|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomelle EU-puheenjohtajuus etuajassa? ? Henna Virkkunen: ?On otettava vetovastuu? (13.11.2018 08:59)
Juha Sipilän Venäjä-lausunto leviää maailmalla (13.11.2018 08:28)
Selitys Teemu Laajasalon 93 neliön vuokralle ? ?Epäreilua vainoamista? (13.11.2018 08:01)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kirjanpainaja kaataa metsiä
03.07.2012Kaarnakuoriaisiin kuuluvan kirjanpainajan aiheuttamat tuhot ovat leviämässä epidemia-asteelle Kaakkois-Suomessa ja Häme-Uudellamaalla. Tuhojen painopiste on Kaakkois-Suomen alueella Kouvolan ympäristössä ja Häme-Uudellamaalla Mäntsälä-Pukkila-Myrskylä-linjalla. Vuoden alkupuolella on tehty kirjanpainajan aiheuttamien tuhojen vuoksi arviolta jo 400-800 hehtaarin hakkuut, parin viime viikon aikana pelkästään eteläisessä Suomessa on tilastoitu jo 200 hehtaarin hakkuut.

Kokonaisia metsäalueita tulee tuhoutumaan jos kirjanpainajan eteneminen jatkuu, jonka vuoksi Suomen metsäkeskus ja Metsäntutkimuslaitos (Metla) ovat käynnistäneet systemaattisen seurannan kuoriaisen kannan selvittämiseksi ja kehityksen ennustamiseksi. Kävimme Suomen metsäkeskuksen, Rannikon alueyksikön metsäneuvoja Mona Bäckmanin sekä aluejohtaja Karen Wik-Portinin kanssa tyhjentämässä Pernajaan pystytetyn kirjanpainaja-ansan sekä katsomassa orastavaa tuhoaluetta. Myös Itä-Uudeltamaalta on useita havaintoja tuhoalueista.
-Muun muassa Pohjois-Sipoossa on nähtävissä laajempaa tuhoa, ja Lapinjärveltä on useita havaintoja jo viime vuodelta, Bäckman sanoo.

Myrskyt ja lämmin sää joukkolisääntymisten takana

Kirjanpainaja on vain noin puolen sentin mittainen kaarnakuoriainen, mutta voi aiheuttaa taloudellisesti merkittäviä kuusikkotuhoja. Keski-Euroopassa, Norjassa ja Ruotsissa myrskytuhojen jälkeiset kirjanpainajien joukkolisääntymiset ovat aiheuttaneet merkittäviä metsätaloudellisia tappioita. Etelä-Suomessa kirjanpainajia on lämpiminä kesinä 2010 ja 2011 aiemmasta poiketen syntynyt kaksi sukupolvea, jonka seurauksena ne ovat alkaneet tuhota myös tervettä, elävää kuusta. Terve puu yrittää puolustautua omin keinoin.
-Kuusi yrittää tuhota pienelle alueelle pesiytyneet kuoriaiset erittämällä pihkaa, mutta jos kuoriaisia on paljon, puolustautuminen ei onnistu.
Alkuun kuoriaiset iskevät tuulenkaatoihin, heikentyneisiin pystypuihin ja metsään jätettyyn tuoreeseen kuusipuutavaraan. Koiras kaivautuu puun kaarnan alle, ja houkuttelee paikalle naaraita erittämällä feromoneja. Muutama naaras löytää tiensä koiraan luokse pariutumiskammioon, josta jokainen naaras kaivertaa oman emokäytävänsä laskeakseen sinne munansa. Munista kuoriutuvat toukat kaivavat jokainen nilaan oman käytävänsä, jossa ne kotiloiduttuaan kuoriutuvat aikuisina toukkina. Kirjanpainajien ja niiden toukkien kaivamat syömäkuviot katkaisevat puun nilakerroksen nestevirtaukset, jolloin latvuksen ravinteiden saanti heikkenee ja puu alkaa hiljalleen kuivua. Syömäkuvioiden yltäessä rungon ympäri puu kuolee. Kirjanpainajat kuljettavat mukanaan puuhun myös sinistäjäsieniä, jotka haittaavat omalta osaltaan veden ja ravinteiden kuljetusta ja aiheuttavat puutavaran pilaantumista. Kirjanpainajat iskeytyvät useimmiten valoisilla paikoilla oleviin kuusiin, esim. hakkuuaukkojen reunapuihin. Tuhot voivat edetä säännöllisenä rintamana jo vaurioituneen metsänreunan ympärillä tai pesäkkeittäin kuusikon sisällä. Tuhot voivat jatkua ja laajeta useita vuosia, jonka vuoksi tilanteeseen tulisi puuttua mahdollisimman nopeasti.
-Tuulenkaadot ja tuore kuusipuutavara tulisi korjata pois heti, Bäckman sanoo.

Pernajassa sopiva tutkimusalue

Ansojen sijoittamisella Pernajaan tuoreelle hakkuualueelle on tarkoitus selvittää kirjanpainajan normaalia esiintyvyyttä alueella.
-Tämä alue, jossa nyt olemme on valittu sillä perusteella, että kirjanpainajaa ei pitäisi normaalisti esiintyä eikä tuhoja ole ainakaan vielä havaittu, Bäckman sanoo tuoreen hakkuualueen reunalla.
Kolme reilun metrin mittaista ja halkaisijaltaan noin 15-senttistä ansaa pystytettiin toukokuun alussa, ja ne tyhjennettiin ensimmäisen kerran kuukausi sitten. Niiden sisällä on kirjanpainajia houkuttelevaa feromonia, ja jouduttuaan ansaan kirjanpainajat putoavat sinolista ja vedestä tehtyyn liuokseen ansan alla olevaan purkkiin. Bäckman tyhjentää purkit, joissa on kuoriaisia vähintään pohjanpeittona.
-Näitä näyttää nyt olevan hieman vähemmän kuin ensimmäisessä tyhjennyksessä, Bäckman arvelee.
Alkukesän viileä ja sateinen sää on saattanut jonkin verran hidastaa kuoriaisten leviämistä, koska ne lentävät vasta lämpötilan ylitettyä 18 astetta.
-Tässä mielessä alkukesän sää on ollut oikein lupaava, Wik-Portin sanoo.
Tyhjentämispäivänä sää oli kuitenkin ihanteellinen, ja ainakin yksi kuoriainen ehti jo paikalla ollessamme kupsahtaa tutkimuspurkkiin.
Ansapaikan ympärillä sijaitsevalla alueella ei ole nähtävissä hakkuualueille tai tienvarsiin jätettyä puutavaraa.
-Täällä asia on erittäin hyvin hoidettu. Metsiin ja tienvarsille jätetty puutavara on kuin jättäisi kuoriaisille valmiiksi katettuja ruokapöytiä, joissa niiden on hyvä lisääntyä, Bäckman sanoo.

Myrskytuhoaukealla eläviä kuoriaisia ja toukkia

Liikkuessaan muutaman kilometrin päässä lähellä aluetta halkovaa tietä Bäckman on kuitenkin onnistunut löytämään orastavan tuhoalueen, jossa myrsky on kaatanut puita, ja enemmän valoa pääsee alueelle.
-Kuusi hakeutuu normaalisti varjoisaan paikkaan, ja voi stressaantua liiasta valosta. Näin tuulenkaatoja ympäröivätkin puut voivat heikentyä ja altistua kuoriaisen hyökkäyksille.
Muutamassa kuusen rungossa on nähtävissä neulanpään kokoisia reikiä, joista työntyy ulos kuoriaisen nakertamista käytävistä syntynyttä purua. Kun Bäckman leikkaa puukolla pois palan kaarnaa, alta paljastuu kuoriaisen vaaleaan nilaan aiheuttamia ruskeita “asuinalueita”, joissa näkyy kuoriaisen ja toukkien kaivamia käytäviä.
-Yksi tällainen ruskea pläntti on aina yhden koiraan ja sen naaraiden ja toukkien asuttama alue.
Näemme myös eläviä kuoriaisia ja parin millin mittaisia valkoisia toukkia kaivamassa käytäviä.
-Tämä on myrskytuhoaukea, jossa kuoriainen on pesiytynyt jo muutamaan puuhun. Nämä pitäisi kaataa ensitilassa, Bäckman sanoo.

Metsiä tarkkailtava nyt aktiivisesti

Varttuneita kuusikoita omistavien on syytä tarkkailla aktiivisesti puiden tilaa kuluvana kesänä varsinkin nyt tiedossa olevilla riskialueilla. Kirjanpainajan kaivautumisen puuhun voi tunnistaa hienosta ruskeasta purusta rungon tyvellä tai pinnalla pienten reikien ympärillä. Myös runsas pihkavuoto voi olla merkki kirjanpainajasta. Kaatuneet havupuut sekä tienvarsivarastot tulisi kuljettaa pois viimeistään heinäkuun puoleen väliin mennessä. Kirjanpainaja pesiytyy tuoreeseen puuhun, joten pystyyn kuolleet kuuset eivät enää kelpaa sille. Ne ovat mieluisia kasvupaikkoja kirjanpainajan luontaisille vihollisille, joten niiden poistamista tulee välttää.
-Kaiken kaikkiaanhan tämä on hieman ristiriitaista, kun monimuotoisuuden vuoksi vanhaa puutakin pitäisi jättää lahoamaan. Liika on kuitenkin liikaa, eri kasvuvaiheissa olevia puita pitäisi olla sopivassa suhteessa. Nyt olosuhteet ovat olleet paikoin sellaiset, että kirjanpainaja on päässyt lisääntymään normaalista poikkeavissa määrin, Wik-Portin sanoo.
Kirjanpainatuhojen vuoksi kaadetut puut tulisi kuoria tai vesittää lisääntymisen katkaisemiseksi. Jos tuhoja on vasta pienellä alueella, puuta voidaan käyttää omiin rakennustarpeisiin ja pahemmin tuhoutunutta ainakin polttopuuna.

Lähde ja lisätietoja: www.metsakeskus.fi, www.metla.fi

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI