|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lapinjärvi ajautumassa kriisikunnaksi lähivuosina
05.06.2012Lapinjärven kunnan talousnäkymät ovat niin synkät, että päättäjät joutuvat jo lähitulevaisuudessa tekemään kipeitä ratkaisuja. Jo tulevana syksynä on muun muassa päätettävä, onko Porlammin uimahalli suljettava.


Myös kouluverkon rakenne joudutaan ottamaan uudelleen asialistalle, sillä ensi vuonna kotikuntakorvaus laskee 300 000 eurolla. Kun vielä poistosääntöjen tiukennus lohkaisee 825 000 euron summan, ensi vuoden alijäämäksi on tulossa 1 115 000 euroa. Alijäämä syö taseeseen kertyneen vanhan ylijäämän kokonaan. Ilman merkittäviä toimenpiteitä myös vuoden 2014 tilinpäätöksestä tulee reilusti alijäämäinen.
–Olen erittäin huolestunut kunnan taloustilanteesta, kunnanjohtaja Christian Sjöstrand sanoo.
–Isojen päätösten aika on nyt, hän kiteyttää ja lisää, että ilman merkittäviä toimenpiteitä Lapinjärvi on parin vuoden päästä kriisikunta. Silloin kunta joutuu valtion ohjaukseen ja äärimmäisessä tilanteessa valtiovarainministeriön asettama selvitysmies ohittaa normaalin kunnallisen päätöksentekojärjestelmän.
Sjöstrandin mukaan Lapinjärvellä joudutaan ottamaan lähitulevaisuudessa kantaa kunnallisten palvelujen tasoon ja kustannuksiin. Miten kunnan itsenäisyys jatkossa määritellään, onkin sitten Sjöstrandin mukaan jo filosofinen kysymys.

Taloustyöryhmältä madonluvut

Kunnanhallitus sai eteensä taloustyöryhmän muistion eilisillan kokouksessaan. Työryhmään kuuluivat kunnanhallituksen puheenjohtaja Thomas Antas (r.), kunnanhallituksen I varapuheenjohtaja Ari Koivisto (sd.), kunnanhallituksen II varapuheenjohtaja Ulla Onnila (kesk.) ja kunnanhallituksen jäsen Arto Kujala (kok.) sekä kunnanjohtaja Sjöstrand ja taloussihteeri Johanna Sjöberg. Työryhmän tehtävänä oli tehdä ehdotus kunnan talouden tasapainottamiseksi 2012-2014.
–Riippuen muistion saamasta vastaanotosta, toimet otetaan huomioon kun ryhdyn asettamaan talousarvion raameja, Sjöstrand totesi eilen iltapäivällä. Kunnanhallituksen käsittelyyn raamiehdotus on tulossa 13. elokuuta.
Työryhmä ehdotti muun muassa, että ehdotetut koulujen säästöt toteutetaan jo ensi elokuun alusta lähtien.
Sjöstrand totesi eilen, että edistystä ei ole tapahtunut Pukaron koulua koskevassa päätöksenteossa eikä myöskään Käkikosken koulun ja Porlammin yläkoulun muuttamisessa nk. yhtenäiskouluksi. Pukaron koulu on ollut lakkautuslistalla, mutta viimeisimmän päätöksen mukaan koulu toimii ainakin toistaiseksi.
Sjöstrand on huolissaan myös valtion tulevista koulupäätöksistä. Jos Porlammin lukion tulevaisuus vaarantuu, myös yläkoulu on mennyttä.
–On epävarmaa, miten valtio suhtautuu jatkossa pieniin lukioihin.
Taloustyöryhmän muistiossa listataan lisäksi vuosille 2013-2014 kaikista turhista kiinteistöistä luopuminen. Työryhmä katsoo, että myös kaikista Lapinjärven koulutuskeskuksenkin kiinteistöistä, jotka eivät ole koulutuskäytössä, luovutaan.
Perusturvan osalta ehdotetaan, että kunta luopuu yksityislääkärin käytöstä vanhainkodissa, että kunta tarkistaa yksityisten hoitokotien käyttöä ja lääkkeiden hankkimista vanhustyön käyttöön sekä kotihoidon kuljetuspalvelujen myöntämiskriteerit. Työryhmä ehdottaa myös perusturvajohtajan viran osa-aikaistamista tai että vaihtoehtoisesti yhteistoiminta-alueella järjestetään resurssit uudella tavalla.
Sivistyspalveluissa koulujen säästöehdotukset toteutettaisiin 1.8. lukien ja Lapinjärvi-lisän maksaminen lopetetaan ensi vuoden alusta lähtien. Työryhmä pitää opetuksen järjestämiseen liittyviä rakenteellisia uudistuksia välttämättöminä, sillä valtion maksama kotikuntakorvaus pienenee ensi vuonna 300 000 euroa ja vielä 100 000 euroa lisää vuonna 2014.
Vapaa-aikapalveluissa työryhmä ehdottaa Lapinjärven kunnan sulkemista Porlammilla ensi vuoden alusta lähtien. Sen jälkeen kunta ei enää järjestäisi uimakouluja eikä liikunnanohjausta. Työryhmä ehdottaa lisäksi, että lautakunnan yhdistyksille myöntämä määräraha puolitetaan, kuten myös lautakunnan määrärahat kerhoihin, retkiin ja leireihin. Lisäksi työryhmä ehdottaa, että Porlammin sivukirjasto suljetaan ensi vuoden alusta lukien, tai vastaavat säästöt etsitään muista kirjastopalveluista.
Hallinnossa työryhmä ehdottaa lakkautettavaksi seuraavat: perusturvalautakunta, vapaa-aikalautakunta, ympäristölautakunta, maaseutulautakunta sekä koulujen johtokunnat ensi vuoden alusta. Kunnanhallituksen alaisuuteen perustettaisiin perusturvajaosto, joka hoitaisi vanhustyöhön ja muun perusturvaan liittyvät asiat ainakin vuoden 2015 loppuun saakka.
Vapaa-aikalautakunnan asiat siirrettäisiin sivistyslautakunnalle, ympäristölautakunnan asioita alustavasti Loviisan kaupungin lautakunnalle uuden yhteisen rakennus- ja ympäristötoimen myötä, tekniselle lautakunnalle ja mahdollisesti kunnanhallitukselle.
Maaseutulautakunnan asiat siirrettäisiin alustavasti Loviisan kaupungin lautakunnalle, tekniselle lautakunnalle ja mahdollisesti kunnanhallitukselle.
Koulujen johtokuntien tehtävät siirtyisivät sivistyslautakunnalle ja sen jaostoille tai rehtoreille.

KSOY:n osakkeita myyntiin?

Osa työryhmän ehdotuksista koskee kuntakonsernia ja kunnan omistuksia. Työryhmä ehdottaa, että Lapinjärven Lämpö Oy:n omistuspohjaa pyrittäisiin laajentamaan. Kunta on jo käynyt epävirallisia tunnusteluja Kymenlaakson sähköosakeyhtiön kanssa, sillä sähköyhtiö omistaa jo nyt osia Orimattilan ja Artjärven lämpöyhtiöistä. Työryhmän mielestä asiassa pitäisi edetä jo ensi syksyn aikana.
Lisäksi työryhmä ehdottaa, että kunta luopuu suuresta osasta kiinteistöosakeyhtiö Labyrintin kiinteistöistä tai koko yhtiöstä. Labyrintin omistuksessa olevien kiinteistöjen korjausvelka kasvaa koko ajan. Myyntivoitolla kunta voisi peruskorjata esimerkiksi vanhuksille suunnattuja palveluasuntoja. Labyrintistä luopuminen tulisi käynnistää heti ensi syksynä.
Työryhmä ehdottaa myös, että kunta voisi myydä osan Kymenlaakson sähköosakeyhtiön osakkeistaan. Tällä hetkellä kunta omistaa osakkeista seitsemän prosenttia. Työryhmän mielestä kunnan osakeomistusta voitaisiin laskea esimerkiksi viiteen prosenttiin. Mahdollinen myyntivoitto suunnattaisiin investointeihin.
KSOY:n osakkeita voi ostaa vain toinen kuntaomistaja.
Kunnan vesihuoltolaitoksen jätevedenpuhdistamot ovat vanhoja ja ne ovat peruskorjauksen tarpeessa. Työryhmä katsoo, että Lapinjärvi ja Loviisan kaupunki voisivat yhdessä selvittää siirtoviemärin rakentamista Loviisaan ja hakea projektille ympäristöhallinnon avustusta. Työryhmä pitää luontevana, että tässä yhteydessä selvitetään kunnan vesihuoltolaitoksen ja Loviisan seudun Vesi Oy:n yhdistämismahdollisuudet.

Investointitahtia hidastettava

Lisäksi työryhmä painottaa, että kunnalle kestävä investointivauhti on korkeintaan keskimäärin noin miljoona euroa vuodessa.
Esimerkiksi kirkonkylän päiväkodin laajennusinvestointi maksoi 2-3 miljoonaa euroa ja samaa kahden miljoonan euron luokkaa on myös keskuskeittiöhanke.
Työryhmän ehdotuksilla kunta voisi säästää noin 36 000 euroa tänä vuonna ja ensi vuonna 629 000 euroa. Vuonna 2014 säästöä syntyisi 529 000 euroa.
Viimeisin summa sisältää kuitenkin 300 000 myyntivoittoa, jolloin rakenteellisia säästöjä syntyy ainoastaan noin 325 000 euroa. Kun palkat nousevat ja palvelut kallistuvat, työryhmä pitää todennäköisenä, että kunnan tuloveroprosenttia nostetaan vuonna 2014.
Oman lisänsä kuntatalouden ahdinkoon tuovat maan hallituksen parhaillaan työstämät ratkaisut sosiaali- ja terveysuudistuksesta ja kuntarakenneuudistuksesta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI