|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hautapaikkojen uusia hintoja pähkäillään seurakunnissa

14.11.2003Hautapaikkojen uudet hinnat päätetään Loviisan seudulla seurakuntien budjettien yhteydessä. Epätodennäköistä on, että hautapaikan todelliset kustannukset siirtyvät sellaisenaan uusiin hintoihin, sillä se tietäisi roimia korotuksia.


Loviisan seurakuntayhtymän talouspäällikkö Ritva Suomalainen arvelee, että jokaisessa seurakunnassa odotetaan nyt, kuka uskaltaa lyödä uudet hinnat pöytään ensimmäisenä.

–Hyvin monessa seurakunnassa ollaan nyt kyttäysasemissa. Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien hautausmaat toimivat jatkossakin yleisinä hautausmaina, joilta myös kirkkoon kuulumaton vainaja on oikeutettu saamaan hautasijan. Vuodenvaihteessa voimaan tulevan uuden uskonnonvapauslain hautaustoimilakia koskeva säädös edellyttää, että hautaustoimesta perittävien maksujen perusteiden tulee yleisellä hautausmaalla olla kaikille samat. Vuodenvaihteen jälkeen kirkkoon kuulumattomilta kunnan jäseniltä ei siksi voi enää periä korkeampaa maksua kuin seurakunnan jäseniltä. Jos hautapaikan kustannukset siirrettäisiin suoraan maksuun, hinnankorotukset olisivat seurakunnissa huomattavia.

Roimia korotuksia halutaan välttää

Tällä hetkellä hautapaikkojen hinnat vaihtelevat huomattavasti pelkästään Loviisan seudulla.
Pernajassa 50 vuoden paikka kahdelle vainajalle maksaa oman seurakunnan jäsenelle 110 euroa, toisen seurakunnan jäsenelle 510 euroa ja kirkkoon kuulumattomalle 1.350 euroa. Talouspäällikkö Monica Wiikin mukaan hautapaikan todelliset kustannukset ovat Pernajassa 500 euron luokkaa.

–Jos kulut siirretään suoraan hautapaikan hintaan, korotukset olisivat todella suuret. Toinen ja todennäköisempi vaihtoehto on, että hintoja korotetaan jonkin verran. Maksuilla on jonkinlainen merkitys seurakunnan taloudelle, mutta ne eivät ole mitenkään ratkaisevia. Isompi huuto syntyy, jos hintoja kauheasti korotetaan.

Myös Lapinjärvellä hautapaikan hinnat päätetään talousarviokäsittelyn yhteydessä. Talouspäällikkö Gitte Backman arvioi, että hinnat nousevat jonkin verran. Tällä hetkellä yhden vainajan hautapaikka 25 vuodeksi maksaa oman seurakunnan jäsenelle 100 euroa, toisen seurakunnan jäsenelle 336 euroa ja kirkkoon kuulumattomalle 505 euroa. Uurnahautapaikan vastaavat hinnat ovat 25 euroa, 84 ja 135 euroa. Uurnalehdon sirottelualueelle voi tuhkan sirotella ilmaiseksi.

Hautausmaan laajennus aiheuttaa lisäkuluja

Loviisassa oman seurakuntalaisen yhden vainajan hautapaikka 50 vuodeksi maksaa 100 euroa, muiden seurakuntien jäsenille 300 euroa ja kirkkoon kuulumattomille 700 euroa.

Loviisan seurakuntayhtymän talouspäällikkö Ritva Suomalainen muistuttaa, että hautapaikan hintojen lisäksi muuttuu uuden lain myötä muitakin asioita.

–Tuntumaa tuleviin korotuksiin ei ole. Aiemmin ymmärsin muutoksen niin, että hintojen laskentamalliin otetaan mukaan myös pääomakustannukset. Nyt kun olen lukenut lehtiä, niin esimerkiksi Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat suunnittelemassa yhteisiä hintoja. Herääkin kysymys, että eikö nyt mennäkään alkuperäisten suunnitelmien mukaan, eli lasketaan hinnat todellisten kustannusten perusteella.

–Hyvin moni seurakunta katsoo nyt kyttäysasemista, kuka uskaltaa ensimmäisenä lyödä summat pöytään. Mikäli pääomakustannukset otetaan huomioon uusia hintoja laskettaessa, siihen vaikuttaa muun muassa se, millä hinnalla hautausmaa-alue on hankittu.

–Loviisan hautausmaan uusi laajennusosa tulee olemaan hinnakas ja hautapaikat tulevat maksamaan niiden kustannusten perusteella, Suomalainen toteaa.
–Kun on aikaisemmin rakennettu ja sitten tehdään lisää, niin mikä on suht koht oikea maksuperuste? Ja kohdellaanko seurakunnan jäseniä ja ei-jäseniä tasa-arvoisesti?

Uusi laki mahdollistaa keplottelun

Suomalainen kertoo tavanneensa uutta lakia tarkasti ja hartaasti, ja löytänyt sieltä porsaanreiän.
–Pykälä 23. ”Jollei vainaja ole eläessään nimenomaisesti toivonut tietyn henkilön huolehtivan hautaamiseen, tuhkaamiseen ja tuhkan käsittelyyn liittyvistä järjestelyistä, voivat järjestelyistä huolehtia vainajan eloonjäänyt puoliso, tai kuolinhetkellä vainajan kanssa avioliitonomaisissa olosuhteissa yhteisessä taloudessa jatkuvasti elänyt henkilö sekä lähimmät perilliset.” Kiinnitin heti huomion sanaan ”voivat”. Lainkohta jatkuu: ”Jollei kukaan 1. momentissa tarkoitetuista henkilöistä huolehdi järjestelyistä, voi myös vainajan läheinen huolehtia niistä. Muussa tapauksessa järjestelyistä huolehtii se kunta, jossa vainajalla oli kuollessaan kotikuntalaissa tarkoitettu kotikunta, tai jos vainajalla ei ollut kotikuntaa, se kunta, jossa vainaja kuollessaan asui. Jos hautajaisjärjestelyistä on huolehtinut muu kuin oman pesän osakas, on hän oikeutettu saamaan kuolinpesän varoista kohtuullisen korvauksen hautauskuluista.”

–Tämä tarkoittaa käytännössä, että puuhakas ihminen voi napsia tästä melkoiset tulot! Tässä työssä näkee kieroiluja! Suomalaisen mielestä tämä lainkohta antaa pakoileville sukulaisille mahdollisuuden työntää hautauskulut yhteiskunnan, joko seurakunnan tai kunnan, maksettavaksi. Summa ei ole sen jälkeen pois kuolinpesältä.

–Kun julkishallinto on hoitanut kaikki kustannukset, ilmestyykin jostain sukulaisia, mutta ajallaan heitä ei näy. Näin on käytännössäkin tapahtunut.

Ruotsinpyhtäällä halvimmat vanhat hinnat

Myös Ruotsinpyhtäällä hautapaikkamaksut otetaan käsittelyyn budjetin yhteydessä joulukuussa.
–Asiaa ei ole vielä käsitellyt edes kirkkoneuvosto, kertoo talouspäällikkö Mona Lindfors.

Ruotsinpyhtäällä hautapaikkojen hinnoista ei ole tehty alustaviakaan laskelmia. Tällä hetkellä yhden vainajan hautapaikka 50 vuodeksi maksaa 17 euroa, toisen seurakunnan jäsenen 50 euroa ja väestörekisteriin kuuluvan 168 euroa. Uurnapaikat maksavat yhtä paljon kuin arkkuhautapaikat. Sirottelualuetta seurakunnalla ei ole.

Hautapaikkojen hintojen yhdenmukaistaminen seurakunnan jäsenten ja kirkkoon kuulumattomien välillä ei ole missään seurakunnassa aiheuttanut kirkosta eroamisia.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI