|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Nils Holgersson on nyt treenattu valmiiksi
25.06.2012Lurensin tämän kesän näytelmä Nils Holgersson on nyt treenattu valmiiksi. Muutama läpimeno tehdään vielä ennen perjantain ensi-iltaa. Perjantain ensi-illan jälkeen esityksiä on aina elokuun alkuun asti. Lippuja on jo myyty noin 2 000, mikä on keskimääräistä enemmän, vaikka ei ihan viime vuoden suursuositun Greasen ennakkomyyntiin ylläkään.

Lurensin kesäteatteri on pyörinyt keskeytyksettä vuodesta 1958 lähtien. Tämän kesän Nils Holgersson on koonnut yhteen nelisenkymmentä esiintyjää. Nuorin on yhdeksän ja vanhin 78-vuotias. Yksi Lurensin kesäteatterin taian salaisuus on yhteishenki ja avoin mieli. Mukaan otetaan kaikki jotka haluavat ja ovat valmiita sitoutumaan, kyse on kuitenkin yli puolen vuoden prosessista. Tammikuussa kun järjestettiin kauden ensimmäisiä kokoontumisia Furuborgissa, oli lämpötila sisälläkin pakkasen puolella. Koleista olosuhteista huolimatta luvassa on lämmin esitys, josta ei puutu vauhtia. Esityksen ohjannut ja dramatisoinut Christian Lindroos korostaa, että ryhmä luo yhdessä tarinaa eikä kenellekään pitäisi jäädä tunnetta, että oli ”vasen puu”.
- Roolitus on vaatinut monta illallista. On mietittävä vastakohtia ja pareja ja myös laulutaitoja, Lindroos ja musiikista vastaava Sofia Finnilä kertovat.
Sikäli avataan historiallisia ovia, ettei Nils Holgerssonia ole Suomessa kesäteatterin lavalla tiettävästi tätä ennen nähty. Selma Lagerlöfin tuotanto oli Lindroosille jonkin verran tuttu ennen siihen tarttumista tätä esitystä varten niin kirjana kuin tv:ssä nähdystä animaatiosta. Lagerlöfin Nils Holgersson tai suomenkielisille tutummin Peukaloinen, valmistui oppikirjaksi kouluille. Lagerlöf ei halunnut kuitenkaan tehdä tavanomaista maantieteen kirjaa, vaan keksi pojan jonka ilkeä tonttu muuttaa pieneksi ja joka hanhen kanssa matkaa halki Ruotsin. Lindroos kuvailee dramatisointia reilu 500-sivuisesta kirjasta noin kaksituntiseksi esitykseksi melkoiseksi haasteeksi, vaikkakin hauskaksi sellaiseksi. Hän halusi tuoda mukaan omia ajatuksiaan, mutta kuitenkin niin että kunnioitetaan Lagerlöfiä.

Ihmisen ja luonnon symbioosi

Animaatiosarjasta tuttua hamsteria ei Lurensissa nähdä, mutta Lindroos lupaa lavalta löytyvän tarpeeksi hörhöjä ilman hamsteriakin. Hän on vaikuttunut Selma Lagerlöfin maailmasta, jossa ihmisen ja luonnon symbioosi on mahdollinen. Tämän tunteen hän toivoo välittyvän myös Lurensin esityksestä. Akan Nilsille esittämä kysymys siitä, etteikö ihmisillä ole jo tarpeeksi, jotta he voisivat jättää jonkun luodon linnuille, paikan jossa heidän ei tarvitse pelätä metsästystä sopii tähänkin päivään.
- Ihmisten pitäisi antaa uhanalaisten eläinten elää rauhassa ja ihmisten myös, ettei aina lähdettäisi sotimaan, pohtii Lindroos. Esityksen musiikki on Sofia Finnilän käsialaa. Orkesteri soittaa taustanauhalta, mutta laulut kuullaan livenä. Finnilä luonnehtii lähteneensä musiikissa liikkeelle tilanteista ja niiden tunnelmista sekä aikakaudesta ja paikoista joissa tarina kulkee.
- Musiikissa on viitteitä ruotsalaisesta kansanmusiikista, mutta myös jatsista ja gospelista. Erilaisia soittimia on orkesterissa käytetty runsaasti, hän kuvailee.
Lentämisen kuvailuun on käytetty eri teatterin ilmaisukeinoja, mutta myös vaijerin varassa liukumista on mukana. Gorgo ei tässä esityksessä lennä, vaan kulkee prätkällä.
Esityksessä olevista noin puolet on ensikertalaisia, osa on ollut mukana pitkään. Yksi villihanhista, Jenna Aalto, lähti Lurensiin 8-vuotiaana ja on nyt mukana kymmenettä kertaa. Roolit ovat kasvaneet iän ja taitojen karttuessa. Myös Nilsin roolissa nähtävä Alexander Wendelin on kasvanut rooliinsa. Hän tuli teatterilaiseksi 12-vuotiaana ja on nyt 19. Lindroos huomauttaa, että vaikka Lurensin kesäteatterin tarkoitus ei ole kasvattaa uusia ammattilaisia, on näinkin käynyt. Muun muassa Jessica Linfors, Kalle Alm ja Robert Jordas ovat kaikki valmistuneet näyttelijöiksi ja esiintyneet Lurensissa.
Tuottaja Kim Svenkberg uskoo, että Lurensissa mukana olo kasvattaa ryhmäläisiä myös ihmisinä. Vastuu, yhteistyö ja vuorovaikutus opettavat.
Lurensin Nils Holgerssonin rooleissa nähdään muun muassa Alexander Wendelin (Nils Holgersson), Bo Lindfors (Mårten), Solveig Lindfors (Akka), Jenna Aalto, Amelie Widlund, Emilia Schröder, Pia Häkkinen (villihanhia) ja Tom Pallas (Gorgo).
Lurensin kesäteatterin ensi-ilta on perjantaina 29.6. kello 19. Esityksiä on 3.8. saakka.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI