|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Konsultti: Markkinaoikeus teki hölmön päätöksen
25.05.2012Kuluneen viikon koulukeskusteluillat jatkuivat eilisiltana ruotsinkielisellä yläkoululla suomenkielisen koulukeskushankkeen tilannepäivityksellä. Paikalla oli myös Mikko Marja-Aho joka toimi konsulttina kun tehtiin tarjouspyyntöä joka sittemmin todettiin markkinaoikeudessa virheelliseksi.


- Ikävää olla näissä merkeissä täällä, hän totesi.
Hän kertoi seikkaperäisesti pisteytysprosessista ja vakuutti, että urakkakilpailu pisteytettiin SR-urakkakilpailun säännöillä.
- Pisteytys perustui avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen. Pisteitä saa sen mukaan, täyttyykö kriteeri vai ei. Tavoitteet kriteerien muodossa olivat avoimesti esillä. Kaikki tiesivät, mistä on kysymys ja mitä tilaaja haluaa, totesi Marja-Aho.
Valittajalta puuttui yksi ruksi kohdasta, joka koski koulupihan rakentamista. Ruksikohdan merkinnällä tarjoaja sitoutui toteuttamaan koulupihan kaikkien urakkamääritysten mukaisesti.
- Tämä oli suuri kokonaisuus ja arviointiryhmä esitti tarjouksen hylkäämistä, riskinä oli muun muassa muiden tarjoajien mahdollisuus valitukseen. Tämä päätös varmistettiin kaupungin juristilla, kertasi Marja-Aho.
Hän viittasi markkinaoikeuden aiempaan päätöksen, jonka mukaan hankintayksilöllä on velvollisuus hylätä sellaiset tarjoukset, jotka eivät täytä tarjouspyyntöä.
- Tämä pohjaa tasavertaiseen kohteluun. Myös kaksi muuta tarjousta valittajan tarjouksen lisäksi hylättiin, koska niissä oli olennaisia puutteita. Jäljelle jäi kaksi tarjousta, jotka todettiin tarjouspyynnön mukaisiksi.

”Olen eri mieltä”

Markkinaoikeuteen valittanut huomautti myös, että voittaneessa ehdotuksessa poikettiin urakkavaatimuksista.
- Tiettyjen yksityiskohtien suhteen tämä pitää paikkaansa, ja sillä perusteella asia otettiin markkinaoikeuden käsittelyyn, pelkkä ruksin puuttuminen ei olisi riittänyt, arveli Marja-Aho.
Valittaja katsoi, ettei selvästi ilmoitettu, mikä merkitys pisteytystaulukkoon merkittävillä rasteilla on ollut ja mitä niiden poisjättämisestä seuraa. Lisäksi tarjouspyyntö oli valittajan mielestä epäselvä, jos viitesuunnitelmista poikkeaminen on mahdollista mutta tarjoajille ei ole tästä ilmoitettu. Markkinaoikeus oli samalla kannalla ja totesi, etteivät tarjoajat ole voineet varmuudella tietää, mitkä seikat ovat olleet tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuudelle asetettuja ehdottomia vähimmäisvaatimuksia ja mitä seikkoja otetaan huomioon kunkin vertailuperusteen osalta laadun vertailussa ja pisteytyksessä.
- Olen tästä aivan eri mieltä kuin markkinaoikeus. Täyttöohje on ollut kaikilla ja on jännä että tässä vaiheessa heittäydytään avuttomiksi, Marja-Aho sanoi.
Hän painotti, että pisteytettävien alustavien luonnosten tarkoitus on, että tarjoajaryhmä esittää taitonsa ja esittää kykynsä ratkaista ongelmansa ja myös erittäin hyviä tarjouksia saatiin.
Rastin puuttumisen seurauksia hän pitää kohtuuttomana. Hän pitää poikkeuksellisena tarkkuutta, jolla urakkakyselyaineisto tehtiin.
Camilla Antas kysyi mikä on konsultin vastuu tällaisessa tapauksessa. Marja-Aho vastasi yrityksellä olevan normaalin vastuuvakuutuksen, jossa on tietty maksimisumma.
Nina Pere kysyi, miten konsultin mielestä mennään eteenpäin, olisiko markkinaoikeuden päätöksestä voitu valittaa.
- Markkinaoikeus on tehnyt hölmön päätöksen, mutta valittaminen menee pitkäksi. Kiusaa ja harmittaa, mutta koska en ole asianosainen, en voi valittaa.

Urakkamuoto säilyy

Tilapäällikkö Antti Kinnunen kertoi hankkeen vaiheista ja jatkotoimenpiteistä. Yksi vaihe oli valita urakkamuoto, josta virisi myös keskustelua eilen, olisiko sittenkin pitänyt valita kokonaishintaurakka SR-urakan sijaan. Ismo Kokko kertoi ehdottaneensa teknisessä lautakunnassa kokonaishintaurakkaa mutta ehdotuksen hävinneen äänestyksessä.
- Jos olisi valittu kokonaishintaurakka, ei olisi käyty tätä näytelmää, hän uskoi.
Kinnunen pitää SR-urakkaa, eli suunnittelun ja rakentamisen sisältävää urakkamuotoa kokonaishintaurakan hienompana muotona.
- Kokonaishintaurakka on tavallinen malli, jossa suunnitellaan ja kerrotaan jokainen ruuvi hyvin tarkkaan. Hyvänä puolena on, että oltaisiin saatu täsmälleen samanlaisia tarjouksia, ja päätös olisi ollut helppo tehdä kun hinta ratkaisisi. Ongelmana oli aikataulu.
Kinnunen ei nähnyt syytä siihen, ettei jatkettaisi tällä mallilla.
- Koulu tarvitaan pikaisesti ja urakkamuoto mietitty valmiiksi. On minimoitava mahdollisuus valittaa. Tarjouspyynnön pohjaa muutetaan yksinkertaisemmaksi ja lähdetään hyväksyttyjen viitesuunnitelmien pohjalta.
Leif Skogster pohti, onko vaaraa että ollaan taas markkinaoikeudessa kun nyt on tiedossa kahden tarjouksen antaneen hinta, pääsevätkö muut taktikoimaan.
Kinnunen katsoi, että kun nyt lähdetään liikkeelle viitesuunnitelmilla tilanne muuttuu niin, ettei tällaiseen taktikointiin avaudu tilaisuutta.
Loviisa hankkii myös juridista apua tarjouskilpailujen juridiikan tarkasteluun erikoistuneesta toimistosta. Myös kaupungin palveluksessa 1.6. aloittavan hankinta-asiamiehen ensimmäinen tehtävä on suomenkielisen koulukeskuksen hanke.
Länsiharjun parakeille on saatu jatkoaikaa. Koulukustannukset ovat tässä välissä kohonneet, viimeisin arvio on noin 12 miljoonaa euroa. Tiettävästi ely-keskuksen kolmen miljoonan euron sekä erikseen myönnetty pienempi tuki liikuntapaikkarakentamiseen säilyvät, jos rakentaminen aloitetaan vuoden 2013 aikana ja valmista tulisi vuonna 2014.

Ei aikaa arvokeskustelulle

Nina Pere, Sonja Ilvetsalo-Koskinen ja Mia Heijsbroek-Wirén nostivat esiin högstadiumin kunnon ja kouluverkkoselvityksen. Ilvetsalo-Koskinen ei haluaisi, että Loviisassa jossa ei olla 30 vuoteen rakennettu mitään, rakennettaisiin yhtä aikaa sekä suomenkielistä koulukeskusta, Koskenkylän koulua ja högstadiumia. Pere kaipasi tilaisuutta jossa keskusteltaisiin arvokysymyksistä. Hänen mielestään kouluverkkopalettia ei voida ratkaista jos högiksen tilanne ei ole selvillä. Hän korosti, ettei halua lapsille yhtään ylimääräistä päivää parakeissa, mutta jos Loviisa tarvitsee piakkoin toisenkin koulun, olisiko syytä aloittaa keskustelu kaksikielisestä koulusta.
Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva varoitteli kustannusten noususta sekä avustusrahojen menetyksestä jos lähdetään kokonaan uuteen prosessiin.
- Jos hanketta muutetaan oleellisesti ja puhutaan kaksikielisestä koulusta, on se selkeä linjavalinta, ja silloin ei ole enää kyse samasta hankkeesta.
Hän piti myös eilistä tilaisuutta vääränä foorumina arvokeskustelulle joka tulisi hänen mielestään käydä valtuustossa. Tekninen johtaja Ulf Blomberg muistutti, ettei niin isolle rakennukselle ole valmista kaavaa ja kaavamuutokseen menisi vuosi.
- Riski menettää kolme miljoonaa on iso.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI