|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi sai nyt liikenteen ?runkoverkon? ? ?Tällaista ei ole ennen nähty? (21.11.2018 14:47)
Uudet luvut julki: Kuva osoittaa ison pompun Suomen työllisyydessä ? Sipilän hallituksen ?tavoite saavutetaan? (21.11.2018 14:26)
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Bluegrass – Ameriikan maku
12.06.2012Esiteltyään itsensä ja bändinsä mies alkaa laulaa. Voimakasta nasaaliääntä ei tunnista puhujan ääneksi, mutta akustisen kitaran, banjon ja viulun säestämänä se tempaa mukaansa cowboyhattuisen yleisön. Esiintyjä on Jussi Syrén & The Groundbreakers ja tapahtuma jo perinteeksi muodostunut Bluegrass festivaali Ruotsinpyhtäällä.


Hillibillystä bluesiin

Perinteistä, niiden yhdistymisestä ja vaalimisesta on kysymys myös bluegrass-musiikissa ja koko sitä ympäröivässä kulttuurissa. Alun perin bluegrass-musiikki on Amerikkaan muuttaneiden pohjois-eurooppalaisten siirtolaisten kelttiläisestä musiikkiperinteestä sekä Amerikan mustien blues- ja gospelperinteestä kehittynyt musiikkityyli. Suomen bluegrass-musiikin yhdistyksen kotisivujen mukaan musiikissa voi yhä kuulla moninaisen eurooppalaisen kansanmusiikin perinteen vaikutukset yhdistettynä bluesin sointiin. Bluegrass-musiikin nousukausi oli 1940-luvulla juuri ennen rock-musiikin syntyaikoja, ja se on osaltaan vaikuttanut rock-musiikin syntyyn. Muun muassa Elvis Presley levytti ensimmäiselle singlelevylleen bluegrass-musiikin isän Bill Monroen tunnetun bluegrass-kappaleen Blue Moon of Kentucky. Toinen huippukausi sjoittui 1960-luvun folkbuumiin, ja 1990-luvulla akustinen musiikki kasvatti jälleen suosiotaan. Bluegrass musiikki ei sulkeudu tiukkojen rajojen sisään, vaan on vuorovaikutuksessa jopa jazzin kanssa. Blues, gospel, rock, country, folk, jazz, hillybilly, pelimannimusiikki – bluegrass hakee ja luo uusia vaikutteita ja vaikutelmia.

Banjolla alkuun

Suomessa ensimmäisiä viisikielisen banjon varteen tarttuneita ja bluegrass -tyylin soittamista opetelleita oli Pertsa Reponen. Varsinainen ensimmäinen viisikielisen banjon taitaja oli Hannu Karlsson. Ensimmäisiä varsinaista bluegrass-musiikkia soittaneita yhtyeitä Suomessa olivat 1970-luvulla perustetut Vanha Isäntä ja Mayflower. 1980-luvun yhtyeitä olivat muun muassa Tom Kuchka Bluegrass Legacy ja High Action Bluegrass Band. 1990-luvulla lavoille astuivat Intergalactic Bluegrass Messengers, oululainen A Bluegrass Company sekä jo edellä mainittu Jussi Syren & The Groundbreakers. Ruotsinpyhtään festivaaleilla esiintyivät myös Virtual Reality Boys, Rautakoura, Downhill Bluegrass Band, High Tyme, Blue Velvet Band, Town Mountain, Sandy Boys, Clayhill Brothers, Kari Mäkinen ja Erik Hokkanen & Lumisudet. Suosio ei ole ainakaan vähenemässä.

Festareilla jo vauvana

Bluegrass ei ole vain musiikkia ja sen kuuntelemista, vaan sen ympärille on muodostunut kokonainen elämäntapa. Inkoosta Ruotsinpyhtäälle saapuneet Elina, Hannu ja Toni Korhonen sekä Lauri Alatalo ovat käyneet Ruotsinpyhtäällä jo vuosia.
-Hannu oli täällä meidän kanssamme ensimmäistä kertaa kahden kuukauden ikäisenä kahdeksan vuotta sitten. Tänä vuonna hän olisi voinut jäädä mökille, mutta halusi ehdottomasti tulla meidän mukaamme, vaikka onkin alkanut pitää myös Elastisesta, Robinista ja AC/DC:stä, Elina-äiti kertoo ruudullisessa hameessaan ja cowboyhatussa.
Koko perhe on pukeutunut bluegrass-henkeen cowboyhattuihin ja kaikin puolin tyylin mukaiseen asuun. Hannulla on lisäksi mukanaan vaikuttava kivääri, eikä kokonaisuutta pahenna perheen 1,5-vuotias greyhound Dusty.
-Aina kun mahdollista pukeudumme näin. Ihan töihin ei kyllä kehtaa tässä asussa mennä, Toni-isä nauraa.
Perheen suosikkeja ovat muun muassa Johnny Cash ja Emmylou Harris, mutta musiikin lisäksi on paljon muutakin.
-Kierrämme festareilla, koska täällä tunnemme olevamme yhtä perhettä muiden samanhenkisten kanssa, Elina sanoo hymyillen.
Yksi elämäntavan ilmenemismuoto ovat telttakylät, joita rikastumisen toivossa Amerikkaan muuttaneet eurooppalaiset siirtolaiset perustivat matkansa varrelle. Telttakylät saattoivat nousta jopa yhdessä yössä, ja autioitua yhtä nopeasti rikkauksien ehtyessä. Tällainen Ameriikkaan muuttajien eli ns. vanhan lännen rajaseudun elinpiiri pystytettiin myös Ruukkiin festivaalin ajaksi.

Susanna Heiska
Lähteet: www.rootsinpyhtaa.fi www.bluegrass.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI