|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Näpäytys pääministeripuolue keskustalle: Minne katosi 600 miljoonan potti vuoden 2015 vaihtoehtobudjetista? (15.11.2018 08:14)
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)
Suomi menettänyt 60 000 työpaikkaa ? ?Byrokraattinen ja turha prosessi? pois heti, vaatii Keskuskauppakamari (15.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hiilikasa kuumentaa tunteita
04.04.2012Loviisan satamassa on vuodesta 1982 alkaen varastoitu kivihiiltä Lahti Energian (aik. Lahden Lämpövoima Oy) tarpeisiin. Loviisan satama on Lahti Energialle tärkeä sijaintinsa vuoksi, ja Lahden Energia on erittäin tärkeä asiakas Loviisan satamalle.

Viime vuoden lopulla Lahti Energia jätti lupamääräysten muuttamiseksi ympäristölupahakemuksen, koska toimintatapaa ja –ympäristöä halutaan muuttaa tehokkaammaksi ja ympäristöystävällisemmäksi. Lähialueiden asukkaat ovat osin tyytymättömiä tähänastiseen toimintaan, ja pelkäävät etteivät muutokset tule parantamaan tilannetta. Asiasta järjestettiin tiistaina keskustelutilaisuus, jossa oli läsnä myös paikallinen ympäristölupaviranomainen.
Kivihiilikuljetukset elintärkeitä satamalle
Vuosittain Loviisan satamassa otetaan vastaan 25-30 proomullista kivihiiltä Lahti energian tarpeisiin. Määrä kattaa lähes kaiken Lahti energian käyttämän kivihiilen. Kivihiiltä on Loviisan satamassa varastoituna useita kymmeniä tonneja muutaman hehtaarin alueella, tällä hetkellä kahdessa eri paikassa. Suurempi, noin 10 metriä korkea ja yli sata metriä pitkä hiilikasa sijaitsee merenrannan ja Svenäsintien väliin jäävällä kaistaleella. Tien toisella puolella, 50-100 metrin päässä hiilikasasta sijaitsevat lähimmät omakotitalot. Suunnitelmien mukaan kivihiilen varastointi keskitettäisiin kokonaan tälle alueelle siten, että aluetta laajennetaan etelän suuntaan reilun hehtaarin verran. Jatkossa päävarastoalueen koillispuolella sijaitsevaa aluetta käytettäisiin ainoastaan esimerkiksi hankalista sääolosuhteista johtuvissa poikkeustilanteissa. Kivihiilikuljetuksilla on Loviisan sataman toiminnan ja työpaikkojen kautta suuri merkitys myös Loviisan kaupungille, ja toiminta on edesauttanut merkittävästi satama-alueen, väylän ja junaradan kehittämistä.
-Ilman tätä toimintaa Loviisan ja Lahden välinen raideliikenne olisi mahdollisesti jo kokonaan lakkautettu, Lahti Energian kivihiilihankinnoista vastaava Alpo Salonen sanoi.
Huolimatta bio- ja maakaasun lisääntyvästä käytöstä kivihiiltä tarvitaan Salosen mukaan huoltovarmuuden nimissä erityisesti kaukolämmön saannin turvaamiseen talvikuukausina sekä varaenergianlähteenä.
Pölyä ja melua
Keskustelutilaisuuteen osallistui Lahti Energian, Loviisan sataman sekä hankkeessa suunnittelijana toimivan Rambollin edustajien lisäksi kymmenkunta lähialueen asukasta ja mökkiläistä, jotka ovat kärsineet kivihiilikuljetusten aiheuttamista melu- ja pölyhaitoista. Haittoja aiheutuu arviolta 50 kiinteistön omistajalle 60-300 metrin etäisyydellä hiilikasoista.
-En voi antaa pihasta poimimiani marjoja lapsille, koska kädetkin mustuvat niitä käsitellessä. Pölyä ei nouse ainoastaan teistä ja kuljetuksista, vaan myös suoraan kasoista, Svenäsintiellä asuva Hellevi Lindholm sanoi.
Myös rakennusten, pihan ja yleisten teiden likaantuminen kirvoitti vihaisia kommentteja. -Ikkunoita ei voi pitää auki, ikkunanpuitteet on maalattava joka kesä, ja auto on jatkuvasti likainen, Kalervo Pellikka jylisi.
Uudet suunnitelmat toisivat entistä enemmän kivihiiltä Svenäsintien varteen, ja asukkaat pelkäävät tilanteen huononevan entisestään.
-Sopimuksista ei ole pidetty kiinni tähänkään saakka. Alun perin muun muassa luvattiin peittää kuormat ja sprinklata kasoja pölyämisen vähentämiseksi, mutta näin ei ole tehty.
Asukkaat olivat huolestuneita myös hiilipölyn vaikutuksista terveyteen, eikä kivihiilen käytön perustelukaan vakuuttanut yleisöä.
-Mielestäni huoltovarmuuteen vetoaminen on valkolaisten huiputtamista, kun samaan aikaa myydään ylimääräistä sähköä pörssiin. Olisi reilua sanoa suoraan, että kyse on bisneksestä, kesämökin lähistöllä omistava Mika Salminen kritisoi.
Luottamus horjuu
Myös Lahti Energialla ja Loviisan satamassa halutaan vähentää kivihiilikuljetuksista asukkaille aiheutuvia haittoja, ja se on myös nyt suunniteltujen uudistusten lähtökohta. Alpo Salosen mukaan ensisijaista on varastointialueen välittömän ympäristön parantaminen.
-Aivan ensimmäiseksi on saatava varastointialueen pitkät sivut kuiviksi. Se edellyttää käyttämättömänä olevien rautateiden poistamista sekä teiden asfaltointia, leventämistä ja salaojittamista. Asfaltoituina tiet on helppo pestä puhtaaksi tarvittaessa, jolloin pölyäminen ja lian kulkeutuminen autojen renkaissa vähenee huomattavasti, Salonen listaa.
Mitä melu- ja pölyhaittoihin tulee, Rambollin edustajalla oli niistä tarkat mittaustulokset, eikä ylittymisiä oltu satunnaisia piikkejä lukuun ottamatta havaittu. Mittauspisteen sijoittamiseen alueen pohjoispuolelle ei kuitenkaan oltu tyytyväisiä.
-Eihän se ole sellaisessa kohdassa, mihin tuulet kesällä enimmäkseen puhaltavat, eikä edes lähimpien talojen kohdalla.
Satamajohtaja Aki Marjasvaaran mukaan piste oli viranomaisten osoittama.
-Ei tässä ole millään lailla yritetty huijata, kyllä se voidaan laittaa mihin vain kunhan viranomaisten ohjeita noudatetaan.
Hiilikasan sadettaminen ja autokuormien suojaamattomuus herätti useita kysymyksiä. Moni tilaisuuteen osallistunut sanoi, ettei ole koskaan nähnyt kasoja sadetettavan.
-Miksi hiilikasoja ei sadeteta? Siksikö, että se on liian kallista, niin kuin edellinen johtaja sanoi, Arja Leppänen kysyi.
Sekä Marjasvaara että Salonen myöntävät, että puhtaan veden käyttö maksaa.
-Sadettaminen tulee kalliiksi, eikä siihen voida käyttää suolaista vettä, koska koneet eivät kestä sitä, Salonen sanoi.
Teiden likaisuus leviää aika ajoin laajalle.
-Tottahan se on, että viime syksynä kun oli pitkään lämmintä ja sateista, teillä oli pitkään paksu musta lieju. Äkkiähän sen olisi pessyt, mutta sitten olisi ajateltu, että siellä peitellään jälkiä ja Destian tilaaminen paikalle olisi taas ollut liian kallista, Marjasvaara puolustautui, ja vakuutteli olevansa ”oikeasti pahoillaan” asukkaille aiheutuvasta haitasta.
Yksi kasa parempi kuin kaksi?
Tällä hetkellä voimassa oleva lupa on myönnetty vuonna 2004 Loviisan kaupungin ympäristölautakunnan toimesta. Nyt meneillään olevassa prosessissa Loviisan kaupunki on kuitenkin vain lausunnon antaja, ja lopullisen päätöksen tekee Aluehallintovirasto. Ympäristönsuojelusihteeri Maud Östman kuunteli kaikkia osapuolia korva tarkkana.
-Ongelma on siinä, että vaikka raja-arvot eivät lain mukaan ylity, pöly ja melu ovat todellinen ongelma. Asia on aina ollut vaikea, ja myös meille tulee asiasta valituksia. Meillä on myös jatkuvasti ollut resurssipulaa, joten valvonta ei ole ollut niin tehokasta kuin se voisi olla, Östman sanoo.
Kun lupa on kerran myönnetty, sitä on Östmanin mukaan vaikea kokonaan evätä, mutta tarkistuslupahakemus antaa mahdollisuuden puuttua yksityiskohtiin.
-Lupaviranomainen voi esimerkiksi puuttua toimintojen sijoitteluun ja toimintatapoihin, ja meluhaittaa voidaan vähentää aikarajoituksilla.
Hiililastien kuljetusta valvotaan tieliikennelain puitteissa, joten lastien peittäminen on oma ongelmansa.
-Pieni mahdollisuus on, että siihenkin voitaisiin puuttua ympäristöluvassa. Nyt olisi tärkeää, että kaikki asianosaiset tuovat esiin ihan konkreettisia asioita haittojen vaikutuksista. Me emme lausuntoa antaessamme, eikä lupaviranomainen päätöstä harkitessaan katso lainkaan asian taloudellisia vaikuttimia, vaan lähtökohtanamme ovat a
inoastaan ympäristövaikutukset, Östman sanoo. Marjasvaaran mukaan yksi kasa on kuitenkin pienempi paha kuin kaksi.
-Ympäristön kuormitus vähenee joka tapauksessa, kun toinen kasa poistuu, vaikka toinen kasa kasvaa. Tietenkään se ei ole mukava asia vieressä asuvien kannalta, ja totta on, että haitta on suurin kesällä kun on lämmin, ja ihmiset haluavat olla ulkona. En voi kuitenkaan luvata, että voisin kokonaan poistaa ongelman, koska emme aio luopua Lahti Energiasta. Se merkitsisi samalla luopumista kymmenistä työpaikoista ja merkittävistä verotuloista, Marjasvaara sanoi.
Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI