|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
KL: 52 työntekijän yritys toimii ilman pääluottamusmiestä ja liittoja ? ?Palkankorotus otettiin heti käyttöön täysimääräisenä? (15.11.2018 11:21)
50 000 nimeä täynnä ? Kansalaisaloite raiskauksen määritelmästä menee seuraavan eduskunnan käsittelyyn (15.11.2018 10:57)
?Hyvinvointivaltiota ollaan ajamassa kovaa vauhtia alas? ? Teflon Brothers -tähti lähtee eduskuntavaaleihin (15.11.2018 10:44)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Koulusäästöt karsivat tukiopetusta ja tuovat lautaselle kumiperunoita

11.11.2003

Loviisalaislasten vanhemmat ja koulujen johtokuntien edustajat ovat huolissaan säästöjen vaikutuksista kouluissa. 15 hengen ryhmä keskusteli aika ajoin kiivaastikin koulujen nykytilanteesta ja tulevaisuudennäkymistä virka- ja luottamusmiesten kanssa raatihuoneella torstai-iltana. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teuvo Mankonen sai lähetystöltä 74 perheen allekirjoittaman vetoomuksen, jossa vastustetaan kouluihin kohdistuvia säästöjä.


Vanhemmat eivät hyväksy yhä suurempia opetusryhmiä, tukiopetuksen karsimista, eivätkä erityisopetuksen, kouluavustajien, psykologin palveluiden ja vahtimestarintöiden asteittaista vähentämistä.

Virka- ja luottamusmiesjohto tyynnytteli vanhempia muun muassa sillä, että koulujen tilanne ei ole ratkaisevasti huonompi kuin muualla maassa.

Raatihuoneelle saapui edustajia lähes kaikista loviisalaiskouluista, niin suomen- kuin ruotsinkielisistäkin. Koulujen opettajat eivät osallistuneet lähetystöön, vaan lähettävät omat edustajansa päättäjien luo myöhemmin.

Tukea karsittu sitä eniten tarvitsevilta

Vanhemmat ovat huolissaan muun muassa siitä, että kaikki oppilaat eivät saa apua erityisongelmiinsa.
–Kun säästöjä on tehty, ensimmäiseksi on otettu tukea tarvitsevilta, sanoo Valkon koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Tarja Lavikainen.

Valkossa säästöistä kärsivät ADHD-lapset, joilla ei ole omaa opetusryhmäänsä. Heitä opetetaan tavallisissa opetusryhmissä, jotka ovat Valkon koulussa yhdysluokkia.

–ADHD-lapsia ei saisi integroida tavallisiin luokkiin. ADHD on aivotoiminnan häiriö, jonka voi todeta jo kolmevuotiaana. Häiriö vaikuttaa siten, että lapsi ei pysty keskittymään isossa ryhmässä. Valkossa esimerkiksi 1-2 -luokkalaisten yhdysluokalla on 30 oppilasta.

–Ala-asteella ei siis ole omaa ryhmää ADHD-lapsille, mutta yläasteella on. Opetuksen pitäisi kuitenkin olla jatkumo, Lavikainen sanoo. Lavikainen jatkaa, että ADHD-lapsen opetusryhmän pitää olla pieni ja opettajan erityisopettaja. ADHD-lasten määrä on koko ajan kasvussa. Tällä hetkellä viisi prosenttia lapsista on ADHD-lapsia.

Valkon koulussa tilannetta on pyritty ratkaisemaan muun muassa niin, että vanhemmat ovat toimineet lastensa kouluavustajina mahdollisuuksiensa mukaan. Oppilas, jolla on vahva ADHD ja henkilökohtainen avustaja on välttämätön, joutuu normaalikoulussa olemaan eristettynä ja käymään koulua eri tiloissa yksin avustajansa kanssa, koska hänen oma opetusryhmänsä on liian iso.

Miten käy opetuksen tason?

Lavikainen on huolissaan myös siitä, että säästöt supistavat tuntikehystä.
–Kun tuntikehystä supistetaan, saavatko lapset tarpeeksi hyvän koulutuspohjan mennä eteenpäin? Miten he löytävät aikanaan jatkokoulutuspaikan? Seuraukset voivat olla kauaskantoiset. Lavikainen pohtii myös sitä, mitä kaupunkiin muuttoa suunnittelevat perheet miettivät koulujen tilasta.

–Entä pitääkö lapsiperheiden muuttaa pois Loviisasta, jos haluavat tasokasta opetusta? Raatihuoneen puheenvuoroissa tuli ilmi, että koulutoimessa on täällä säästetty jo kuuden vuoden ajan. Kun tuntikehys jää vajaaksi, päteviä opettajiakin on vaikea saada virkoihin, sillä jos tuntikehys ei ole täynnä niin palkka jää pieneksi, Lavikainen luettelee.

Rahapula poikii pysyviä ongelmia

Myllyharjun koulun johtokunnan puheenjohtaja Anita Laine ei päässyt raatihuoneen tilaisuuteen, mutta hänen mukaansa koulutoimen säästöt ovat luoneet kouluihin pysyviä ongelmia.

–Ei nähtävästi kuitenkaan sen ihmeempiä ongelmia. Lukiossa tosin yhdistettiin toinen luokka.
Yläasteella ei Laineen mukaan ole tällä hetkellä valtavan suuria luokkia. Luokkia on kuitenkin jouduttu yhdistämään, mutta Laineen mukaan oppilasryhmien koko on kuitenkin onnistuttu pitämään alle 30 oppilaassa. Ala-asteella sen sijaan on ollut suuria luokkia.

Laineen mukaan yläasteen 8. luokkia on tällä hetkellä kolme, kun niitä aikaisemmin on ollut neljä.
–Luokat ovat siten suurempia, kuin nykyisillä seiskoilla. Yli kolmeenkymmeneen yksikään luokka ei kuitenkaan mene. Laineen mukaan säästöt näkyvät Myllyharjun yläasteella joka paikassa.

–Tukiopetus on minimissä. Oppilasruokailun taso on selkeästi huonontunut. Omien lasten ja heidän kavereidensa mukaan kouluruoka on selkeästi huonontunut kaikin puolin ja annokset ovat pienentyneet. Perunat ovat ihan kamalia. Se kyllä ihmetyttää, ettei tässä maassa ole mahdollisuutta vähän parempiin perunoihin.

–Opetuksen taso on onneksi vielä ennallaan. Opettajat ovat kyllä tiukoilla, koska sijaisia ei saa palkata.
Laineen mukaan säästöjä on mietitty ja ratkaisuja on etsitty.
–Keinot ovat kyllä vähissä, kun koko ajan vain viedään enemmän.

Koululautakunnassa ei riitä asiantuntemus

Raatihuoneen tapaamisen koollekutsuja, ruotsinkielisen ala-asteen vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Thomas Rosenberg tähdentää, että säästövaraa ei Loviisan kouluissa enää ole, koska nyt ei enää karsita ylimääräisestä, esimerkiksi kerhoista, vaan ydintoiminnasta.

–Tiedämme kaikki, että kaupungin taloudelliset resurssit ovat rajalliset ja eri sektorien on säästettävä minkä voivat, mutta emme voi hyväksyä kohtuuttoman kovien säästöjen aiheuttamaa kierrettä: se nakertaa koulua, aiheuttaa viihtymättömyyttä ja ongelmia sekä varmasti aiheuttaa sen, että monet tänne lopulta saaduista pätevistä opettajista hakeutuvat pois.

Rosenbergin mielestä tilaisuuden yhtenä ongelmana oli, että muutamaa lukuunottamatta opettajat jäivät tilaisuudesta pois.
–Silloin on aina ongelmana, että asiantuntemusta koskien tuntiresursseja, raameja ja ryhmäkokoja ei ollut.

Koululautakunta ylin päättävä elin

Päättäjät, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Agneta Alm ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teuvo Mankonen vetosivat siihen, että lautakunta on jo hyväksynyt säästöohjelman.

–Ikävä kyllä tiedän omasta kokemuksesta, istuttuani pari kautta koululautakunnan jaostossa, että sieltä puuttuu asiantuntemus täysin. Kunnallislakia tulkitaan niin, että oman kunnan opettajat eivät saa istua lautakunnassa. Se merkitsee käytännössä sitä, että kukaan ei tiedä asioista yhtään mitään. Asiaa pahentaa se, että Loviisan kaupungin johtosäännön mukaan koululautakunta on kouluasioissa ylin päättävä elin. Ainoastaan poikkeustapauksissa kaupunginhallitus voi päättää, että se ottaa asian käsiteltäväkseen jos se katsoo ettei lautakunta ole toiminut oikein, Rosenberg lataa.

–Se, että lautakunta on ylin päättävä elin, merkitsee sataprosenttista virkamiesvaltaa. Lautakuntatasolla luottamusmiehistä kukaan ei tiedä mitään, mutta ikävä kyllä pienessä kunnassa, eivät myöskään halua tietää mitään! Eivät yksinkertaisesti ole kiinnostuneita. Lautakunnalla olisi mahdollisuus kutsua esimerkiksi opettajia kuultaviksi, mutta sitä ei tehdä. Koska koko lautakuntatyön tavoitteena ei ole miettiä asioita vaan hyväksyä virkamiesten tekemät valmistelut.

Rosenbergin mukaan tilanne Loviisassa on nyt hieman parantunut, koska koulutoimenjohtaja Thomas Grönholm ymmärtää kouluelämän päälle.

Vanhempien mielestä kaupungin olisi nyt priorisoitava toimintansa: jotkut toiminnat ovat tärkeämpiä kuin toiset. Talousarvion valmistelusta olisi annettava ennakkoon tietoa niin, että kaupungin johto voi vielä keskustella toimenpiteistä koulujen johtokuntien ja vanhempainyhdistysten kanssa. Lisäksi vanhemmat ovat valmiita omalta osaltaan auttamaan, vaikkapa pesemään ikkunoita talkoilla tai vetämään lapsiryhmiä retkillä, jotka opettajien puuttuessa voisivat peruuntua. Vanhemmat myös pyytävät koulutoimistoa listaamaan kaiken sen, mikä jää tekemättä säästöjen vuoksi, niin että vanhemmat tietäisivät, missä he voisivat auttaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI