|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ilmavoimat nyt rauhan ajan suurimman muutoksen kourissa
30.03.2012–Olemme nyt rauhan ajan suurimman muutoksen kourissa, kun puolustusvoimia organisoidaan uudelleen. Keskustelu on painottunut yksittäisiin varuskuntiin, vaikka muutokset koskettavat ehkä eniten Ilmavoimia, totesi Ilmavoimien operaatiopäällikkö, eversti Ossi Sivén puhuessaan Blenheim-pommikoneturmien 70-vuotismuistotapahtumassa Loviisassa.

Tiistaina tuli kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun kaksi Bristol Blenheim –pommikonetta syöksyi maahan Suursaaren takaisinvaltausoperaatiossa vaikeissa sääoloissa. Toinen turma sattui Vahterpään eteläpuoleisella merialueella ja toinen Päronbottenissa Loviisanlahdella.
–Suursaaren valtaus oli merkittävimpiä operaatioita jatkosodan asemasotavaiheessa. Menestyksekkään operaation iltasota oli mittava. Siinä lennettiin 643 taistelulentoa ja 23 vihollisen lentokonetta pudotettiin. Riskialttiissa operaatiossa menetettiin kaksi Bristol Blenheimia ja viisi muuta konetta vaurioitui, kertasi Sivén vuoden 1942 tapahtumia.
BL-147:n ja BL-149:n syöksyessä maahan koneiden kolmimiehiset miehistöt menehtyivät. Isänmaan puolesta kaatuivat lentomestari Kaarlo Salas, vänrikki Karl-Erik Lång, lentomestari Tarmo Hämelä, vänrikki Antti Hiissa, kersantti Veikko Pippuri ja kersantti Tauno Kemppainen.
Jatkosodan tapahtumista Sivén siirtyi tähän päivään. Hän mainitsi, että puolustusvoimia koskeviin muutoksiin oli Ilmavoimissa jo valmistauduttu, mutta nykyisellä hallituskaudella asetetut säästötavoitteet pakottavat aikaistamaan uudistuksia. –Ilmavoimat kohtaa säästövelvoitteet suunnittelemalla keskittävänsä hävittäjien lentotoiminnan kahteen joukko-osastoon ja keskittämällä ilmaoperaatioiden sekä valvonnan johtamisen Ilmaoperaatiokeskukseen luopuen samalla yhdestä pääjohtokeskuksesta.
Hän jatkoi, että henkilöstö-, lentotekninen- ja lentokoulutus keskitetään yhteen tukikohtaan Tikkakoskelle samalla, kun Kauhavan ja Hallin varuskunnista luovutaan.
–Lentoteknistä ja johtamisjärjestelmäteknistä huoltoa keskitetään entisestään, kun puolustusvoimiin luodaan yhteinen logistiikkalaitos. Kuljetuslentotoiminta ja tutkimus keskitetään Pirkkalaan ja elektronisen sodankäynnin koulutuskeskus siirretään Tikkakoskelta Riihimäelle, selvitti Sivén suunnitelmia.
Hän jatkoi, että tulossa oleva muutos on mittava, sillä se vaikuttaa Ilmavoimissa noin kolmannekseen henkilöstöstä siirtoina, organisaation muutoksena ja myös irtisanomisina.
–Raju muutos ei ole ollut sotilaiden tahtotila, vaan sopeuttamistoimet ovat meidän osuutemme valtiontalouden tervehdyttämisessä. Säästöjä ei raavita vain henkilöstön selkänahasta, vaan taustalla on supistettu ensimmäisenä materiaaliset hankkeet kipurajalle – kenraalit eivät ostele sotaleluja holtittomasti, huomautti Sivén.

Kertausharjoituksiin ei ole rahoitusta

Supistukset vaikuttavat luonnollisesti myös Ilmavoimien suorituskykyyn. Operatiivista riskiä joudutaan ottamaan aiempaa enemmän, kun rauhan ja sodan ajan henkilöstö, johtokeskukset ja tukikohdat vähenevät.
–Hävittäjiemme rauhan ajan läsnäolo eniten asutulla seudulla vähenee, emmekä ennätä joka suuntaan tunnistuslennoille yhtä nopeasti kuin aiemmin. Ilmavoimilla ei ole rahoitusta joukkojen kertausharjoituksiin.
Sivénin mukaan tärkein eli ilmoitse tapahtuvan hyökkäyksen torjuntakyky pystytään kuitenkin edelleen turvaamaan. Hän korosti, että nyt ollaan vielä suunnitteluvaiheessa.
–Toteutusvaiheeseen päästään puolustusministeriön hallinnollisen päätöksen jälkeen. Sitä odotetaan kesäkuussa.
Loviisan Reserviupseerikerhon ja kaupungin järjestämän muistojuhlan ohjelmaan kuuluivat mm. kunnianosoitukset ja seppeleenlaskut sankarihautausmaalla ja Blenheim-turmien muistokivellä Saaristotien varrella sekä kutsuvierastilaisuus raatihuoneella.

Blenheimin kamera pysyi sulana lampaannahkakotelossa

Muistojuhlassa oli mukana kolme sota-ajan veteraanilentäjää. Heistä Olli Kivioja kertoi yleisölle yksityiskohdan Blenheim-koneiden varustuksesta.
–Blenheimissa oli englantilainen kamera. Se kuitenkin jäätyi talvisodassa, joten kuvia ei saatu. Kameraan hankittiin viipurilaisesta rautakaupasta patterilla toimiva lämmityslaite ja lampaannahkakotelo, jossa oli villatkin tallella. Kamera pantiin koteloon ja ensimmäiset lentovalokuvat saatiin 15.2.1940 muun muassa Summan alueen taisteluista, kertoi Kivioja.
Hän jatkoi, että Blenheimissa sai rauhassa kuvata 7.000-7.500 metrin korkeudessa, sillä vihollisen Tsaikka-153 -koneet eivät päässeet niin korkealle.
–Tsaikat pääsivät vain kuuteen kilometriin ja se johtui siitä, ettei neuvostoliittolainen polttoaine ollut riittävän hyvää. Ne eivät siis päässeet häiritsemään Blenheimin valokuvausta, totesi Kivioja. Kivioja lähti sotaan 17-vuotiaana vapaaehtoisena. 1.6.1942 hän liittyi jalkaväkeen, missä palveli noin vuoden ollen mm. Uhtualla.
–Sitten Kauhavan lentosotakouluun haettiin miehiä. Hain ja pääsin sinne 1943. Koulutus kesti vuoden ja valmistuin 1944 kesäkuussa. Sen päätyttyä menin Kemin lentokentälle. Sotalentoja en tehnyt, kun sotakin pian loppui, mutta jalkaväessä ehdin olla mukana.
Kivioja totesi Päronbottenin muistokiveltä tultuaan, että käynti palautti mieleen sen ajan lentokaluston. Mittarit olivat huonoja, samoin sääennusteet. Loviisan maahansyöksyt tapahtuivat erittäin huonossa säässä.
–Jos itse olisin ollut silloin koneessa, niin varmasti olisi ollut orpo olo. Sää oli huono, kohdetta ei löydy, eikä tiedä missä on. Mahdollisuutta laskeutumiseen ei ollut, eikä hypätäkään voinut, kuvailee Kivioja niitä tuntoja, joita turmakoneiden miehistöllä varmasti oli.

Nostalgisia mietteitä muistomerkillä

87-vuotias Kivioja teki elämäntyönsä Diakonissalaitoksen kirurgina. Hän toimi pitkään myös Pilvenveikot –nimisen, vuosien 1939-1944 sotien lentäjätoverien klubin puheenjohtajana. Klubi perustettiin vuonna 1976.
–Silloin jäseniä oli 525, nyt 67. Varjolaivueeseen lähteneitä on paljon.
Pilvenveikoista Loviisassa olivat myös 89-vuotias Juhani Eskola, joka toimi samaan Blenheim-laivueeseen kuuluneessa koneessa pommittajana ja navigaattorina, sekä 88-vuotias Viljo Lehtinen, joka oli radiosähköttäjä ja konekivääriampuja.
–Nostalgiaahan tällaiset tapahtumat ja muistomerkillä käynnit herättävät. Turmissa kuolleet eivät olleet minulle tuttuja miehiä. Loviisan muistomerkillä olen käynyt jo neljä kertaa, mainitsi Lehtinen.
Hän naurahti muistotilaisuuden loputtua, ettei ”meitä vanhoja Ilmavoimien kundeja kannata paljon haastatella”.
–Me ei osata lopettaa. Juttua tulee ja tulee aina vaan. Toisaalta on kiva, että joku on meistäkin kiinnostunut.
Kaikki kolme Loviisassa vieraillutta Pilvenveikkoa asuvat Helsingissä. He tapaavat toisiaan klubitilaisuuksissa ja pitävät yhteyttä muutenkin.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI