|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Veronmaksajat varoittaa ?pakkopaidasta?: ansiotulojen verotusta kevennettävä kaikilta (13.11.2018 07:16)
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Haveri ja lasti ratkaisevat, minne alus ohjataan
27.07.2012Tilanne ratkaisee, minne ongelmiin joutunut alus ohjataan Suomenlahdella. Viranomaisten tavoitteena on pelastaa alus ja estää tai minimoida mahdolliset ympäristövahingot. Öljy- ja ympäristöriskien suhteen viranomaisilla on laajat valtuudet, eli alus voidaan tarvittaessa pakottaa satamaan.


Helsingin Sanomien alkuviikolla julkaisema lista Liikenneviraston onnettomuusaluksille etsimistä suojasatamista on aiheuttanut paljon porua. Edellisen kerran samanlainen lista pulpahti julkisuuteen 2006, jolloin listan oli saanut haltuunsa TV2:n Ajankohtainen kakkonen.
Molemmilla listoilla Loviisan vesillä on suojapaikaksi nimetty Keipsalon lahti. Keipsalon koillispuolella on kahden väylän risteysalue, jonne suojasatama on merkitty. Kaksi muuta paikkaa ovat Orrengrundin väylän ulkopuolella.
Liikenneviraston ylitarkastajan Jukka Väisäsen mukaan suojasatamat löytyvät merikortista jo nyt. Hänen mukaansa vaihtoehtoja ei ole ylen määrin, vaan tekeillä olevaan suojapaikkasuunnitelmaan on otettu mukaan olemassa olevia ankkuripaikkoja ja väylien varsia.
Hän myös toppuuttelee suunnitelmasta syntynyttä huolta.
–Merellä sattuu ja tapahtuu. Suurin osa suojasatamatapauksista ei koske öljyvuotoja, van konevikaa tai lastiongelmia.

Tilanne ratkaisee

Väisäsen mukaan joudutaan aina tapauskohtaisesti ratkaisemaan, minne ongelmissa oleva alus ohjataan. Oikea osoite riippuu esimerkiksi onnettomuusaluksen lastista: alus ohjataan sinne, mistä löytyvät sopivat laitteet lastin purkamiseksi.
Onnettomuustilanne saattaa vaatia nopeita toimia, jolloin isompien tuhojen välttämiseksi alusta ei voida ohjata etukäteen mietittyyn suojasatamaan.
–Esimerkiksi Sally Albatross ohjattiin lähimmälle matalikolle.
Kun laiva joutuu ongelmiin merellä, se pyytää apua itse tai jossain tapauksissa viranomainen voi määrätä aluksen suojasatamaan.
Kun aluksen päällikkö, varustamo tai varustamon edustaja ottaa yhteyttä alusliikennepalveluun (Vessel Traffic Service, VTS). Alusliikenteen ohjausyksikön päällikkö antaa saamiensa tietojen perusteella hälytyksen eteenpäin suojapaikkajohtoryhmälle, joka on käytännössä sama kuin meripelastusjohtoryhmä. Saatujen tietojen perusteella arvioidaan, mitä alukselle tehdään.
Väisänen huomauttaa, ettei valmista sabluunaa ole.
–Prosessi on monisyinen ja tilanne katsotaan monelta kannalta. VTS-viranomainen on päätöksentekijä yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Tilanne on kuitenkin usein nopea, sillä laiva voi olla esimerkiksi lähellä rannikkoa.
Suomen viranomaiset voivat ääritapauksessa pakottaa aluksen tiettyyn satamaan, mikäli laiva on Suomen talous- tai aluevesillä.
–Jos alus on kansainvälisillä vesillä, pakkokeinot ovat vähissä, jollei alus itse halua hakeutua suojasatamaan.

Lausuntoja pyydetään

Suojasatamasuunnitelmaa on edellyttänyt Euroopan unionin komissio. Pontimena on ollut Prestige-aluksen haveri 2002 Espanjan länsirannikolla. Alus joutui merihätään, eikä sitä huolittu satamaan Espanjassa, Ranskassa eikä Portugalissa. Alus vietiin kauas avomerelle, jossa se kuitenkin katkesi ja sen öljylasti sotki monen maan rannikkoa.
Suojasatamasuunnitelmia tehdään parhaillaan myös Virossa.
–Virossa ei ole paljon suojasatamia, eikä ole tarkkaa tietoa, missä siellä mennään.
Väisäsen mukaan edessä voi joskus olla tilanne, jolloin joudutaan miettimään, kumman puolelle alus ohjataan. Ykköstavoite on kuitenkin aina saada alus suojaan ja esimerkiksi öljypäästön uhatessa minimoida saastuvan alueen koko.
Väisänen pitää hyvänä asiana, että alusten ja ympäristön suojaamiseen saadaan yhteiset pelisäännöt. Koko rannikon kattava suojapaikkasuunnitelma on kuitenkin vielä keskeneräinen, sillä esimerkiksi alueitten kartoittaminen on kesken. Optimistisen aikataulun mukaan suunnitelma olisi valmis lokakuun lopussa. Senkin jälkeen suunnitelmaa on tarkoitus jatkuvasti päivittää.
Liikennevirastolla ei ole mahdollisuutta osoittaa suojapaikoiksi valituille satamille lisäresursseja, vaan se voi ainoastaan kartoittaa satamien nykytilanteen.
Väisäsen mukaan suunnittelun edetessä lausunnot pyydetään kaikilta mahdollisilta tahoilta, kuten kunnilta ja pelastusviranomaisilta.
Suomenlahdella pahin öljyonnettomuus tapahtui helmikuussa 1987, jolloin Antonio Gramsci –aluksesta pääsi öljyä 570 tonnia. Alus ajoi karille Porvoon edustalla.


Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI