuodesta 2010 alkaen kutsuttu taiteilijoita työskentelemään ja vaihtamaan ajatuksia toistensa kanssa. Vuosien saatossa perhe on hankkinut käyttöönsä kolme kiinteistöä, joiden rakennukset on kunnostettu. Osa rakennuksista on perheen yksityiskäytössä ja osa taiteen tekemisen ja esittämisen tiloina. Yleisölle tilat ovat avoinna vain sovitusti ja aina siten, ettei hankkeesta koidu haittaa saaren vakituisille asukkaille.

Lontoo, New York, Sarvisalo

Vuonna 1914 Puolassa syntynyt Poju Zabludowiczin isä Shlomo Zabludowicz joutui toisen maailmansodan aikana Auschwitzin keskitysleiriin. Shlomon vanhemmat ja kuusi sisarusta tapettiin. Shlomo ja hänen vaimonsa pelastuivat, kun ruotsalainen kreivi ja Punaisen ristin johtaja Folke Bernadotte neuvotteli 27 000 vankia vapaaksi ja vei heidät Ruotsiin. Kun pakolaisille etsittiin paikkoja Pohjoismaista, Ruben Liebkind majoitti Shlomon Suomeen. Erinäisten tapahtumien kautta Shlomo loi paitsi merkittävän omaisuuden, merkittävät kansainväliset suhteet eri puolille maailmaa. Vuonna 1953 perheeseen syntyi Helsingissä Chaim ”Poju” Zabludowicz, joka opiskeli Tampereella Svenska samskolanissa ja lähti aikuistuttuaan Tel Aviviin opiskelemaan muun muassa valtiotieteitä. Nykyisin Poju Zabludowicz asuu vaimonsa Anitan kanssa Lontoossa, ja on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Tänä kesänä he avaavat Sarvisaloon rakentamansa rakkaan kesäpaikan ja taidepuiston yleisölle.

Taide vei mukanaan

Zabludowiczit alkoivat kerätä taidetta pikku hiljaa 1990-luvulla. Vuonna 1994 sai alkunsa Zabludowicz Collection, joka on dynaaminen ja kasvava kokoelma taidetta 1970-luvulta nykypäivään. Kokoelman tärkein näyttelytila on Pohjois-Lontoossa sijaitseva entinen metodistikappeli, jossa järjestetään useita näyttelyitä vuodessa. Kokoelman parissa työskentelee kokopäiväisesti seitsemän ihmistä pääasiallisesti Lontoossa. Aika ajoin näyttelyitä järjestetään myös New Yorkin Times Squarella sijaitsevassa toimistorakennuksessa.
-Meillä ei ole New Yorkissa omaa henkilökuntaa, joten aika ei tahdo riittää. Me neljä kuraattoria kierrämme muun muassa jatkuvasti näyttelyitä eri puolilla maailmaa, joten kiirettä pitää, sanoo kokoelman johtaja Elizabeth Neilson.
Tärkeä osa toimintaa ovat myös erilaiset yleisölle järjestettävät taidetapahtumat, työpajat ja taiteilijoiden ja taideorganisaatioiden tukeminen. Lontoossa tehdään myös tiivistä yhteistyötä muun muassa taideoppilaitosten kanssa koulutusohjelmien muodossa. Yhteistyö taidekoulujen kanssa etsii muotoaan myös Suomessa.
-Käymme keskusteluja ja pohdimme sitä, minkälainen koulutusohjelma palvelisi parhaiten suomalaisia taideopiskelijoita, sanoo kuraattori Maitreyi Maheshwari.

Vanhaa arvostetaan

Zabludowiczit ovat viettäneet kesiä Sarvisalossa jo 1970-luvulta alkaen. Tällä hetkellä Anita ja Poju Zabludowicz omistavat saarella kolme kiinteistöä, joilla sijaitsee useita rakennuksia. Ajatuksena on säilyttää niin paljon vanhaa kuin mahdollista.
-Emme halua rakentaa uutta vanhan tilalle, jollei se ole aivan välttämätöntä. Lontoossa meillä on tilat vanhassa kirkossa, jossa ennen meitä toimi muun muassa draamaryhmä. Yksi tiloista on kuin teatteri, ja haluamme säilyttää sen sellaisena, Maheshwari kertoo.
Myös kiinteistöjen nimet on säilytetty: Timpurin talo, Hermanin tila ja Suvikunta kertovat alkuperäisistä omistajistaan. Tilojen nykyinen ulkoasu poikkeaa perinteisestä oikeastaan vain niille ”ilmestyneiden” teosten kautta – muuten talot ja pihat ovat kuin mikä tahansa suomalainen vanhan tilan maisema meren äärellä. Sarvisalosta ei ole tarkoitus tehdä pysyvän näyttelyn luonteista paikkaa, koska jokaisen toimipisteen on tarkoitus noudattaa omanlaistaan paikkaan ja kontekstiin sovellettua toimintamallia.

Taiteilijat valitaan tarkoin

Sarvisalo on ollut jo pitkään Zabludowiczin perheen ja heidän ystäviensä yhteinen lomanviettopaikka. Vähitellen myös läheinen yhteistyö taiteilijoiden kanssa lisääntyi, ja syntyi ajatus heidän kutsumisestaan saarelle työskentelemään ja saamaan uusia ajatuksia taiteen tekemiseen. Ensimmäiset taiteilijat vierailivat saarella 2010. Taiteilijat valitaan saarelle kutsuperiaatteella.
-Etsimme aktiivisesti sellaisia taiteilijoita, joille uskomme olevan hyötyä tästä ympäristöstä, ja joiden kesken voi syntyä hedelmällistä keskustelua ja yhteistyötä. Otamme yhteyttä valitsemiimme taiteilijoihin, ja sovimme heidän kanssaan aikataulusta, Neilson kertoo.
Tällä hetkellä saaren kolmessa kohteessa on yhteensä 26 teosta. Vuodesta 2011 lähtien yksi taiteilija on kutsuttu Sarvisaloon ehdottamaan uutta ulos sijoitettavaa tilausteosta. Richard Woods ja Matthew Day Jackson valittiin sen perusteella, että heidän työskentelynsä perustuu paikkaan ja sen olosuhteisiin. He toteuttivat vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa olevat teoksensa kokoelman annettua ehdotuksille hyväksyntänsä. Tilausteosten rinnalla kaikissa kohteissa on esillä kokoelman teoksia muun muassa maatilarakennuksiin saneeratuissa tiloissa. Veistokselliset tilateokset ja ääni- ja kuvainstaallatiot sisällä ja ulkona antavat ajattelemisen aihetta: mitä tekemistä New Yorkin Central Parkista tuodulla hämähäkkiä muistuttavalla häkkyrällä on suomalaisen rantasaunan edustalla? Ainakin Financial Timesin mukaan yhdistelmän on sanottu nostavan Sarvisalon taiteen maailmankartalle. Amerikkalaisten ryhmien kerrotaan varanneen matkoja kohteeseen jo ennen sen valmistumista.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi
KUVIA� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI