|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vuoden 1918 muistomerkkejä kartoitetaan
05.06.2012Saksan suurlähetystö sekä historioitsija, tohtori Agilolf Kesselring ovat kartoittaneet Suomen alueella olevia saksalaisten sotilashautoja sekä muistomerkkejä, joita löytyy Loviisan seudultakin kymmenkunta. Useimmat sotilashaudat ja muistomerkit ovat peräisin Suomen vuoden 1918 sisällissodan ajoilta, jolloin useat saksalaiset joukot nousivat maihin eri puolilla Suomea, yksi Loviisan Valkossa.


-Muistomerkkejä löytyy kolmelta pääsuunnalta; Hangon,Helsingin ja Hämenliinan suunnalta, Loviisan ja Lahden väliltä sekä Ahvenanmaan ja Turun suunnalta, kertoi Loviisassa perjantaina vieraillut Kesselring. Hän tapasi Loviisassa historian dosentin Erkki Teräväisen ja sotahistorian harrastajan Jarkko Törmäsen.

Muistomerkit hyvillä paikoilla

-Kaatuneiden saksalaisten muistomerkit ja hautapaikat on sijoitettu hyville paikoille, usein kirkkojen sisäänkäyntien läheisyyteen tai muille näkyville paikoille. Se kertoo sisällissodan jälkeen saksalaisia kohtaa tunnetusta arvostuksesta, arvioi Kesselring. Loviisassa saksalaisten kunniaksi pystytettiin muistomerkki torin länsilaidalle, jonka lisäksi Loviisan hautausmaalla sekä ainakin Ahvenkoskella ja Pernajassa on saksalaismuistomerkkejä.
-Saksalaisten muistomerkit on toteutettu pitkälti suomalaisvoimin ilman saksalaisia. Päättelen sen siitä, että monet saksalaisten nimet on kirjoitettu joskus niin virheellisesti, ettei äidinkieleltään saksalainen tekisi niin, kertoi Kesselring.
Useimmissa muistomerkeissä on symbolina alaston antiikin sotilas polvistuneena, mutta varustettuna modernilla sotilaskypärällä.
-Kypärä oli yleisin symboli siksikin, että sotilaiden liput ja vaakunat olivat vaihtuneet useasti, Kesselring.
Tohtori Kesselring on selvittänyt myös Suomen sisällissodassa kaatuneiden saksalaisten nimiä ja hautapaikkoja. Muutamassa tapauksessa sama nimi on löytynyt useammasta haudasta.

Loviisan saksalais-kaatuneet tiedossa

-Loviisassa haudattujen nimet ovat todennäköisesti oikeat, koska Brandensteinin prikaati sijaitsi Loviisassa, jonne tuotiin myös lähialueilla kaatuneet. Tiedot perustuivat kenttäpapin luetteloihin, kertoi Kesselring. Loviisan seudulla taistelut olivat myös yksittäisiä, ja kaatuneet saatiin yleensä tuotua nopeasti haudattaviksi. Sensijaan Lahdessa eri suunnista edenneiden saksalaisten ja punaisten taistelut olivat kaoottisempia, ja kaatuneiden kuljetukset epämääräisempiä.
Saksan lähetystön sivuilla on julkaistu luettelo jo tiedossa olevista saksalaisten sotilashaudoista ja muistomerkeistä Suomessa.
-Jos Teillä on tarkempaa tietoa mainituista kohteista tai tiedossanne on luettelossa mainitsemattomia sotilashautoja, pyydän ystävällisesti ottamaan yhteyttä, toivoi tohtori Kesselring. Hänet tavoittaa osoitteesta: sotilashaudat@googlemail.com.

Lisätyt hautamerkit hämmentävät

Eri puolille Suomea vuoden 1918 muistomerkkeihin on kiinnitetty kymmeniä ylimääräisiä hautamerkkejä. Merkki on Vapaussodan Perinneliiton myymä vapaussotureiden merkki, jollainen on porattu ainakin Loviisan ja Lapinjärven muistomerkkeihin. Orimattilassa merkki oli kiinnitetty myös punaisten hautamuistokiveen. Asiasta on Orimattilassa tehty rikosilmoitus. Merkkejä kiertää kiinnittämässä tammisaarelaismies, joka kuuluu Vapaussodan perinneyhdistyksen Etelä-Suomen ruotsinkieliseen osastoon.
Monica Wiik Loviisan seurakuntayhtymästä kertoi, että kyseinen henkilö kävi syksyllä seurakunnassa ja esitti asiakirjoja, joiden mukaan hän oli saanut tehtäväkseen kiinnittää vapaussotureiden merkin muistomerkkeihin.
Muistomerkkeihin perehtynyt historian dosentti Erkki Teräväinen pitää erikoisena, että muistomerkkeihin tehdään muutoksia ”ilmoitusasiana”.
-Julkinen muistomerkki on seurakunnan omaisuutta. Siihen ei noin vain voi mitään lisätä eikä poistaa, Teräväinen sanoi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI