|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Äitinä seitsemälle veljekselle ja kahdelle Venlalle
11.05.2012Joka vuosi äitienpäivän kynnyksellä palkitaan äitejä Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalilla kultaristein tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajana. Tänä vuonna mitali luovutetaan äitienpäiväjuhlassa Säätytalolla Helsingissä 33 äidille. Yksi äideistä on lapinjärveläinen yhdeksän lapsen äiti Pirjo Lilja.

Mitali täydellinen yllätys

Vaikka lasten määrä ei ole itsestään selvä peruste palkitsemiselle, yhdeksän lasta ilman uskonnollisia tai muita pakottavia syitä on jo sellainen saavutus, ettei sitä voi jättää huomioimatta. Ehdotus Pirjo Liljan palkitsemiseksi lähti liikkeelle Lapinjärven kunnasta.
-Päivi Lempiö kysyi minulta vanhemman tyttären Tarun sähköpostiosoitetta, kun halusivat kuulemma kysellä kouluasioista, vaikka oikeasti heillä oli tarkoitus kerätä tietoja minusta. Siinä vaiheessa en arvannut ollenkaan mistä oli kysymys, ja Taru pystyi pitämään salaisuuden loppuun saakka, Pirjo nauraa.
Palkitsemisjuhlaan saa ottaa mukaan kaksi henkilöä. Totta kai kaikki kahdeksan muutakin perheen jäsentä olisivat halunneet päästä mukaan tilaisuuteen, jossa paikalla ovat myös Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.
-Mukaan pääsevät mieheni ja vanhempi tytär Taru, ja kyllä muutkin ymmärsivät tilanteen, Pirjo sanoo ja jännittää jo vähän, kuinka osaa toimia juhlassa etiketin mukaisesti.

Kolme, kolme kertaa!

Pirjolla ja Harri Liljalla oli alun perin tarkoitus hankkia kolme lasta, mutta toisin kävi. Akin (24), Tarun (23) ja Alin (22) jälkeen syntyivät vielä Jere (20), Jyri (pian 18), Jiri (16), Matti (13) ja 11-vuotiaat kaksoset Mikko ja Iida. Vajaat kaksikymmentä vuotta sitten perhe muutti Lapinjärven Kimonkylään Orimattilasta.
-Harri oli täällä tekemässä metsätietöitä, ja huomasi myytävänä olevan tilan. Orimattilassa asuimme omakotitalossa ihan keskustassa, enkä ihan heti syttynyt ajatuksesta muuttaa tänne. Pikku hiljaa avarat maisemat ja suuri oma piha alkoivat kuitenkin houkutella, Pirjo sanoo.
Paitsi että perheessä on paljon lapsia, elämä on muutenkin moniin nykyperheisiin verrattuna vanhanaikaista.
-Lasten harrastukset ovat olleet lähinnä kotitöitä. Joskus aikoinaan, kun lapsia ei ollut vielä niin paljon, kävimme Lukon urheilukilpailuissa, Pirjo muistelee.
Vieressä Mikko tuumii, että haluaisi kyllä päästä harrastamaan.
-Olisi kiva päästä pelaamaan sählyä tai jalkapalloa, poika sanoo. Lapsuus on ehtinyt muuttua paljon myös Liljojen vanhempien lasten ensimmäisistä vuosista.
-Ei vanhimmilla lapsilla ollut koskaan tekemisen puutetta. He olivat aina jossakin tuolla pihalla ja aitoissa. He myös oppivat auttamaan paljon kotitöissä ja muiden lasten kanssa. Nyt kun on televisiot ja tietokoneet, ei tunnu olevan mitään tekemistä jos ei niiden ääreen pääse, Pirjo pohtii.
Iidalla ei ole valittamista, kun kahden kilometrin päässä on ponitalli, johon saa mennä melkein milloin vain.

Itseäänkin on muistettava hoitaa

Pirjo on itse perheensä ainoa lapsi, ja alkuun muun muassa lasten riidat hämmensivät.
-Muistan miten välillä ihmettelin, että tällaistako tämä on! Pirjo on käynyt emäntäkoulun sekä siivousteknisen ammattikoulun, mutta oli kotiäitinä kunnes kaksoset täyttivät kolme vuotta vuonna 2004. Yhden tienaavan aikuisen monilapsisessa perheessä miehen työpäivät venyivät väkisinkin pitkiksi, ja vastuu kotitöistä ja lasten tarpeista jäi Pirjolle. Kun ulkopuolista apua vaikkapa isovanhemmilta ei ole ollut, taakka on aika ajoin kasvanut liian raskaaksi.
-Pari kertaa olen ajautunut liialliseen uupumukseen, kun en ole ajoissa ymmärtänyt hoitaa myös itseäni. Väsymystä on ollut korkea kynnys myöntää. Tilanteista on sitten selvitty ottamalla omaa aikaa muun muassa kävelemällä ja yksinkertaisesti vetäytymällä lepäämään.
Nyt lapsista asuu kotona vielä viisi nuorinta, ja Pirjo työskentelee osa-aikaisesti koulunkäyntiavustajana Pukaron koululla. Työ lasten parissa jatkuu siis ainakin toistaiseksi kokopäiväisesti.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI