|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kouluverkkoselvitys ehdottaa Loviisaan kaksikielistä lukiota
22.05.2012Loviisan kouluverkkoselvityksen perusteella ehdotetaan useita muutoksia vuoteen 2018 mennessä. Selvitystä ja toimintaehdotuksia esiteltiin eilisiltana koulujen henkilökunnalle ja kaupungin muulle henkilökunnalle. Tänään kouluverkkoselvitystä esitellään oppilaiden vanhemmille kello 18-20 ruotsinkielisellä yläkoululla.


Keskiviikkona 23.5. kello 18.30-20.30 selvitystä esitellään Loviisan kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen, sivistyslautakunnan ja jaostojen sekä koulujen johtokuntien jäsenille.
Toimenpide-ehdotuksissa on myös koulujen lakkauttamisia. Haddom skola lakkautetaan jo syksyllä 2013 ja oppilaat siirretään Generalshageniin ja Sävträskiin. Haddom skolan oppilasmäärä jää ennusteen mukaan tulevaisuudessa alle 40 oppilaan. Alue ei ole myöskään kasvava ja koulurakennus vaatisi mittavia investointeja. Koulun tiloihin siirretään alueen päiväkoti.
Kyrkoby skola lakkautetaan syksyllä 2015 ja oppilaat siirretään Generalshageniin ja Forsby skolaan. Kyrkoby skolanin oppilasmäärä on jäämässä reilusti alle tavoitellun 40 oppilaan. Jos koulu halutaan säilyttää, voisi se profiloitua vaihtoehtokouluna, sillä Kyrkoby skola nähdään yhteisöllisyydeltään ja pedagogisilta valmiuksiltaan erittäin vahvana.
Parkskolanista siirretään yläkoulun oppilaita Lovisanejdens högstadiumiin sitä mukaa kuin muualta siirrettävät oppilaat kasvattavat Generalshagenin ja Parkskolanin oppilasmääriä.
Teutjärven koulun jatko pyritään ensimmäisessä vaiheessa turvaamaan käynnistämällä ylikunnallinen yhteistyökokeilu Kouvolan Elimäen Ratulan koulun kanssa. Teutjärven koulu on liian pieni säilytettäväksi erillisenä kouluna. Ratulan koulun tehtävän yhteistyön kautta muodostuisi aina yksi vuosiluokka, jota opetetaan jommassakummassa koulussa. Mikäli yhteistyö ei ala tai siinä ei saavuteta tavoitteita, lakkautetaan Teutjärven koulu ja siirretään oppilaat Kirkonkylän kouluun.
Koskenkylän taajamaan rakennetaan uusi suomenkielinen koulu, jossa huomioidaan myös kirjaston ja ruotsinkielisen perusopetuksen tarvitsemat lisätilat.

Pienten koulujen turva

Isnäsissä ja mahdollisesti myös Tesjoella turvataan koulujen säilyminen yhdistämällä suomen- ja ruotsinkieliset koulut hallinnollisesti kaksikieliseksi yksiköksi. Isnäsissä koulut jatkavat erillisissä koulurakennuksissa. Oppilasmäärä jää silti alhaiseksi. Mikäli tavoitteisiin ei päästä, lakkautetaan molemmat Isnäsin koulut ja siirretään oppilaat Forsbyn ja Koskenkylän kouluihin. Lars Bäcklund joka on mukana kouluverkkotyöryhmässä, katsoo että yli 35 kilometrin yhdensuuntainen matka Forsby skolaan Isnäsistä on liian pitkä. Hän kertoo kaksikielisyyden toimivan Isnäsissä jo hyvin päiväkodissa eikä näe syytä siihen, ettei se toimisi koulussa.
- Opettajat ja vanhemmat ovat myötämielisiä, hän kertoo.
Tesjoella kehitetään suomenkielistä koulurakennusta johon siirtyisivät kaikki oppilaat ja ruotsinkielinen koulurakennus jäisi päiväkodin ja esikoulun käyttöön. Jos kaksikieliselle koululle määriteltyihin tavoitteisiin ei päästä, lakkautettaisiin ruotsinkielinen alakoulu jonka oppilaat siirtyisivät Generalshageniin.

Lukiot ja ammatillinen koulutus yhteistyöhön

Lukiokoulutuksen säilyminen ja kehittymisedellytykset turvataan muodostamalla ensimmäisessä vaiheessa hallinnollisesti kaksikielinen lukio ja selvittämällä tiiviimmät yhteistyömahdollisuudet Lapinjärven Porlammin lukion kanssa, muiden itäisimmän Uudenmaan lukioiden ja ammatillisen koulutuksen kanssa.
Selvityksen perustella lisäksi esikoulut sijoitetaan koulujen yhteyteen syksyyn 2017 mennessä. Muutamalla koululla otettaisiin käyttöön aluerehtorimalli, lisäksi käynnistetään sijaisopettajien pooli vaiheittain kokeiluna.

20 koulun selvitys

Loviisan kouluverkkoselvityksen on tammi-huhtikuun välisenä aikana tehnyt Ramboll Management Consulting Oy. Selvitykseen kuuluu 18 peruskoulua ja kaksi lukiota: ruotsinkieliset Forsby skola, Generalshagens skola, Haddom skola, Isnäs skola, Kyrkoby skola, Sävträsk skola, Tessjö skola, Parkskolan, Lovisanejdens högstadium ja Lovisa gymnasium sekä suomenkieliset: Isnäsin koulu, kirkonkylän koulu, Koskenkylän koulu, Länsiharjun koulu, Tesjoen koulu, Teutjärven koulu, Valkon koulu, Harjuntaustan koulu, Myllyharjun koulu ja Myllyharjun lukio. Huonoimmassa kunnossa kouluista ovat Tessjö skola ja Haddom skola.
- Selvityksen tavoitteena on tuoda esiin vaihtoehtoisia ratkaisuja kunnan esi- ja perusopetuksen sekä lukiokoulutuksen kouluverkon kehittämiseksi siten, että oppilaille, opettajille ja muulle henkilökunnalle voidaan tarjota hyvät työskentelyolosuhteet ja samalla luoda pedagogisesti, tilankäytöllisesti ja taloudellisesti mahdollisimman hyvin toimiva perusopetuksen kouluverkko, luonnehtii Loviisan sivistysjohtaja Thomas Grönholm.
Hän kertoo raportin menevän sivistyslautakuntaan tiedoksi kesäkuussa. Syyskuussa hän näkee tarpeelliseksi järjestää valtuustolle iltakoulun asiasta. Linjauksia siitä mitä tehdään, pitäisi tehdä tämän vuoden puolella, jotta ehditään valmistelemaan Haddom skolan lakkauttaminen syksyksi 2013.

Laadullista materiaalia

Konsultit Sari Gustafsson ja Lassi Köppi ovat kiertäneet kaikki Loviisan koulut. - Olemme keränneet paljon laadullista materiaalia. Usein katsotaan vain pelkkiä euromääriä. Tämä on ollut asiakaslähtöinen ja moninäkökulmainen lähestymistapa, Gustafsson luonnehtii.
Uutta oli käyttää paikkatietoanalyysia, jonka avulla voidaan luoda jokaiselle koululaiselle vaikkapa reitti nykyiseen tai vaihtoehtoiseen kouluun ja vertailla koulumatkaa. Gustafsson sanoo loviisalaiskoulujen sijaitsevan optimaalisilla paikoilla, eli koulut ovat siellä missä oppilaat asuvat. Nykyisellään ei kuitenkaan voitane jatkaa.
- Ideaalitilanne on, että tehdään jotain. Syntyvyys on laskeva, samoin oppilas-ennusteet. Lisäksi osa rakennuksista vaatii investointeja jatkossa. Koulu ei ole varasto, vaan oppimispaikka. Loviisa käyttää maan keskiarvoa enemmän rahaa per oppilas kouluun, mutta toinen kysymys on, millaista laatua sillä rahalla saadaan. Koko maan keskiarvo on 7240 euroa per oppilas, Loviisassa kuluu 8429 euroa oppilasta kohti. ”Kallein” koulu on Isnäs skola ja sen esikoulu, jossa euromääräinen kustannus oppilasta kohti on noin 11 000 euroa. Halvimmalla mennään Länsiharjun koulussa, noin 6 000 eurolla, mikä on alle maan keskiarvon, vajaan 8 000 euron.
Gustafsson toivoo että Loviisassa uskalletaan olla innovatiivisia koulutusratkaisuissa esimerkiksi juuri kaksikielisyyden suhteen.
Koulukierrosten perusteella Loviisassa on heidän mielestään suurimmaksi osaksi sitoutuneita ja kehityshakuisia opettajia.

Auli Henriksson

Linkki kouluverkkoselvitykseen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI