|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Veroprosentit pysyivät ennallaan, koska aluepelastuslaitoskorotusta ei hyväksytä

14.11.2003

Loviisan kaupunginvaltuusto hyväksyi keskiviikkona vilkkaan keskustelu jälkeen yksimielisesti ensi vuoden veroprosentin pitämisen ennallaan 19 prosentissa, vaikka yksimielisyys tuntui vallitsevan myös siitä, että taloudellinen tilanne edellyttäisi reilua korotusta. Talousarvioon näyttää säästötoimienkin jälkeen jäävän noin miljoonan euron vaje, joka joudutaan kattamaan lisälainanotolla.


-Loviisalla on strategiana houkutella kaupunkiin uusia asukkaita ja yrityksiä. Olisi outo viesti uusille tulijoille, jos veroprosenttia nyt korotettaisiin, rkp:n Patrik Stenvall kiteytti. Myös demareiden Juhani Uitto sanoi ryhmänsä kannattavan veroprosentin pitämistä ennallaan.

-Aihetta olisi ollut veroprosentin korotukseen. Kaupungin sopeuttamisohjelmassa on todettu, että veroprosenttia korotetaan ensi vuonna puolella prosenttiyksiköllä, ja tähän ovat jotkut kaupungin työntekijät takertuneet. Sosdem-valtuustoryhmä kannattaa kuitenkin hallituksen esitystä prosentin pitämisestä ennallaan, Juhani Uitto sanoi.

"Veronkorotus olisi väärä signaali"

-Tiedämme, että vain kunnon korotus tuloveroprosenttiin eli 25 prosenttiin toisi konkreettista apua tähän tilanteeseen. Mutta tiedämme myös, millaisen vastaanoton moinen korotus kaupunkilaisten keskuudessa saisi aikaan, ja mitä se vaikuttaisi muuttoa Loviisaan harkitseviin potentiaalisiin uusiin kaupunkilaisiin. Koko kampanjalta taitaisi pudota pohja, kokoomuksen Kirsti Keckman arveli.

-Jo nyt kaupunkilaisilta tulee "ohjeita", mitä pitäisi tehdä. Niitä lukiessa ja kuunnellessa tulee mieleen, että kuinkahan valmis tällainen "neuvoja" olisi edes hiukan tinkimään omista eduistaan sen sijaan, että vaatii sitä muilta, totesi Keckman ja sanoi kokoomuksen puoltavan nykyistä veroprosenttia. Kokoomuksen Ritva Suomalainen patisteli kaupungin edustajina seutu- ja maakunnallisissa yhteistyöorganisaatioissa istuvia viestittämään organisaatioille, että myös niiden menoja on karsittava. Myös vihreät ja vasemmistoliitto yhtyivät hallituksen esitykseen veroprosentista.

Ryhmäpuheenvuorojen jälkeen valtuutetut vuodattivat pettymystään Porvoosta tulleeseen tietoon aluepelastuslaitoksen maksuosuuksien rajuista korotuksista.

Aluepelastuslaitoksen lisäkuluista ponsi

-Yksi suurimmista ensi vuoden talousarvion alijäämän syntipukeista on uusi aluepelastuslaitos, josta uhkaa tulla Loviisalle noin 460.000 euron lisälasku, joka on noin puolet ensi vuoden alijäämästä. Vaadimme, että niin ei saa tapahtua, painotti rkp:n Patrik Stenvall. Hän jätti ryhmänsä nimissä aluepelastuslaitoksen kustannuksia koskevan ponnen, jossa todettiin, että "mikäli Porvoon kaupunginvaltuusto päätyy ratkaisuun, joka ei merkittävästi pienennä Loviisan kaupungille nyt esitettyjä kustannuksia alueellisessa pelastustoimessa, on kaupungin ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin Porvoon kaupunginvaltuuston päätöstä vastaan oikaisuvaatimuksen muodossa niin, että asia tulee uuteen käsittelyyn".

Stenvallin mukaan 19 prosentin veroäyripäätös edellyttää, etteivät pelastustoimen kustannukset nouse mainitulla tavalla. Myös muut ryhmät olivat yksimielisesti Stenvallin linjoilla aluepelastuslaitoksen kustannuksista.

Rkp:n Olof Gren ihmetteli kuka on kaupungin nimissä ollut valmistelemassa sellaista sopimusta, joka mahdollistaa kustannusten nousun.

-Mitä me saamme korotettavien maksujen vastapainoksi. Emme mitään. Päinvastoin me menetämme yhden apulaispalopäällikön, yhden kanslistin ja yhden palotarkastajan. Virat menevät Porvooseen, mutta me maksamme kustannukset. Miten se voi näin olla? Tässä ei voida antaa periksi millään, puhisi Olof Gren.

"Porvoo luvannut jo tinkiä kuluja"

Kaupungin talouspäällikkö Ulf Baggström kertoi olleensa sijaisena yhdessä kokouksessa, jossa oli palopäälliköitä, mutta silloin agendassa ei hänen mukaansa ollut mitään talouteen liittyvää.
-Tässä on menty takapuoli edellä puuhun. Sen ovat (Porvoon kaupunginjohtaja Per-Håkan) Slotte ja (talousjohtaja Peter) Källman myöntäneet. Meille on luvattu, että uusi korjattu esitys tulee aluepelastuslaitoslautakuntaan 15.12, ja siellä on luvattu korjata ainakin nämä päällekkäisyydet, jotka merkitsevät Loviisalle 100.000 euroa. Jos nämä kolme uutta palomiehen virkaa perustetaan, niin kustannukset pitää mielestäni jyvittää kaikkien lähikuntien kesken, Baggström painotti.

Myös kaupunginjohtaja Olavi Kaleva kertoi olleensa mukana muutamassa aluepelastuslaitoksen valmistelukokouksessa, mutta selkeitä ehdotuksia tai edes signaaleja maksuosuuksien kasvusta ei ole missään vaiheessa tullut eikä niihin siksi ole voitu aiemmin puuttua.
-Palopäälliköiden kanssa pitää neuvotella tiukasti, kun he ovat vähän niin kuin kapiaisia, opasti rkp:n Kenneth Hansson.

Kiinteistöverot ennallaan

Valtuusto vahvisti myös ensi vuoden kiinteistöveroprosentit, jotka ovat samat kuin kuluvana vuonna. Vakituisten asuntojen prosentti on 0,22 %, muiden asuinrakennusten kuin vakituisten asuntojen 0,70 %, yleinen veroprosentti 0,70 %, voimalaitokset maksavat 1,40 % ja ydinvoimalaitokset 2,20 %.

Valtuusto hyväksyi myös sopimuksen Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n tehtävien laajentamisesta, vaikka ryhmissä epäiltiinkin sen järkevyyttä.

-Tulette huomaamaan, että tässä on iso verottajan käsi vielä teidän kukkaroilla. En usko, että kilpailuttaminen tuo säästöjä jätehuoltoon, Ismo Kokko varoitteli. Vihreitten Juha Kuusniemi toivoi, että myöhemmin päätettäväksi tulevaa ekomaksua perittäisiin tuotetun jätemäärän perusteella eikä kaikille yhtä suuren maksun periaatteella. Puheenjohtaja Agneta Alm liitti vihreitten toivomuksen pöytäkirjaan.

Valkoon 8 miljoonan euron nesteterminaali

Valtuusto valtuutti kaupunginjohtajan ja satamajohtajan allekirjoittamaan sataman eteläosan tonttia koskevan 30 vuoden vuokrasopimuksen West Tank Oy:n kanssa. Yhtiö aikoo rakentaa alueelle polttonesteterminaalin. Kaupunginjohtaja Olavi Kalevan mukaan West Tank Oy investoi hankkeeseen 8 miljoonaa euroa, ja se tuo kaupunkiin kaksi työpaikkaa.

Kaupunki investoi alueen viemäröinteihin ja muuhun infrastruktuuriin 120.000 euroa. Kalevan mukaan toiminnasta tulee kaupungille noin 30.000 euron vuosittaisten vuokratulojen lisäksi noin 40.000 euron satama- ja liikennöintimaksut eli investoinnit saadaan lyhennettyä puolessatoista vuodessa. Juhani Uiton mukaan sen lisäksi tulevat noin 10 nestelaivan väylämaksut vuosittain.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI