|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pyhtää sähköiseen reseptiin 8.5.
17.04.2012Pyhtäällä siirrytään sähköisen reseptin käyttöön 8.5. alkaen. Asiakas saa lääkäriltä entisen paperireseptin sijaan potilasohjeen, josta käy ilmi lääkemääräystä koskevat tiedot, kuten tiedot lääkkeestä, siitä kuka lääkkeen on määrännyt sekä ohje lääkkeen käytöstä ”asiakkaan kielellä”. Lääkkeen asiakas voi hakea mistä tahansa apteekista näyttämällä potilasohjetta ja/tai Kelakorttia.

Pyhtään terveyskeskuksen johtava hoitaja Marjut Suvilaakso kertoo ensimmäisen oikean sähköisen reseptin kirjoitettavan Pyhtäällä 7.5., eli päivää ennen varsinaista käyttöönottoa. Sähköiseen reseptiin siirtyminen on iso satsaus myös kunnalta. Suvilaakso arvioi, että kustannus on noin 40 000-50 000 euroa.  Suurimman käytännön työn uuden systeemin ajamisessa sisään koko organisaatioon on tehnyt projektipäällikkönä sairaanhoitaja Tuija Sarkkinen. Ensimmäinen palaveri pidettiin marraskuussa ja varsinainen työ käynnistyi joulukuussa. Tämän vuoden alusta alkaen Sarkkisen työajasta noin puolet on kulunut sähköiseen reseptiin siirtymiseen valmistelussa.
- Omat toimintamallit on saatava sellaisiksi, että ne täyttävät kansalliset vaatimukset, luonnehtii Sarkkinen.
Sähköinen resepti vaatii niin tietoteknisiä muutoksia kuin henkilöstön kouluttamistakin. Yksi iso osa on huolehtia tietoturvallisuudesta. Asiakkaan tunnistamisen lisäksi tunnistetaan myös henkilökunta. Tästä kertoo lääkärin tai hoitajan terveydenhuollon ammattihenkilö –kortti. Henkilökunta on valokuvattu ja kortitettu, ja kortti kertoo myös asiakkaille että henkilö on Valviran rekisterissä.Ruuhkaa voi olla odotettavissa

Paperisia reseptejä ei uusita enää Pyhtään apteekissa 1.5. alkaen, vaan ne on uusittava terveyskeskuksessa. Samalla asiakas saa vaadittavan opastuksen sähköisen reseptin käyttöön suullisesti ja mukaansa vielä kirjallista tietoa. Suvilaakso ja Sarkkinen  odottavat tuolle viikolle ruuhkaa kun reseptejä tullaan terveyskeskukseen uusimaan.
- Henkilökuntaa on vahvistettu tuolle viikolle. Reseptin uusintaan ei tarvitse varata aikaa etukäteen, he neuvovat.

Kun ohjeistus on kerran saatu ja resepti on sähköinen, voi sen taas uusia apteekissakin.
Jos on toimittanut lääkkeitä vaikkapa naapuriapuna, voi sen tehdä jatkossakin. Mukaan on otettava potilasohje ja Kelakortti. Jos haluaa seurata esimerkiksi oman vanhempansa kokonaislääkitystä, on silloin tehtävä kirjallinen suostumus.
- Hoitolaitosten asukkaista suurin osa on lääkkeiden annosjakelussa, ja siihen ei vielä tässä vaiheessa tule muutosta, mutta myöhemmin kyllä, Sarkkinen sanoo.

Omia tietoja voi tutkia

Kun asiakkaalla on sähköinen resepti, hän voi hakea lääkkeensä mistä apteekista tahansa. Suvilaakso toteaa, että sähköinen resepti ei ole hukassa, sitä ei voi varastaa tai väärentää. Asiakas voi myös itse pankkitunnuksien kanssa tarkastella itse verkossa lääkitystään. Lääkityksen tarkistaminen myös muualla kuin omassa kotikunnassa onnistuu asiakkaan luvalla. Suvilaakso korostaa että lääketietojen ja potilastietojen katsomisesta jää aina ”sähköinen sormenjälki”. Asiakas voi lisäksi pyytää Kelasta tiedon siitä, ketkä ovat käsitelleet ja katselleet häntä koskevia tietoja.
- Asiakkaat voivat olla luottavaisin mielin, Sarkkinen toteaa.
 Jos sähköinen resepti hylätään jostain syystä, siitä tulee asiakkaalle tekstiviesti matkapuhelimeen, jos hän on antanut viestin lähettämisen luvan. Sarkkinen kertoo että sähköinen resepti voidaan hylätä esimerkiksi sen vuoksi, ettei lääkäri pidä lääkitystä tarpeellisena tai hänellä ei ole riittävää taustaa lääkityksen määräämiselle.
Suvilaakso ja Sarkkinen näkevät uudessa järjestelmässä useita myönteisiä asioita.
- Asiakkaiden tietojen turvallisuus, järjestelmän joustavuus, nopeus ja sujuvuus, Suvilaakso listaa.
Sarkkinen kertoo pitäneensä jo muutaman infotilaisuuden sähköisestä reseptistä ja vastaanoton olleen positiivisen.
Sellaista vaihtoehtoa, ettei sähköiseen reseptiin mentäisi, ei ole. Koko maan julkisen terveydenhuollon tulee olla ensi vuoden huhtikuussa järjestelmän piirissä.
- Pyhtää on ollut yhteisprojektissa Virolahden ja Miehikkälän kanssa. Hamina on juuri siirtynyt ja Kotka jo aiemmin. Sairaanhoitopiiri siirtyy vielä tänä keväänä, kertoo Suvilaakso.

eResepti

- Lääkkeen määrääjän kirjoittama sähköinen resepti tallennetaan Reseptikeskukseen

- Potilasohje annetaan paperilla. Ohjeessa on määrättyjen lääkkeiden nimet ja annosteluohjeet

- Lääkkeet voi hakea mistä apteekista tahansa, jossa on käytössä sähköinen resepti. eResepti on käytössä kaikissa apteekeissa tämän kevään aikana

- Reseptikeskuksesta apteekki näkee mitä lääkkeitä on määrätty ja toimittaa lääkkeet

- Apteekkiin otetaan mukaan potilasohje ja Kelakortti. Potilasohjetta näyttämällä asiointi nopeutuu. Lääkkeet saa myös vain Kelakortilla.

- Omia sähköisiä reseptejä voi katsoa netin kautta www.kanta.fi ja tulostaa yhteenvedon. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla


Rajattu pääsy tietoihin

- Reseptikeskuksen tietoihin pääsy on rajattu. Lääkkeen määrännyt lääkäri saa katsoa itse kirjoittamansa reseptit. Hoitava lääkäri tai sairaanhoitaja saa katsoa sähköisiä reseptejä asiakkaan suullisella luvalla. Ilman lupaa tietoja voi katsoa vain hätätilanteissa. Apteekissa farmaseutti ja proviisori voivat katsoa sähköisiä reseptejä kun lääkkeitä haetaan.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI