|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Italia pitää EU:ta pihdeissään: ?EU ja muut jäsenmaat eivät oikeastaan voi tehdä mitään? (21.11.2018 08:11)
Malmössä räjähti voimalla ? Poliisi: ?Tämä on jotain isompaa? (21.11.2018 07:36)
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Tohinaa torilla
24.07.2012Porlammin tori täyttyi lauantaina yhteisen kyläpäivän viettäjistä. Todella lämpimällä auringonpaisteella oli varmaan osuutensa tapahtuman suosioon. Porlammilaiset Anne Perttilä ja Anni Paavola ihastelivat väkimäärää ja ihmettelivät sitä että eivät edes yhteensä tunne kaikkia ihmisiä.

Myös torimyyjiä oli ennätyksellisen paljon, sanoi kyläyhdistyksen puheenjohtaja Aino Villikka. Hän arvioi osallistujia olleen kaikkiaan kolmisen sataa.
Teemaksi oli valittu Vaalitaan vanhaa, rakennetaan uutta, tehdään yhdessä. Vanhaa ja perittyä edustivat komea esiliinanäyttely sekä kirppispöydät. Yhdessä tekemistä edellytti koko tapahtuman toteuttaminen, sillä Porlammin vapaapalokunta, Martat, nuorisoseura Soihtu, Metsästyseura, Lapinjärven MLL-paikallisyhdistys ja moni muu olivat järjestämässä ohjelmaa ja grillaamassa makkaraa tai pitämässä puffettia.

Puhallinrytmejä

Torviseitsikko loi tunnelmaa puhaltelemalla rytmiä torille. Villikka kertoi, että hänen haaveensa oli ollut saada puhallinmusiikkia tapahtumaan, ja hän oli löytänyt loviisalaiskokoonpanon netistä. Senior Brass -sekstetin kapellimestari Keijo Liski sanoi heidän soittavan perinteistä vaskimusiikkia laidasta laitaan. Kokoonpano sisältää kaksi kornettia, altto- ja tenoritorven, barytontorven ja tuuban. Soittajien kotipaikaksi mainittiin Itä-Uusimaa, sillä puhaltajien asuinpaikka vaihtelee Sipoosta Lapinjärven Vasarankylään.
- Pyrimme jatkamaan Loviisan 1800-luvun lopulta periytyvää vaskisoittoperinnettä, Liski mainitsi. Jokainen keikka lopetetaan Ankkurit ylös -kappaleella.

Lasitaidetta

Lahdesta tullut muotoilija ja lasinpuhaltaja Anna-Riitta Järvenpää nauroi, että hän oli viimeksi ollut Kalkkisten kyläpäivillä ja huomannut tämän toritapahtuman netistä. Järvenpään pöydällä oli upeita lasiteoksia astioista koruihin, ja tapahtuman päätteeksi hän iloitsi saaneensa mukavasti töitä myydyksi. Hän kertoi opiskelleensa ensin ammattikoulussa kolme vuotta lasinpuhaltajaksi ja sen jälkeen Kuopion muotoiluakatemiassa muotoilijan AMK-tutkinnon. Nyt hän etsii jotakin lasi- ja keramiikka-alan työtä.

VPK:n leimahdus

Porlammin VPK havainnollisti sen, miten rasvapaloa ei pidä sammuttaa. Lapinjärven päivystävä palomestari Ismo Perttilä selvitti yleisölle, että esimerkiksi liedelle unohtunut rypsiöljy voi syttyä palamaan ja leimahtaa roihuksi pienestäkin vesimäärästä.
Oikea sammutusmenetelmä on tukahdittaa rasvapalo joko kattilan kannella, sammutuspeitteellä tai vaikka kostealla pyyhkeellä.

Juuret Porlammilla

Riihimäkeläinen Ari Ranki istui lettuvälipalalla tyttöjensä, 5-vuotiaan Venlan ja 3-vuotiaan Siirin kanssa. Hän paljastui isovanhempiensa osalta porlammilaiseksi.
- Vietin ala-asteikäisenä kesiä täällä isovanhempien luona. Äitini tyttönimi on Pirjo Virtanen ja hänen vanhempansa olivat Armas ja Alli Virtanen. Heidän kotinsa oli Myllymäki Pyhäjärven rannalla.
Ranki toimii biologian ja maantieteen opettajana, nyt rehtorin sijaisena Tikkurilan lukiossa, jossa opiskelijoita on lähes 1200. Juttu juontui Armas Virtasesta Carmen-tanssiyhtyeeseen, jossa tämä soitti kolmen Pessala-veljeksen kanssa 1930-luvulla. Paljastui, että Virtasen banjo on tallessa Rankin isoveljellä.

Essut esillä elokuuhun

Kyläpäivän näyttely oli tänä vuonna koottu esiliinoista. Essuja oli ripustettu Porlammin kirjastoon melkoinen valikoima, sillä niitä oli esillä yhteensä 98 kappaletta.
- Nämä ovat kolmelta vuosisadalta, Mirja Rantasalmi, yksi näyttelyn kokoajista totesi. Näyttelyn vanhimmat essut oli valmistettu 1800-luvun puolella ja uusimmat olivat vuodelta 2010.
Essunäyttelyn idean keksi Ulla Ahokas, joka kertoi näyttelyn syntyneen ihan siltä pohjalta, että hänelle oli kertynyt aika paljon essuja. Essuja löytyi sitten useammaltakin naiselta, omia ja perittyjä.
Mervi Vuorinen viittasi näyttelyssä esillä olleseen Viva-lehden juttuun Essut palaavat, jossa kerrottiin vanhimmasta Suomessa tehdystä esiliinalöydöstä. Tämä juhlaessu on ajoitettu vuodelle 1024 ja säilyi nykypäiviin pronssikierukkakoristelun ansiosta. Moderni näkökulma essuun on ekologinen: se säästää pyykkäämistä. Esiliinat ovat usein huolella tehtyjä käsityöaarteita ja kulttuurihistoriaa.
Essuissa näkyy naisen elämän koko kirjo. Mukana näyttelyssä ovat pienen tytön kansallispuvun käsinommeltu essu, arkiesiliinoja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä, äitiysessuja, kotitalousoppilaitoksen oppilas-esiliina, diakonissapuvun pitkä suojaesiliina, villaisia ja kirjottuja juhlaessuja ja paljon muuta. Muutama erityisesti miehen essukin oli mukana. Uudet esiliinat taitavat olla sukupuolineutraaleja, mutta näyttelyn painopiste on historia-essuissa.
Kyläpäivän jälkeen näyttely ripustetaan tiiviimpänä ikkunanäyttelyksi.
- Essuja on mukana noin kolmekymmentä, mutta joitakin niistä tullaan vaihtamaan näyttelyviikkojen aikana, Vuorinen sanoi.

“Vanhat essut” - ikkunanäyttely 21.7.-18.8.2012 Porlammin kirjastossa, Myrskyläntie 4, 07820 Porlammi, Lapinjärvi. Kirjasto on avoinna koulujen loma-aikana tiistaisin 17-19 ja keskiviikkoisin 12-14.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI