|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Nuoret saivat sanoa sanansa heitä koskevista palveluista
01.06.2012Missä asioissa nuorten pitää saada äänensä kuuluviin? Entä millaisia palveluja nuoret tarvitsevat? Mikä toimii, missä tarvitaan parannuksia?


Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia keskiviikkona Loviisassa 34 ihmisen voimin. Mukana oli nuoria sekä Loviisasta että Lapinjärveltä: työpaja Pikku Pietarin Pihasta, joustavan perusopetuksen luokalta sekä nuorisovaltuustosta.
–Tavoitteena on, että vanhemmat ihmiset, virkamiehet, eivät ratkaise miten toimitaan ja millaisia palveluja nuoret tarvitsevat. Haluamme nuorten mielipiteitä siitä, mitä nuoret itse haluavat, sanoi Ann-Louise Björkas, Loviisan lasten ja nuorten palvelualueen päällikkö. Yhteistoiminta-alueen kautta mukana ovat lapinjärveläisnuoret.
Keskiviikon tapaaminen ryhmätöineen oli osa nk. Ester-hanketta (Etelä-Suomen terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen), jossa Loviisa on mukana. Ester on osa valtakunnallista Kaste-ohjelmaa, joka alkoi jo 2011 ja jatkuu vielä ensi vuoden. Hankkeen yksi kokonaisuus on nuoret pudokkaat. Yhteisten tavoitteiden mukaan luodaan kuntakohtaisesti monialainen peruspalvelujen toimintamalli, jonka avulla tuetaan nuorten itsenäistymistä ja ehkäistään pudokkuutta.
–Tavoitteena on, ettei nuoria pudokkaita tule, kiteyttää Björkas. Pudokkuus tarkoittaa tilannetta, jossa nuori ei ole koulutuksessa, ei aktiivisena työnhakijana, työttömänä eikä työelämässä.
Nuorten tavoittamiseksi hallinnonalojen väliset rajat on tarkoitus ylittää: nuorten kanssa työskentelevät muodostavat nuorisoverkon, jossa tieto kulkee eikä pysähdy hallintorajojen takia.

Nuori haluaa asioida kasvokkain

Keskiviikon työryhmissä listattiin, mitkä palvelut nuorten mielestä toimivat ja missä tarvitaan parannusta. Nuorisovaltuutettu Ville Andersson kertoi työryhmänsä nostaneen hyvin toimivaksi palveluksi nuorten työpajan Pikku Pietarin Pihan.
–Huolta herättää se, että työkkäri (TE-toimisto) on siirtymässä pois ja mahdollisesti Kela. Olisi parempi, että ne toimisivat täällä tulevaisuudessakin.
Ryhmäläisten mielestä nuorisotiloja on tarpeeksi, mutta laajan kunnan reuna-alueilla nuorten kokoontumismahdollisuuksien järjestämisessä on toivomisen varaa. Ydinkeskustassa nuorisotilat toimivat parhaiten. Huonommin tarjontaa on esimerkiksi Ruukissa ja Tesjoella.
Andersson piti eräänä isona haasteena sitä, miten tavoittaa ne nuoret, jotka eivät ole mukana missään. Apua yleensä saa, jos apua vain osaa etsiä.
Valtion viranomaisten läsnäoloa kaupungissa Andersson piti hyvin tärkeänä.
–Kasvotusten on helpompi jutella kuin hoitaa asioita puhelimitse tai netin kautta. Kaikille nuorille ei ole välttämättä helppoa asioida netissä.
Nettiasiointia vaikeuttaa muun muassa se, että viranomaisten laatimat lomakkeet eivät aina kovinkaan helposti avaudu asiakkaalle.

Asuntoja ja bussiyhteyksiä kaivattiin

Parannuslistalle nuoret nostivat myös seuraavat asiat:
Nuoret tarvitsevat lisää tukiasuntoja ja erityisesti Koskenkylään kaivattiin enemmän nuorille sopivia asuntoja. Nuoret kaipasivat myös paremmin toimivia joukkoliikennepalveluja ja lisää aikoja kouluterveydenhoitajien vastaanotoille. Keskustelussa tuli myös ilmi, että oppilas saattaa kulkea läpi peruskoulun ilman, että hänen luki-häiriötään huomataan tai diagnosoidaan. Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.
Yleisesti ottaen nuoret kaipasivat paikkaa ”nuorten palvelukeskusta”, jonka kautta mahdollisimman moni heitä askarruttava asia voitaisiin ratkaista nk. yhden luukun periaatteella.
Paikalla olleet Etsivä-toiminnan työntekijät neuvoivat ottamaan yhteyttä heihin. Etsivät neuvovat sitten eteenpäin.

Verkkoterkkari toimii jo

Paljon yhteistyöllä on hankkeessa jo saatu aikaankin:
Työn alla on nuorisoverkkolaisten esitteen uudistustyö. Tiedot nuorten parissa työskentelevistä on tarkoitus saada myös nettiin. Koulunuorisotyön pilottihanke on jo meneillään Myllyharjun koulussa. Sitä vetää Tiina Möller. Maaliskuussa työnsä aloitti verkostoterkkarina Maarit Virtanen. ”Verkkari” yrittää tavoittaa nuoret, jotka eivät ole kouluterveydenhuollon eivätkä työn kautta työterveyshuollon piirissä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI