|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Hallitus perääntyy: Poliisin ja verottajan haukkuma lakiuudistus haudataan (16.11.2018 16:20)
Petteri Orpo: Suomen talouden tärkein laskelma menee nyt uusiksi (16.11.2018 15:45)
Sdp:n Harakka: Sipilän hallitus ?antaa tietoisesti Carunan verovälttelyn jatkua? (16.11.2018 14:57)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kustannukset karkasivat Free Solon ulottumattomiin
29.06.2012Loviisan uuden vesitornin rakentamisen olisi pitänyt käynnistyä tänä kesänä. Rakennustöiden sijaan käynnistetään uusia selvityksiä, myös vanhan vesitornin kunnostamisen kustannus lasketaan. Ylävesisäiliön suunnittelukilpailun voittanut Free Solo -ehdotus on laitettu sivuun kustannusten karkaamisen vuoksi. Suunnittelijan kilpailuvaiheessa antama noin 1,8 miljoonan euron kustannusarvio ei pidäkään lainkaan paikkaansa. Kolmesta johtavasta rakennusalan urakoitsijasta jotka ovat kaupungin kanssa neuvotelleet, ei kukaan antanut Free Solon rakentamiselle alle neljän miljoonan euron kustannusarviota. Hintalappu nousi joillakin jopa yhdeksään miljoonaan euroon. Kustannusarvio oli voittajaa valitessa yksi merkittävä tekijä. Loviisan vesiliikelaitoksen johtaja Markku Paakkarinen toteaa, että näillä kustannuksilla Free Solo olisi voinut olla arkkitehtuurisesti paras ja yleisövoittaja, mutta kustannusten vuoksi olleen valintalistan häntäpäässä.

Hän sanoo jonkinlaisia epäilyksiä heränneen jo alussa, mutta luotetun suunnittelijan vakuutteluihin tietojen oikeellisuudesta. Nyt arkkitehti on muun muassa ihmetellyt suomalaisia korkeita rakennuskustannuksia. Paakkarinen toteaa, että vaikka suunnittelija oli itävaltalainen arkkitehti, oli suunnitteluyhtiö suomalainen, eikä päätöstä tehtäessä ollut parempaa tietoa vaan luotettiin, että yhtiön antamat luvut pitävät paikkaansa. Suomessa betonirakentaminen on kallista ja luultavasti myös ehdotuksen muottitekniikka vierasta. Paakkarinen kertoo kyselyjä tehdyn mm. Ruotsiin ja Viroon, mutta sieltä ei olla oltu kiinnostuneita tulemaan heidän kannaltaan pienen hankkeen vuoksi maahan, jossa ei muuten ole toimintaa.

Vanhalle tornille haetaan purkulupaa

Nyt, kun uuden tornin rakentamisen osalta on otettu aikalisä, haetaan ensimmäiseksi purkulupaa vanhalle vesitornille. Paakkarinen sanoo, että purkuluvan hakemisella haetaan etukäteen tietoa siitä, onko vanha torni ylipäänsä mahdollista purkaa. Aiemmissa lausunnoissaan sekä Porvoon museo että ely-keskus ovat ottaneet askelia säästämisen suuntaan. Jos Loviisassa päätettäisiinkin rakentaa alavesisäiliö, niin maisemallisesti tilanne muuttuisi eikä vanhan tornin tilalle tulisi uutta ja purkumahdollisuus siinäkin tilanteessa halutaan tietää etukäteen. Jos rakennetaan uusi torni, pidetään luontevana, että vanha saataisiin purkaa, mutta lupaa purulle ei uuden tornin rakennusluvassa kuitenkaan ole.
Purkuluvan saaminen tai epääminen tuo myös kustannustietoja. Kymmenen vuotta sitten arvioitiin, että vanhan vesitornin kunnostaminen maksaisi kuusi miljoonaa ja ”monumentiksi” korjaaminen yli puolet tästä, eli noin 3,5 miljoonaa euroa. Hinnat ovat kymmenessä vuodessa vähintäänkin kaksinkertaistuneet.
- Jos purkulupaa ei saada, on selvitettävä vanhankin korjaus, Paakkarinen huomauttaa.
Vanha vesitorni todettiin jo kymmenen vuotta sitten purkukuntoiseksi. Sitä, miten kauan se kestää käyttöä, ei Paakkarinen arvioi. Hän ei usko, että torni voisi romahtaa, mutta ongelma on, ettei sitä pystytä käyttämään täysimittaisesti. Tihkumista tapahtuu ja rappauksia tippuu, mutta romahtamisen sijaan Paakkarinen arvioi uhkakuvaksi vähä kerrallaan murenemisen.
- Teoriassa voi tietysti tapahtua mitä vaan, mutta se on kuitenkin järeä valurakennus.

Sittenkin alavesisäiliö?

Lisäksi nyt selvitetään myös alavesisäiliöratkaisua. Loviisan Sanomat kirjoitti marraskuussa 2011 mahdollisuudesta rakentaa alavesisäiliö ylävesisäiliön eli vesitornin sijaan. Paakkarinen kertoi tuolloin ylävesisäiliöratkaisun valitun jo kymmenen vuotta aiemmin. Hän näki silloin alavesisäiliön muodostavan myös riskin Loviisan ”antiikkiselle putkistolle” paineellisen verkoston vuoksi.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n toimialajohtaja Jukka Piekkari totesi samassa yhteydessä, että Helsingissä on poistettu lähiaikoina useita vesitorneja jotka on korvattu alavesisäilöillä. Kehittyneen pumppaustekniikan ansiosta on hänen mukaansa saatu paineen vaihtelut hallintaan. Myös verkoston automaatio on tärkeä tekijä toimivassa alavesisäiliöratkaisussa.
Vanhan korjaamisen ja alavesisäiliöratkaisun lisäksi selvitetään myös halvimman mallin, ns. lieriön rakentaminen.

Rahat takaisin?

Rahaa on palanut Free Solo –hankkeessa noin 280 000 euroa. Pelkästään suunnittelupaketin kustannus oli kaupungille noin 200 000 euroa. Loviisa selvittääkin nyt, voidaanko suunnittelijalta hakea vahingonkorvausta. Paakkarinen sanoo, että nyt on saatu kalliilla hienot suunnitelmat, joilla ei tee mitään, koska annetut tiedot ole uskottavia.
Aikataulullisesti pyritään siihen, että ensi vuoden budjettiin olisi tieto siitä mitä tehdään.

Vaiherikas alkuvuosi vesiliikelaitoksen johtokunnassa

* Vesitornihankkeen suunnitelmat valmistuivat 2011. Rakennuslupa myönnettiin 8.12.2011.
* 8.2.2012 oli ensimmäinen rakennusurakoihin liittyvä kokous. Ajatuksena oli kilpailutus keväällä 2012 ja rakennustöiden käynnistäminen kesällä 2012. Ensimmäiset epäilyt kustannusarvion pitävyydestä tulivat esille.
* 8.3.2012 todettiin, että kustannuksissa ei tulla pysymään ja päätettiin keskittyä kustannusselvittelyyn.
* 23.3.2012 pidettiin alustavat tekniset neuvottelut kolmen johtavan kotimaisen urakoitsijan kanssa. Kaikki urakoitsijat olivat kiinnostuneita, mutta kustannusten arvioitiin olevan vähintään kaksinkertaiset alkuperäisestä arviosta.
* 3.4.2012 kokouksessa oli paikalla myös vesitornin suunnitellut arkkitehti. Hän uskoi edelleen alkuperäiseen kustannusarvioon. Johtokunta päätti jatkaa konsultin tekemänä selvittelyä edullisemmasta vaihtoehdosta.
* 18.6.2012 ei ollut vielä uutta tietoa kustannuksista, eikä vahvistusta alkuperäisen arvion pitävyydestä.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI