|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)
Näkökulma: Antti Rinne viritti juonen kapitalistien kauhuksi (13.11.2018 19:00)
?Herra ministeri, te olette 114?vuotias, kun suomalaiset veronmaksajat vapautuvat tästä vastuusta? (13.11.2018 18:02)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lampaat avaavat Edesbyn tonttimaisemaa
26.06.2012Viisi pässinkaritsaa ryhmittyy uteliaina koivikkoaitauksen kulmaan, vaikka aluskasvillisuus siinä kohtaa on jo nyhdetty ja maa tallottu esiin. Lähellä on vesiastia ja Labbyn kartanon isäntä Juha Näri selvittää, että laidunta on äskettäin suurennettu ja lampaat liikkuvat kyllä laajemmalla alueella, mikä näkyy ruohon lakoontumisesta.

Lampaiden tehtävä on avustaa maiseman entistämisessä laidunniityksi, joka on osa Edesbyn rakenteilla olevaan tonttialueeseen sisältyvää vaalittavaa ympäristöä.
- Tällä saarekkeella on todella arvokkaita luonnon monimuotoisuuskohteita, lumo-kohteita, Näri kertoo. Sekametsä on vanhaa laidunaluetta. Saarekkeella on vanhoja sarkapeltoja, joiden lajisto on köyhtynyt, kun metsä on kasvanut umpeen. Ennen laidunkäyttöä 1900-luvun alussa sarat olivat peltoviljelyssä, koska ne sopivat hevosvetoisille työkoneille, mutta eivät enää 1950-luvun traktorikoneille. Pellot muutettiin laitumiksi, jotka myöhemmin jäivät metsittymään.

Kuusten raivaus ja lampaat

- Aluetta on raivattu poistamalla ensin lähinnä kuusta. Maassa on tallella niittylajiston siemenpankki ja kun alue saa lisää valoa, lajit palautuvat. Kuusettuminen ja havupuiden neulaset ovat hiljalleen happamoittaneet maata, mutta pohjamaa on kalkkipitoista. Ensin saattaa tulla nokkosta ja sananjalkaa ja esimerkiksi vadelmaa. Kun lehtipuiden lehdet varisevat ja lampaat laiduntavat ja köyhdyttävät rehevöitynyttä aluetta, niittykasvillisuus palautuu. Perhoset ja muut hyönteiset runsastuvat samalla.
Lampaiden laiduntamista lehmien sijasta Näri perustelee sillä, että lehmät söisivät tässä myös puuvartista kasvillisuutta ja vahingoittaisivat sorkillaan alueen arvokkaita kivilatomuksia toisin kuin lampaat. Kivirykelmien lisäksi siloitellut tonttukivet kertovat muinaisista asuinpaikoista. Myöhempiä jälkiä asumuksista ovat esimerkiksi koiranheisi, terttuselja ja punaherukka.

Etsitty luontaisia rakentamispaikkoja

Lammasidylli puhdistaa tonttialueen laidalla olevaa metsälaidunta. Muuten varsinainen rakentamiseen varattu alue on myllerretty, sillä viidentoista valmiin tontin tiet ja kunnallistekniikka edellyttävät maastotöitä.
- Lampaat tuodaan tonteille syömään, jolloin ne pitävät alueen rakentamisvaiheessa siistinä ja näkymä ympäristöön säilyy, Näri mainitsee.
Asemakaavassa ja rakentamisohjeissa pyritään moderniin ekologisuuteen. Tonttialue on muinainen moreenikannas, jota meri on ympäröinyt ja se on jo siksi luontainen rakennuspaikka. Talot avautuvat lounaaseen ja mahdollistavat aurinkolämmön talteenoton. Myös maalämmityksen rakentamista tai varaavia uuneja suositellaan, sillä esimerkiksi suora sähkölämmitys ei tällä alueella käy.
Ohjeiden mukaan alueelle rakennetaan puutaloja, joiden ulkomaalaukseen suositellaan maavärejä. Kasvimaaviljely on mahdollista joko omalla tontilla tai yhteisellä palsta-alueella, jos niin tahdotaan.
Tontit käsittävät noin neljän hehtaarin alueen ja niiden koko on keskimäärin 2100 neliötä. Asemakaava-alue kaikkiaan on 40 hehtaarin suuruinen ja siihen sisältyy myös Edesbyn keskiaikainen kylä, joka säilytetään museoalueena. Museoalue sijaitsee toisella puolella tonttialuetta kuin nyt laiduntamalla hoidettava hakamaa.
- Seitsemän tonttia on myyty, kahdeksas työn alla, ja useimmissa on arkkitehtisuunnittelu käynnissä. Yhden tontin rakentaminen on alkanut ja siihen tulee ensin ympärivuotiseen käyttöön rakennettava saunamökki.
Tontteja on tarjottu puolitoista vuotta. Närin mukaan jaksoon sisältyy kaksi runsaslumista talvea, jolloin niitä ei ole voinut esitellä ja aktiivinen vaihe on siksi ollut lyhyt.

Eläimet osa maatilaa

Juha Näri painottaa, että heillä sekä lehmät että lampaat ovat osa luomutilan elävää maataloutta ja taloudellista toimintaa eivätkä pelkästään ympäristöä hoitamassa. Omakotialueelle muuttavat perheet tulevat taas muodostamaan elävän kylän keskiaikaisen suojellun kylä-alueen kylkeen, ja Labbyn tila tuottaa esimerkiksi lähiruokatarvikkeita alueen asukkaille.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI