|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kesän kotkotuksena oma kanala
05.06.2012Kanalan perustaminen omalle pihalle on yhä useampien suunnitelmissa. Kanojen puuhailua on hauska seurata, niiden hoito on helppoa ja lisäksi ne tuottavat todellista lähiruokaa, tuoreita munia omassa kotipiirissä. Kotitarvekanaloita on Suomessa jo useampia tuhansia. Koskenkylässä asuva Jutta Peltonen on ollut onnellinen kanalan omistaja kaksi viikkoa.


-Ensin ajattelin, että syksyllä sitten kanat voi valmistaa ruoaksi kun eivät voi talvea viettää pihalla, mutta näiden kahden viikon aikana olen tullut toisiin ajatuksiin, Peltonen nauraa.
Peltonen osti kaksi valkoista ja yhden ruskean maatiaiskanan Lassilan luomutilalta Tuusulasta, josta pelkästään kuluneen kevään aikana myytiin noin 500 kanaa kotikanaloihin. Varsinaista lupaakaan toiminnalle ei tarvita, ilmoitus kunnan maaseutuasiamiehelle riittää.

Ei tipua ilman kukkoa

Peltonen asuu Koskenkylässä kaavoitetulla omakotialueella. Omaa nurmipihaa on reilu tuhat neliötä. Kanalan perustamiselle vaikka pienelle rivitalopihalle ei ole estettä, kunhan muistaa ottaa huomioon yleiset järjestyssäännöt, lähinaapurit ja kanojen tarpeet. Peltonen ei ainakaan toistaiseksi ottanut kukkoa kanoja komentamaan.
-Ajattelin, että kukon kie’unnalta naapurit on sentään säästettävä.
Peltonen rakensi yhdessä miehensä kanssa kanoja varten kaksiosaisen, katollisen kopin. Voidakseen hyvin kanat tarvitsevat sisätilaa vähintään yhden neliön neljää kanaa kohti sekä mahdollisimman paljon ulkolaidunta. Toukokuun loppuun saakka kanat on kuitenkin pidettävä katollisessa kopissa tai häkissä.
-Lintuinfluenssavaaran vuoksi kanoja saa pitää vapaana vasta kesäkuun alusta.
Kanat ovat kaikkiruokaisia. Niille voi hyvin antaa kaikki keittiöstä jäävät ruoantähteet, ja sen lisäksi teollista kananrehua. Myös kalkin saannista on huolehdittava, koska sitä tarvitaan runsaasti munien rakennusaineena. Erityisen tärkeää on raikas vesi.
-Veden on oltava yhtä raikasta kuin ihmisille tarjottaessa, joten se täytyy vaihtaa pari kertaa päivässä, Peltonen sanoo.
Kanat tarvitsevat myös lajitoveriensa seuraa, jonka vuoksi niitä on oltava vähintään kaksi. Kukkokaan ei ole pahitteeksi, se saa kanat käyttäytymään luontevammin ja huolehtii osaltaan myös niiden turvallisuudesta. Ja jos jälkikasvua halutaan, silloin kukko on tietysti aivan välttämätön. Hedelmöitymättömästä munasta kun ei kuoriudu tipua vaikka sitä kuinka hautoisi.

Munia suoraan ”uunista”

Päivänvalossa elävät kanat munivat keskimäärin yhden munan päivässä. Munintapaikaksi ne tarvitsevat rauhallisen, hämärän sopen. Peltosen kanalassa sellaisen virkaa tekee kopin toinen puoli, jonka seinät ja katto ovat valoa läpäisemätöntä lautaa ja pohja olkea. Olkipeitteelle pullahtaa joka päivä kaksi valkoista ja yksi ruskea muna, enemmän kuin perhe ehtii kuluttaa.
-Ei niitä kauheasti ole tullut vielä syötyä. Jotenkin muniin on alkanut suhtautua uudella tavalla kun niitä ei osta valmiiksi pakattuina ja leimattuina kaupasta. Nyt näkee ja tuntee, kuinka ne pullahtavat melkein kuumina ulos. Ne ovat myös eri makuisia, ja näyttävätkin erilaisilta. Keltuainen on sellainen pastellin kirkkaan keltainen, Peltonen kuvailee.
Peltosen mukaan kanat eivät kummemmin pyri hautomaan muniaan, paitsi toinen valkoisista silloin tällöin.
-Valkoiset ja ruskeat kanat ovat luonteeltaan erilaisia. Ruskea on selvästi uteliaampi ja rohkeampi. Varsinkin siihen olen ehtinyt jo kiintyä niin, etten voisi ajatellakaan sen teurastamista.
Kun kanat vielä saavat silloin tällöin kylpeä kuohkeassa mullassa tai kuivikkeessa ja nukkua yönsä orrella, niiden hoito ei vaadi suuria uhrauksia. Se on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että yksin niitä ei voi jättää. Lomamatkan ajaksi niille on hankittava hoitaja tai hoitopaikka.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI