|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)
Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? ? Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ?prismaperheistä? (15.11.2018 18:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Koivuallergikoille tulossa vaikea kevät
13.04.2012Metsäntutkimuslaitos (Metla) ennustaa tälle keväälle lähes ennätysmäistä koivun kukintaa suureen osaan Suomea, joten koivuallergikoille on odotettavissa vaikea kevät. Viimeisen 34 vuoden aikana koivun hedenorkkoja on esiintynyt runsaammin vain yhden ainoan kerran, vuonna 1993. Koivun siitepölyä on jo vähäisiä määriä maan lounaisosissa, ja laajemmalle Etelä-Suomeen pöly leviää toukokuun alkuun mennessä. Lepän siitepölyä on Etelä-Suomessa jo kohtalaisesti, paikoin jopa runsaasti.

Oireita tavallista useammille

Koivujen latvat tulevat tänä keväänä notkumaan kukintanorkkojen painosta. Suuret siitepölymäärät voivat aiheuttaa oireita sellaisillekin ihmisille, jotka eivät normaalisti siitepölystä kärsi. Siitepölylle altistumisen kannalta pahin tilanne on Etelä- ja Keski-Suomessa, missä koivun hedekukinnan ennakoidaan olevan hyvin runsasta. Oulun läänissä norkkoja ei ole yhtä paljon kuin etelässä, mutta sielläkin kukinnan määrää voidaan luonnehtia runsaaksi. Pohjoisemmaksi siirryttäessä koivun kukintarunsaus vähitellen heikkenee.

Runsaimmat siitepölymäärät ajoittuvat Etelä- ja Keski-Suomessa toukokuulle. Rovaniemen korkeudella kukinta alkaa keskimäärin pari viikkoa myöhemmin kuin etelärannikolla. Koivun runsaan kukinnan taustalla arvioidaan olevan ennen kaikkea viime kasvukauden suotuisat sääolot. Lämmin ja aurinkoinen kesä edisti kukka-aiheiden muodostumista. Kukinnan määrä on sidoksissa myös edeltävien vuosien kukintarunsauteen ja puiden elinvoimaisuuteen. Viime vuosien vaatimattomat norkkomäärät eivät ole kuluttaneet paljoakaan koivujen energiavarastoja, mikä on osaltaan mahdollistanut tämän vuoden huippusadon syntymisen.

Kevään edistyminen ja sääolot vaikuttavat keskeisesti eri puulajien pölytysaikoihin ja ilmassa oleviin siitepölymääriin. Lämpimällä ja kuivalla säällä ilman siitepölypitoisuudet ovat korkeimmillaan, ja vähiten siitepölyä on ilmassa aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä.

Oireet jopa vaarallisia

Jos tietää saavansa oireita siitepölystä, nyt on hyvä aika aloittaa lääkitys. Esimerkiksi kortisonia sisältävien nenäsuihkeiden teho on parhaimmillaan vasta viikon, parin kuluttua käytön aloittamisesta.

-Niiden, jotka savat voimakkaita oireita on syytä aloittaa antihistamiinilääkitys muutamaa viikkoa ennen kuin siitepölyä on ilmassa, apteekkari Anja Järvinen sanoo.

Allergialääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä, mutta jos lääkkeitä tarvitsee pitkäaikaisesti päivittäin tai jos reseptittä saatavien lääkkeiden teho ei riitä, on syytä käydä lääkärissä. Suun kautta nautittavien antihistamiinien lisäksi voi käyttää allergiaoireita lievittäviä silmätippoja sekä nenäsuihkeita. Myös voimakas yskä ja hengenahdistus vaativat käyntiä lääkärin vastaanotolla, ja oireita voi saada myös pelkästä katupölystä.

-Katupöly voi aiheuttaa aivan vastaavia oireita kuin siitepöly, mutta niihin eivät antihistamiinit auta ja oireita voivat saada myös ne, joilla ei ole varsinaista allergiaa. Astmaatikoille katupöly voi olla todella vaarallista, kun keuhkojen muutenkin huono hapenottokyky heikkeenee entisestään, Järvinen sanoo.

Pahimpaan katu- ja siitepölyaikaan ei kannata kuivattaa pyykkiä ulkona, eikä jättää petivaatteita tuulettumaan ulkoilmaan. Myös ulkovaatteiden ja kenkien mukana kulkeutuu pölyä sisätiloihin, joten siivous on syytä tehdä tavallista useammin. Osa siitepölyallergikoista saa siitepölykauden aikana oireita myös raaoista hedelmistä, kasviksista ja juureksista. Myös pähkinät ja siemenet, esimerkiksi leivonnaisissa runsaasti käytetyt seesaminsiemenet, saattavat aiheuttaa yllättäviä oireita.

Tarkempia tietoja päivittäisistä siitepölymääristä löytyy Turun yliopiston Aerobiologian yksikön laatimista siitepölytiedotteista.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI