|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kolme toisistaan erillistä rikosilmoitusta tehty
04.04.2012Lapinjärven Porlammin yläkoulussa opiskelevien oppilaiden välisistä tilanteista on tämän vuoden aikana tehty kolme rikosilmoitusta. Kaksi niistä koskee pahoinpitelyä ja yksi koulukiusaamista. Asiasta kirjoitti Orimattilan Sanomat tiistaina.

Lapinjärven sivistystoimenjohtaja Jaana Härmävaara toteaa yleisesti, että kaikissa kouluissa on jonkinlaista kiusaamista, ja että sitä tapahtuu myös koulun ulkopuolella. Hän ei tiedä yksityiskohtaisesti, mistä näissä rikosilmoituksissa on kyse, ovatko tapahtumat liittyneet kouluun, koulumatkoihin, vapaa-aikaan tai sosiaaliseen mediaan. Koulu saa tarkempia tietoja, kun sosiaaliviranomaiset ottavat yhteyttä. Porlammin kouluun tulee oppilaita myös kolmesta eri lastensuojeluyksiköstä, Lapinjärveltä, Myrskylästä ja Artjärveltä. Härmävaara ei ota kantaa siihen, ovatko nämä oppilaat kiusaajien tai kiusattujen joukossa, mutta toteaa tämän oppilasaineksen olevan haasteellista, vaikka mukavia asioita ja onnistumisia luonnollisesti on ollut.
Härmävaara toivoisi, että kun tilanteita tulee eteen, voisivat koulu ja koti yhdistää voimansa lapsen parhaaksi, eikä haettaisi syyllisiä.
- Liian helposti jakaudutaan eri leireihin. Yhteistuumin pitäisi hakea lasten parasta, koota voimia yhteen ja jakaa vastuuta.
Opetukseen välinpitämättömästi suhtautuvat ovat aikuisten yhteinen ongelma.
- Toisilla lapsilla ei ole rajoja kotona. He surffaavat netissä yömyöhään ja ovat koulussa energiajuomien voimalla. Kun opettaja sanoo jotain, vastaus voi olla ettei voisi vähempää kiinnostaa, kuvailee Härmävaara.
Hän muistuttaa vastuun lapsista ja heidän käytöksestään olevan ensisijaisesti vanhemmilla ja muilla huoltajilla. Itsekin 7-luokkalaisen äitinä hän tietää, etteivät tämän ikäiset välttämättä puhu edes äidille kouluasioista, mutta toivoo että vanhemmat jaksavat olla kiinnostuneita nuorten asioista ja kysellä miten koulussa menee, vaikka vastaus olisi vain lyhyehkö äännähdys. Hän uskoo, että vanhemmat huomaavat jos nuorella on jotain poikkeuksellista meneillään ja kehottaa silloin ottamaan yhteyttä kouluun, kouluterveydenhoitajaan tai muuhun kanavaan. Jos kiusaaminen tulee ilmi, on Härmävaaran mielestä ehdottaman tärkeää, että vanhemmat tietävät asiasta ja ovat mukana selvittelyssä.
Porlammin koulu noudattaa Kivakoulu –strategian mukaisesti varhaisen puuttumisen linjaa.
Poliisilta sosiaaliviranomaisille
Rikoskomisario Peter Fagerholm Itä-Uudenmaan poliisista kertoo huoltajien tekevän rikosilmoituksia koululaisten välejä koskevista asioista aiempaa herkemmin. Hän toteaa, ettei poliisi voi tehdä paljon, jos kyse on alaikäisistä. Poliisi selvittää Porlammin kouluun liittyvissä rikosilmoituksissa mistä on kysymys ja mahdollisesti pyydetään lisäselvityksiä ja saatetaan puhuttaa asianosaisia.
Toisessa rikosilmoituksessa pahoinpitely on luokiteltu lieväksi, toisessa tavalliseksi. Fagerholm kuvailee, ettei kyse ole vakavista vammoista. Varsinaista esitutkintaa ei tehdä, koska asiaa ei voida osallisten alaikäisyyden vuoksi kuitenkaan viedä syyttäjälle. Fagerholm pitää tärkeänä, että jatkuvaan kiusaamiseen puututaan ankarasti, koska kiusaaminen voi aiheuttaa nuorelle arpia koko elämäksi. Hän toteaa kuitenkin, että koulukiusaamisen voisi olettaa kuuluvan koulujen hoidettavaksi asiaksi.
Kiusaaminen arkea koulussa?
Onko Porlammin koulussa kiusaaminen arkea? Näin kirjoitti Orimattilan Sanomien yleisöpalstalla nimimerkki Opiskelurauhaa 29.3. ilmestyneessä lehdessä. Kirjoittaja kuvaili, että Porlammin koulu on käsittänyt Kiva-koulu –ajatuksen väärin: ”siellä on kiva kiusata ja käyttää henkistä väkivaltaa vuodesta toiseen. Opettajat eivät ole saaneet asiaa aisoihin. Näinä vuosina monet kiusatut ovat joutuneet muuttamaan koulua, mutta vahvimmat kiusatut ovat uskaltaneet vielä sinne jäädä.”
Nimimerkin mielestä henkisen väkivallan pystyy huomaamaan esimerkiksi luokissa, muuta opettajilla ei ole halua tai kykyä siihen puuttua. ”Kiva-koulun tuki takana on helppo kiusata. Ja turha sanoa ettette sitä tiedä, teillä ole vaan eväitä ottaa asioita käsittelyn. Se on sitten myöhäistä, kun joku saa tarpeekseen ja tapahtuu jotain sellaista mitä parissa koulussa on jo tapahtunut. Ottakaa myös vanhemmat ne ihanat pikkutyttösenne ja poikanne vähän herkemmin katseltaviksi: ehkä juuri teidän tyttärenne/poikanne on kiusaaja? Tytöistä sitä on vaikeampi uskoa, mutta niin se vain on että he ovat kaikkein pahimpia toisiaan kohtaan. Pieni pyyntö: tehkää jotain.”
”Kaikenlainen kiusaaminen on väärin ja tuomittavaa”
Porlammin yläasteen ja lukion rehtori Päivi Virén on lähettänyt huoltajille wilman kautta viestin asiaan liittyen. Hän luonnehtii koulun joutuneen nimettömän yleisönkirjoituksen kohteeksi ja huhujen aiheuttaneen epätietoisuutta ja mielipahaa. Hän korostaa, että kaikkeen koulussa tapahtuneeseen tiedossa olevaan kiusaamiseen on puututtu ja puututaan.
- Koko henkilökunta on valppaana ja erinomaiset tukioppilaamme myös. Olemme rohkaisseet oppilaita kertomaan välittömästi luokanvalvojalle tai kenelle tahansa koulun aikuiselle, jos he ovat kokeneet tulleensa kiusatuksi tai jos he tietävät, että kaveria on kiusattu, Virén kirjoittaa.
Hän lisää, että useimmat tapaukset selvittää luokanvalvoja, toisia käsitellään Kiva-ryhmässä tai lisäksi vielä moniammatillisessa oppilashuoltoryhmässä.
- Jos lapsenne kertoo kotona, että häntä on koulussa kiusattu, eikä hän ole siitä kenellekään koulun aikuiselle tai tukioppilaallekaan uskaltanut puhua tai hän on kertonut kiusaamisesta opettajalle, mutta siihen ei ole puututtu, pyydämme että ilmoitatte siitä välittömästi luokanvalvojalle tai rehtoreille.
Virén lupaa, että asia menee varmasti eteenpäin ja selvittelyyn.
- On äärimmäisen tärkeää, että meillä on sama tieto kuin kotona. Kaikenlainen kiusaaminen on aina väärin ja tuomittavaa.
Virén toivoo, että Orimattilan Sanomiin yleisökirjoituksen nimimerkillä Opiskelurauhaa –tehnyt ottaisi yhteyttä kouluun.
- Haluamme ehdottomasti tietää, mitä olemme jättäneet huomioimatta ja toimia jatkossa tehokkaammin. Rehti ja avoin yhteydenpito huoltajien ja koulun välillä on kaiken a ja o. Selän takana puhuminen ei saa mitään rakentavaa aikaan eikä edistä yhteistä hyvää, sanoo Virén kirjeessään huoltajille.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI