|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Juhannussalko nousi jälleen Laivasillalla keskikesän merkiksi
23.06.2012Puoli tuntia ennen perinteisen juhannusjuhlinnan alkamista tapahtumapaikalla on hiljaista. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen yksikkö virittelee vaijereita juhannussalon nostamista varten. Kunniaoperaatiota johtava paloesimies Hannu Viitala kertoo modernia tekniikkaa käytettävän salon pystyttämiseksi kolmatta kertaa. Onhan se tällä tavalla helpompaa ja turvallisempaa. Kun salkoa nostettiin viimeisen kerran, meinasi käydä huonosti. Salko ei pysynytkään pystyssä, vaan kaatui aiheuttaen vaaratilanteen, Viitala muistelee.

Aurinko lämmittää ja ihmisiä alkaa kerääntyä kymmenittäin seuraamaan palomiesten valmisteluja. Viitalan mukaan hyvä sää tietää pelastuslaitokselle kiireellistä yötä. Ihmiset lähtevät aktiivisemmin juhlimaan ulos, kerääntyy suurempia väkijoukkoja.

Viitala myöntää alkoholin olevan osasyynä valtaosassa kesäjuhlien hälytyksistä. Pelastuslaitos vastaa samoihin hälytyksiin, kuin kiireellinen sairaankuljetus, ei siis pidä ihmetellä, että paloauto kaartaa tapahtumapaikalle usein ennen ambulanssia. Paloautossa on sama ensiapuvarustus kuin ambulanssissakin, ja henkilökunta on saanut saman sairaankuljetuskoulutuksen, Viitala selittää.

Minuutilleen kello kuudelta illalla Laivasilta ry:n puheenjohtaja Anita Laakso antaa taputusmerkin. Musiikki kajahtaa juhannussalko alkaa kohota. Parin minuutin kuluttua salko on turvallisesti pystyssä ja juhla on valmis alkamaan. Liveorkesterin soittaessa tuttuja säveliä tanssilattia täyttyy tanssijoista. Valtaosalle juhannuksen vietto Loviisan Laivasillalla onkin perinne. Ystävyyden juhla

Alkukesän remontin jälkeen ovensa avannut Ravintola Saltbodankin näyttää säilyttäneen uskollisen kävijäkuntansa. Eräässä pöydässä keskustellaan juhannuksen perinteistä ja perimmäisestä olemuksesta. Hyppäämme kärpäsiksi aurinkovarjoon kuuntelemaan:
-Olen asunut Loviisassa vasta reilu parikymmentä vuotta, ja ennen sitä ympäri Suomea viettäen juhannusta paikallisten tapojen mukaan, enimmäkseen mökkeillen. Nykyisessä elämäntilanteessa Loviisan juhannus pitää sisällään kaikki mitä tarvitsen: oman rauhan ja ystävät, joiden seurassa olla oma itsensä. Ei tarvitse mennä enää mihinkään muualle, pohtii Veijo Kiuru.

Samoilla linjoilla on myös Rauni Eteläsaari:
-Olen kotoisin Pohjois-Karjalasta ja lapsuuteni juhannus oli yhtä suurta, kaikkia vuosisatojen perinteitä noudattavaa, sukujuhlaa. Laivasillan juhannuksessa on sitä samaa välittömyyttä ja perinteikkyyttä, joka saa ihmiset tuntemaan itsensä osaksi perhettä. Elävä musiikki herättää ihmiset eloon ainutlaatuisella tavalla ja on mahtavaa katsoa onnellisia, tanssivia ihmisiä, Eteläsaari ihastelee.

-Aivan, juhannustanssit ovat vuoden parhaat tanssit, koska silloin on sallittua tanssia, vaikkei yhtään osaisikaan, toteaa Tapio Tuomala.

Vieraita perinteitä

Tuttujen kasvojen lisäksi Laivasillalla on paljon vierailijoita lähempää ja kauempaa. Galina Galkina ja luonaan vieraileva pietarilainen Irina Savitskaja saapuivat laivasillalle seuraamaan juhannussalon nostoa, mutta loppuillan aikovat viettää grillaten Malmgårdin luonnon helmassa. Venäjällä juhannusta ei juhlita lainkaan, joten on mukava tulla näkemään vuosisatojen läpi säilyneitä perinteitä.

Myös jahdillaan Suomen rannikkoa kiertävälle seurueelle Pietarista juhlan syy on arvoitus.
-Huomasimme jo aamulla, että lähes jokaisen ohikulkevan veneen keulaan oli kiinnitetty koivunoksia ja mietimme, onko tämä jokin paikallinen tapa, sanoo Mirage-jahdin Kapteeni Andrej Levankov.
-Mutta niinpä taitaa ollakin jo kesän puoliväli, mies toteaa kuulessaan että nyt juhlitaan juhannusta.
Purjehtijat ihastelevat Laivasillan kodikasta juhlintaa. Venäjällä juhlat ovat aina viranomaisten järjestämiä pömpöösejä tapahtumia, joita kansa tulee seuraamaan sivusta, tällä ihmiset osallistuvat ja juhla itsessään rakentuu ihmisten ympärille, vertailee jahdin omistaja Sergej Zagorodnij.

Suomessa aikaa on enemmän

Zagorodnij ja Levankov arvelevat, että venäläisiä purjehtijoita on tulossa Suomeen lähitulevaisuudessa yhä enemmän. Harrastus on Venäjällä nousussa, mutta riittävän syvät vesialueet ovat rajalliset, eikä vierassatamien varustetaso ja fasiliteetit pysty kilpailemaan toistaiseksi Suomen kanssa.
-Meidänkin jahti on pysyvästi Haminan laiturissa. Rajan ylitys on helpompaa autolla ja Suomen puolelta voi purjehtia vapaasti Schengenin alueen rajoille asti.

-Sijainnin lisäksi Suomessa viehättää puhtaus ja ihmisten kunnioittava suhtautuminen niin itseensä, kuin muihinkin. Purjehdimme erääseen saareen, missä oli yleisessä käytössä täysin varustettu grillikatos. Venäjällä sellainen ei kyllä onnistuisi, totetaa Levankov.
Suomessa ”yhteinen” tarkoittaa ”kaikkien oma”, Venäjällä ”ei kenenkään oma”, lisää Zagorodnij.

Ludmila Harina myöntää kauppojen aukioloaikojen olevan hämmentäviä 24-h palveluun tottuneille matkailijoille, mutta toisaalta hänen mukaansa se kertoo itsekunnioituksesta – jokainen haluaa levätä juhlapäivänä.
-Muutenkin Suomessa aika kuluu hitaammin, kaksi päivää täällä saa arjen unohtumaan tyystin, Harina hymyilee. Zagorodnij toivoo, että ainakin rannikko-suomen tapahtumista olisi helpompi saada tietoa.
-Tänään päädyimme tänne aivan sattumalta, mutta esimerkiksi Small Ships’ Race kuulostaa tapahtumalta, johon voisimme purjehtia vartavasten, kun käymme muutenkin Suomessa harvasen viikonloppu.

Juhannustaikoja
Juhannus on rakkauden ja hedelmällisyyden juhlaa. Ja kuten sanonta kuuluu, ”ellei heilaa helluntaina, niin jono juhannuksena.” Mutta jos ei sittenkään, niin ensi juhannuksena saattaa olla apua seuraavista konsteista:
1. Saunomisen jälkeen on kierrettävä saunarakennus tanssiaskelein vihta kädessään, minkä jälkeen vihta on heitettävä olkansa yli. Uskomuksen mukaan, sulho saapuu siitä suunnasta minne vihdan varsi osoittaa. Toimii hyvin tiheässä taajama-asutuksessa. Kaukaisimmillä mökeillä käytettävä kompassia.
2. Kerättävä seitsemän erilaista kukkaa seitsemältä eri niityltä ja laitettava ne yöksi tyynyn alle. Sulhon pitäisi ilmestyä neidolle unessa. Saman tuloksen saa pukemalla vasemman jalan sukan väärinpäin ennen nukkumaanmenoa.
3. Naimaonneaan voivat urkkia myös miehet, esimerkiksi halkopinotestillä. Pinosta kahmaistaan sylillinen halkoja ja parillisen määrän saanut on aviotuva seuraavana. Samoin juhannuskokon savu paljastaa seuraavaksi avioituvan kaartuessaan sen suuntaan.

Teksti: Polina Semenova
Kuvat: Teemu Silván
Pelastuslaitoksen miehet nostivat juhannussalon.Rauni, Veijo ja Tapio.Galina ja IrinaPaloesimies hannu Viitala.Juhannusyö ja kaikki paatit satamassa.

Lue lisää Loviisan Sanomista tiistaina.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI