|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)
Ylen MOT: Tätä ?sokerideittailu? todella on ? seksikauppaa, jossa mukana myös alaikäisiä (21.11.2018 09:41)
IL: Ex-kansanedustaja tienasi satoja tuhansia euroja Lontoossa ? palasi Suomessa heti sopeutumiseläkkeelle (21.11.2018 08:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Hästholmenilla ei ole akuutteja turvariskejä”
22.05.2012-Fukushiman ydinturman kaltaista suuronnettomuutta ei voi tapahtua Suomessa, mutta sellaisen vakavan onnettomuuden mahdollisuutta, jossa reaktorit lopullisesti vaurioituvat, ei voi sulkea pois, totesi Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Tero Varjoranta ydinturvallisuusinfossa Loviisan Raatihuoneella eilisiltana. Paikalla oli kymmenkunta kiinnostunutta.


-Päästöt ympäristöön jäisivät joka tapauksessa paljon pienemmiksi kuin Fukushimassa, täsmensi Varjoranta yleisölle.
Loviisan ydinvoimalaitokselle tehtyjen stressitestien perusteella Hästholmenilla ei hänen mukaansa ole akuutteja turvallisuusriskejä, mutta vakavan onnettomuuden mahdollisuutta on koko ajan pienennettävä ja seurauksiin varauduttava.
-Laitteita rikkoontuu, ihminen tekee virheitä eikä mikään suunnittelu ole täydellistä, muistutti Varjoranta.

Turvallisuusparannuksia tulossa

Varjorannan mukaan Stuk tekee kesän aikana päätöksiä siitä, mitä Suomessa toimivilta ydinvoimaloilta edellytetään Fukushiman ydinvoimaonnettomuuden seurauksena. Mahdollisia parannuskohteita ovat varautuminen poikkeuksellisiin tulviin, polttoainealtaiden maanjäristyksen kestävyyteen, suojarakennuksen jäähdytys ilman merivesijärjestelmiä eli ilmajäähdytyslaitteistot sekä sähkönsaannin varmistamiset. Myös siirrettävien varajärjestelmien eli lähinnä aggregaattien käyttöä laajennetaan.

Loviisan ydinvoimalan viime vuoden toimintaa ja valvontaa esitellyt johtaja Keijo Valtonen kertoi, ettei Hästholmenilla tapahtunut viime vuonna ainuttakaan ympäristön tai ihmisten turvallisuuden kannalta merkittävää tapahtumaan. Myös työntekijöiden säteilyannokset ja laitoksen päästöt olivat erittäin pieniä. Turvallisuusparannuksia on silti tehtäväkoko ajan. Fukushiman laitoksista poiketen Loviisan voimalaitoksella ryhdyttiin Valtosen mukaan jo 1990-luvulla varautumaan vakaviin reaktorionnettomuuksiin ja niiden hallitaan.

”Loviisan turma pysyisi sisällä”

-Mikäli vakava reaktorionnettomuus sattuisi silti Loviisassa, se kyettäisiin hallitsemaan suojarakennuksen sisällä, Valtonen arvioi.
-Alunperin Loviisan voimalaitoksella ei otettu maanjäristysriskiä huomioon, mutta laitos täyttää hyvinkin IAEA:n määrittelemät kiihtyvyysnormit, Valtonen kertoi. Hänen mukaansa kiihtyvyyslukuja ei voi suoraa verrata Richterin asteikkoon, mutta Loviisan voimalan on arvioitu selviävän järistyksistä, olisivat hieman yli 4 Ricterin asteikolla.

Johtaja Tarja K. Ikäheinonen kertoi voimalan säteilyvalvonnan tuloksista. Hänen mukaansa voimalan ympäristönäytteissä havaintaan useiastai pieniä määrin voimalasta peräisin olevia aineita, jotka kaikki kuitenkin jäävät selvästi alle sallittujen luparajojen.
-Esimerkiksi Vårdön jäteveden puhdistamon lietteessä näkyi merkkejä voimalasta peräisin olevista aineista. Siellä havaittiin myös sairaalahoidosta peräisin olevia radioaktiivisia aineita, Ikäheimonen kertoi.

Päästöillä ei terveysvaikutuksia

Yleisökysymyksissä pohdittiin onko IAEA riittävän uskottava ja toimintakykyinen vastaamaan kansainvälisestä ydinmateriaalivalvonnasta. Noin 5 kilometrin päässä voimalasta asuva Jyrki Ikonen oli huolissaan voimalan suunnitelluista päästöistä, ja halusi tietää niiden ajankohdat etukäteen. Pääjohtaja Tero Varjoranta sanoi selvittävänsä onko päästöjen ajankohdista annettavissa tietoja.

Kimmo Nykänen kysyi onko Hästholmenissa koskaan sattunut onnettomuutta, jonka seurauksena joku olisi saanut säteilysairauden.
-Ei ole, vastasi Varjoranta. -Kaikki päästöistä peräisin olevan radioaktiivisten aineiden määrät ovat olleet niin pieniä, ettei niillä ole terveydellisiä vaikutuksia, vakuutti Ikäheimonen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI