|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ongelmien ennaltaehkäisy ja kurinpito tasapainoon
12.06.2012Opetusalan järjestöt ja Suomen Vanhempainliitto vaativat työrauhan palauttamista kouluihin lain voimalla. Järjestöt vaativat perusopetuslakiin muutoksia, eli käytännössä opettajille lisää keinoja puuttua oppilaiden käytökseen.


Loviisan Länsiharjun alakoulun rehtori Johanna Maskery on osin samoilla linjoilla, mutta toivoo tasapainoa ongelmien ennaltaehkäisyn ja kurinpitorangaistusten välille. Koulun opettajat ovat keskustelleet keinoista ehkäistä ongelmia ja ensi syksynä Länsiharjun koulussa onkin tarkoitus paneutua ennaltaehkäisevään toimintaan. Sen ytimessä on toisten huomioiminen niin luokassa, pihamaalla kuin ruokailussakin. Myös koulun järjestyssääntöjä on tarkoitus tarkistaa.
–Peräänkuulutamme hyviä tapoja ja toisten huomioimista. Uuden kulttuurin opetteleminen on iso juttu.
Alakoulussa esimerkiksi välituntipaini on Maskeryn mukaan mennyt liian kovaotteiseksi, eli nyrkit otetaan mukaan.
–Nyrkkien käyttö on pienten poikien juttu. Nyrkit pitäisi saada pois ja tilalle tajua rajoista, miten voi toimia.
Myös ”ihmisläjien” muodostamisessa pitäisi ymmärtää rajat, ettei tule vahingoittaneeksi toisia.
Maskery ei halua kieltää fyysisiä leikkejä, mutta lapset pitäisi saada ymmärtämään, ettei koulukavereihin saa kajota fyysisesti.
–Eri ihmisillä on erisuuruiset ”reviirit”. Jokaisen on tunnettava olonsa turvalliseksi.
Toisten huomioon ottamista on tarkoitus opettaa myös ruokalassa. Syksystä lähtien muun muassa tähdennetään, että kaikkia ruokia on ainakin maistettava, sekä haarukan ohella käytettävä myös veistä. Tarjottimet on muistettava laittaa paikoilleen.
–Ruokalassa on paljon syöjiä. Kaikkien on huomattava, että oman ruokailun jälkeen tulee muitakin, Maskery kuvailee. Suomalaisen koulukeskuksen oppilaat alakoululaisista lukiolaisiin aterioivat samassa ruokalassa, koska alakoululaisten tilat ovat tällä hetkellä parakeissa.

Kuulosuojaimet avuksi

Maskery ymmärtää opetusalan järjestöjen ja Vanhempainliiton aloitteen taustat. Hän kuitenkin korostaa, että seuraamuksen on oltava liitoksissa itse tekoon. Länsiharjulla esimerkiksi pulpettinsa sotkenut joutuu sen myös puhdistamaan. Järjestöjen aloitteessa esitetään, että jälki-istunnon vaihtoehtona voisivat olla työtehtävät, kuten pihan siistiminen.
Maskeryn mukaan Länsiharjun alakoulussa ei ole erityisen rauhatonta. Osa lapsista käyttää kuitenkin kuulosuojaimia, joita koulun puolesta on tarjolla liian vähän.
–Kuulokkeita käytetään, koska osa lapsista on ääniherkkiä ja kaipaa hiljaista työtapaa. Lisäksi parakeissa kaikuu, mutta akustiikkalevyjä ei voi laittaa, koska parakit on vuokrattu.
Maskery kuitenkin korostaa, että lapsille on tärkeää oppia opiskelemaan myös ryhmissä. Tavoite ei toteudu, jos kaikki lapset opiskelevat suojaimet korvilla.
–Paljon riippuu oppiaineesta ja oppilaasta. Jokainen lapsi pyritään ottamaan yksilönä.
Maskeryn mukaan liiallisen hälyn aiheuttamat ongelmat ovat enemmän satunnaisia kuin jatkuvia. Ryhmätöissä ääntä syntyy enemmän. Lisäksi parakeista puuttuvat opetuksen eriyttämistilat, joihin rauhaa vaativaa opiskeluvaihetta tekevät oppilaat voisi sijoittaa.

JOPO-ryhmästä keskittymisrauhaa

Yläkoulussa osa koululaisista etsii opiskelurauhaa joustavan opetuksen nk. JOPO-ryhmästä, joissa on vähemmän oppilaita kuin tavallisissa ryhmissä.
Myllyharjun koulun rehtori Kaisa Ryöppy sanoo, ettei JOPO-ryhmään hakeuduta ensisijaisesti oman opetusryhmän rauhattomuuden vuoksi.
–En sanoisi, että oppilaita hakeutuu JOPO:lle sen vuoksi, että he kokisivat tavallisen luokan rauhattomaksi. Sen sijaan heillä on monella kokemus siitä, että he itse eivät voi keskittyä isommassa luokassa ja ehkä sen seurauksena joskus itsekin häiriköivät tunnilla. Koska he kuitenkin haluaisivat opiskella, he hakevat sen takia JOPO:lle.

Iso osa opettajista katsoo työrauhan heikentyneen

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n kyselyn mukaan 71 prosenttia opettajista on sitä mieltä, että koulujen työrauha on selvästi heikentynyt. Kentältä viestitetään selkeästi, että jotain olisi tehtävä.
Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) sai äskettäin järjestöiltä liudan perusopetuslakia koskevia muutosesityksiä, jotka tähtäävät koulujen turvallisuuden ja työrauhan parantamiseen. OAJ, Vanhempainliitto, rehtoreitten yhdistys sekä Opetus- ja sivistystoimen asiantuntijat OPSIA ry ehdottavat seuraavia muutosehdotuksia lainsäädäntöön:
*Rehtorilla ja opettajalla on oikeus ottaa oppilaalta pois häiritsevä tai turvallisuutta vaarantava esine.
*Oppilaalla voi teettää jälki-istunnon aikana yleishyödyllisiä tehtäviä.
*Turvaamistoimena rehtorilla on oikeus evätä oppilaan oikeus opetukseen enintään kolmen päivän ajaksi, jolloin terveys- ja sosiaalitoimen on ryhdyttävä selvittämään oppilaan sekä hänen perheensä hyvinvointia seitsemän päivän kuluessa.
Kotien ja koulun välisessä yhteistyössä on mahdollista sovitella oppilaan huonoa käytöstä.
Oppilaalla on velvollisuus huolehtia sekä omasta että yhteisen oppimisympäristön siisteydestä.
Oppilas ei saa käyttäytyä häiritsevästi eikä epäasiallisesti niin, että hän aiheuttaa muiden turvallisuudelle tai terveydelle haittaa tai vaaraa.
Oppilaalla on velvollisuus suorittaa lukukauden loppuun mennessä hänelle määrätyt rangaistukset, jotta hän voi saada todistuksen.
Oppilaan velvollisuus korvata aiheuttamansa vahingot määräytyy vahingonkorvauslainsäädännön mukaisesti.
Nykyisen perusopetuslain mukaan oppilasta voidaan rangaista joko poistamalla hänet lopputunniksi opetustilasta valvottuun toiseen tilaan tai jättämällä jälki-istuntoon. Ankarampia, muutoksenhakukelpoisia kurinpitokeinoja ovat varoitus ja määräaikainen erottaminen.
Opetushallituksen vuonna 2009 teettämän selvityksen mukaan 75 prosenttia kouluista ei ole käyttänyt lainkaan kirjallista varoitusta. Määräaikaiseen erottamiseen on käyttänyt ainoastaan viisi prosenttia kouluista. Lähes 70 prosentissa kouluista annetaan jälki-istuntoa, 15 prosentissa ei jälki-istuntoa käytetty.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI