|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lähiseudun varhaisperuna myöhästyy kesäperunaksi
03.07.2012Itä-Uudenmaan omaa varhaisperunaa saadaan vielä odotella myyntitiskeille parisen viikkoa, sillä kylmä ja sateinen kevätkesä myöhästytti kasvua. Pienen kartoituksen perusteella Loviisan seudun omat perunanviljelijät ovat todella vähissä. Toritiskeille tai kauppoihin lähiperunaa tältä alueelta ei juuri tule, vaikka uusi peruna on parhaimmillaan juuri maasta nostettuna ja hellävaraisesti käsiteltynä.

Käsinpoimitut nauvolaiset ensin

Lapinjärven keskustan torilla on tänä kesänä vain yksi vihannesmyyntipöytä. Gunnevi Jordas piti hyvänä asiana, että myyjiä oli aikaisemmin useampi.
- Nämä myynnissä olevat perunat ovat Nauvosta, sillä omaa perunaa tulee vasta viikon parin päästä. Alkukevät oli kummallinen: kylmä ja märkä. Yleensä peruna istutetaan avomaalle huhtikuun puolivälissä, mutta nyt meni toukokuulle, hän sanoo.
Gunnevi ja Jan-Erik Jordas viljelevät perunaa noin hehtaarin alalla Lapinjärven Lindkoskella. Nauvon perunareitti on heillä tuttu juttu, jonka tarkoitus on aikaistaa tarjontaa.
- Timo-lajiketta meillä oli viikko ennen juhannusta ja Siikli tuli juhannukseksi. Nauvossakin satokausi on myöhässä.
- Useammalla minun serkun lapsella on perunanviljelystä Nauvossa. Isä ja äiti ovat kotoisin Nauvosta, vaikka itse synnyin Liljendalissa. Nauvossa vietettiin kaikki kesät, Gunnevi Jordas toteaa.
Hän kertoo, että jo isovanhemmat ja myöhemmin hänen äitinsä kävivät myymässä perunaa Turun torilla. Jordaksen myymillä saaristolaisperunoillakin on oma tarinansa. Nauvossa seitsemänkymppinen viljelijäpariskunta kääntää perunat ylös kotitekoisella auralla ja poimii ne käsin laatikoihin, jotta perunoiden pinta ei vahingoittuisi.

Lähikauppaan ja suoraan

Mikael Karlsson Koskenkylästä kertoo, että hän viljelee perunaa noin 5,5 hehtaarin alalla.
- Kasvukausi on pari-kolme viikkoa jäljessä ja se on kesäperunaa, mikä tulee. Toimitan sitä lähikauppaan myyntiin.
- Kesäperunaa ja talviperunaa myyn asiakkaille myös suoraan tilalta, mutta varhaisperunaa en. Alkuvaihe on niin herkkä, että peruna ei saa olla nostosta paria päivää vanhempi ja kertaostot jäävät pieniksi. Jos asiakkaat tulevat ostamaan perunaa kilon verran kerrallaan, ei sitä kannata myydä suoraan tilalta.
Hänen mukaansa peruna-automaatti tai myyntipöydän ääressä seisominen ei ole viljelijälle järkevää.
- Pääasiassa viljelen ruokaperunaa, talviperunaa, josta 80 % toimitan sipsitehtaalle Ahvenanmaalle. Aikaisemmin Loviisan koulut käyttivät viljelemääni perunaa, mutta nykyään kouluille hankitaan peruna valmiiksi kuorittuna muualta maasta, hän sanoo.
Karlsson harmittelee sitä, että varhaisperunan hinta kaupassa on vedetty niin alas, että sen viljely suuremmassa mitassa ei monella ole kannattanut. Hän on mukana myös Itä-Uudenmaan lähiruokahankkeen ohjausryhmässä ja näkee perunan hintatilanteen ylipäänsä heikoksi tuottajan kannalta.

Peruna vaativa viljellä

”Huoletta tuoretta” -lähiruokahankkeen koordinaattori Mia Aitokari varmistaa, että Loviisan seudun omat perunanviljelijät ovat juuri niin vähissä kuin miltä näyttää. Varhaisperunan viljely on meillä maanlaadun takia haastavampaa kuin Varsinais-Suomessa.
Puutarhayrittäjä Robert Jordas toteaa hänkin, että ihan aikaista perunaa ei Itä-Uudellamaalla ole, mutta kesäperunaa saa kyllä.
- Varhaisperunaan meillä pitäisi olla hyvin lämpimät hiekkamultamaat.
- Kun uuden perunan kuori alkaa kehittyä vähän paksummaksi, perunaa aletaan kutsua kesäperunaksi, hän avaa kesäperuna-nimeä.
Jordaksen mukaan maanlaadulla ei kuitenkaan nykyään ole niin ratkaisevaa merkitystä, mutta perunanviljely vaatii oman teknologiansa ja on työllistävää viljelijälle. Täällä olisi kyllä markkinoita, jos viljelijät kiinnostuisivat.

Luomu myöhemmäksi

Labbysta Juha Näri lupaa uutta luomuperunaa tilapuotiin vasta heinäkuun loppupuolella. Asiakkailla on mahdollisuus poimia perunansa pellolta myös itse.
- Lajikkeista Timo ja Nicola ovat luomuviljelyssä sallittuja. Timoa meillä on saatavissa heinäkuun puolivälin jälkeen, sillä kaikki lähti kasvuun niin hitaasti tänä keväänä.

Kaupassa ja torilla varsinaissuomalaista

Pikainen tarkistus ruokakaupoista Loviisan K-market otoksena kertoi, että varhaisperunaa oli laatikoittain myynnissä, mutta perunat olivat pienikokoisia ja matkaa tehneen oloisia.
Alkuperästä ei kaupan hevi-vastaavalla ollut mitään käsitystä. Peruna tulee Keskon kautta vaihtelevasti eri toimittajilta. Myyjä Robert Krogars lähti tarkistamaan laatikoista ja löysi nimen I. Sarjovaara. Soitto omalle esimiehelle selvitti, että perunanviljelijä toimii Laitilassa. Kauppias Marko Kindstedt lähetti terveiset, että heti kun saadaan paikallista perunaa, sitä otetaan myyntiin.
Loviisan torilla vihanneksia ja marjoja myy kaksi yrittäjää. Taiston Marja ja Vihannes Oy:n Jan Mickos sanoo, että heillä uusi peruna tulee Turun puolesta, Laitilasta ja Perniöstä. Hän hakee tuotteet Helsingin tukkutorilta, jonne viljelijä tuo itse perunan ilman välikäsiä. Pernajalaisen Anne Almgrenin toripöydän myyjä Minna Hongisto-Sorjonen kertoi myynnissä olevan Timo-perunan tulevan Kaj Holmströmin tilalta Sipoon Spjutsundista. Itä-Uudeltamaalta sentään. Myöhäisempi Siikli tulee tällä hetkellä Laitilasta.

Uutta perunaa ainakin täältä

•Gunnevi Jordas myy nauvolaista ja lindkoskelaista perunaa Lapinjärven keskustan torilla heinäkuussa joka arkipäivä kello 9-14. Puh. 040 5843309.

•Ringborgin torilla Pikku Puutarha Robbes myy heinäkuussa lauantaisin kello 10-12 vihannesten ohella myös nauvolaista ja lindkoskelaista perunaa.

•Mikael Karlsson Koskenkylässä myy kesäperunaa suoraan tilalta, puh. 0400 873492, heinäkuun puolivälistä eteenpäin.

•Labbyn tilapuoti myy luomuviljeltyä kesäperunaa heinäkuun puolivälistä eteenpäin. Myös itsepoimintana. Tilapuoti avoinna klo 10-18, puh. 040 7657508.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI