|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)
Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? ? Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ?prismaperheistä? (15.11.2018 18:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisassa eReseptiin ensimmäisten joukossa
27.03.2012Loviisan perusterveydenhuollossa sekä Mediverkon järjestämässä työterveyshuollossa siirrytään käyttämään sähköistä reseptiä ensimmäisenä Itä-Uudenmaan kunnista.

-Kokeilu aloitetaan meillä torstaina aamupäivällä, sanoo Loviisan terveysaseman johtava lääkäri Tero Taipale.
Sähköinen resepti eli eResepti on osa mittavaa terveydenhuollon tietojärjestelmäuudistusta, jonka rakentamisessa on ollut mukana muun muassa THL, Kela ja Valvira. Yhteinen nimitys terveydenhuollon osin vielä rakenteilla oleville valtakunnallisille tietojärjestelmäpalveluille on Kansallinen Terveysarkisto eli KanTa. Muissa Itä-Uudenmaan kunnissa eResepti otetaan käyttöön lokakuussa.
-Uudistus vaatii paljon työtä terveydenhuollon eri yksiköiltä, jonka vuoksi kaikki eivät ole päässeet mukaan samassa aikataulussa, Taipale sanoo.

Apteekeilla jo valmius

Apteekeista lähes kaikki voivat jo toimittaa sähköisiä reseptejä, Itä-Uudellamaalla kaikki Askolan, Sipoon, Porvoon, Loviisan ja Lapinjärven apteekit. Uudenmaan perusterveydenhuollossa eResepti on otettu käyttöön Hyvinkäällä, Järvenpäässä ja Mäntsälässä, ja huhtikussa aloittavat Loviisan lisäksi Vantaa, Kerava, Tuusula ja Nurmijärvi. HUS aloittaa sähköisten reseptien kirjoittamisen toukokuussa ja Porvoon sairaala kesäkuussa. Muu Porvoon julkinen terveydenhuolto ja Askola aloittavat lokakuussa, ja muu pääkaupunkiseutu vuoden viimeisen neljänneksen aikana. Yksityinen sektori tulee mukaan viimeistään vuonna 2014, jolloin järjestelmän on oltava käytössä kaikilla sektoreilla.
-Toistaiseksi yksityisen sektorin mukaantulo on ollut hidasta, joten kattavan järjestelmän aikaansaaminen kestää vielä jonkin aikaa, sanoo hankkeen päällikkö Sami Kuusela HUS:sta.

Ohjeet aina paperilla

Kun järjestelmä on otettu käyttöön, potilaille ei pääsääntöisesti enää anneta paperireseptiä.
-Kaikille pyritään kirjoittamaan eResepti, mutta siihen tarvitaan aina myös potilaan lupa. Jos joku nyt aivan välttämättä haluaa pidättäytyä paperiajassa, voidaan toimia kuten ennenkin, Taipale sanoo.
Määrätty eResepti tallennetaan Reseptikeskukseen, josta tiedot ovat luettavissa apteekeissa ja Kelassa. Potilas saa jatkossakin mukaansa potilasohjeet paperilla. Lääkkeitä noudettaessa on hyvä olla mukana potilasohje ja Kela-kortti, mutta lääkkeet saa myös pelkällä kuvallisella henkilöllisyystodistuksella. Toiselle perheenjäsenelle lääkkeitä noudettaessa mukana täytyy olla ko. perheenjäsenen Kela-kortti sekä potilasohje.
Tietojen tallennuttua Reseptikeskukseen jokainen 18 vuotta täyttänyt voi itse tarkistaa omat tietonsa verkkopankkitunnuksilla, sekä nähdä tiedot muista omia tietoja käsitelleistä tahoista. Pääsy Reseptikeskuksen tiedostoihin on tarkoin rajattu, ja kirjautumiseen tarvitaan sirukortti, jollainen annetaan vain Reseptikeskuksen tietoja työssään tarvitseville. Käytännössä tietoja voivat katsoa reseptin kirjoittanut lääkäri ja apteekin farmaseutti tai proviisori. Muu lääkäri tai sairaanhoitaja saa katsoa sähköisiä reseptejä ilman potilaan lupaa vain hätätilanteessa. Myös huoltaja voi tarkistaa alle 18-vuotiaan lapsen reseptitiedot pyytämällä tiedot apteekista. Paperireseptien tiedot eivät tallennu Reseptikeskukseen.
-Jos joku nyt ehdottomasti haluaa pitää reseptinsä salassa, vaikka 17-vuotias, joka on hakenut e-pillerireseptin, se on parasta kirjoittaa paperilla, Taipale sanoo.
Tiedot kaikista omista sähköisellä reseptillä toimitetuista lääkkeistä voi pyytää myös paperilla lääkäriltä tai apteekista.
-Olisi erittäin toivottavaa pitää vaikka lompakossa listaa omista lääkkeistä. Muutaman kerran on tullut vastaan hätätilanteita, joissa tällä tiedolla on pelastettu ihmishenkiä, Taipale sanoo. Muulle kuin perheenjäsenelle lääkkeitä noudettaessa tarvitaan valtakirja, jonka vuoksi eReseptit otetaan palvelutaloissa ja kotihoidossa käyttöön myöhemmin.

Tarkkuus ja turvallisuus paranevat

Taipaleen ja Kuuselan mukaan järjestelmän tietoturva on huippuluokkaa, ja tietojen joutuminen vääriin käsiin on epätodennäköisempää kuin paperireseptejä käytettäessä. Esimerkiksi julkisuuden henkilöiden tietojen katselua valvotaan pistokokeilla.
-Jokaisesta tietoja katselleesta jää jälki tiedostoon, joten asiattomasta katselusta on suuri riski jäädä kiinni. Tietoturvallisuuden pitäisi kyllä kestää päivänvalo kaikissa olosuhteissa sekä terveydenhuollon että apteekin päässä, Kuusela sanoo.
Sähköinen resepti tekee myös reseptien väärentämisen vaikeammaksi.
-Tavoitteena on, että kaikki runsaasti väärinkäytetyt lääkkeet saadaan sähköisen reseptin taakse. Tämä on mahdollista sitten, kun kaikilla organisaatioilla on valmius käyttää eReseptiä, Taipale sanoo.
Järjestelmä edellyttää myös lääkäreiltä entistä suurempaa tarkkuutta.
-Tähän saakka apteekissa on voitu korjata lääkärin virheitä tai epäselvää käsialaa, mutta sähköisen reseptin tietoja ei voi muuttaa lainkaan. Ainakin alkuun on varmasti odotettavissa jonkin verran tarkistussoittoja, Taipale arvelee.
Kaiken kaikkiaan palaute on tähän saakka ollut positiivista. -Ainahan muutokset aiheuttavat pientä vastarintaa, mutta jos kysytään haluttaisiinko palata takaisin vanhaan, vastaus on kyllä ollut ”ei”, Kuusela summaa.
Hätätilanteissa, esimerkiksi sähkökatkon aikana tai tietojärjestelmän kaaduttua, lääkäri voi soittaa reseptin apteekkiin.
-Myös Loviisassa tilanteisiin on varauduttu siten, että aina on tavoitettavissa lääkäri, joka voi soittaa apteekkiin ja sanoa mitä lääkettä potilaalle hyllystä annetaan, Taipale sanoo.

eResepti

- eResepti käyttöön Loviisan perusterveydenhuollossa 29.3. alkaen
- eResepti kirjoitetaan potilaan luvalla, mahdollisuus myös paperireseptiin
- potilasohjeet annetaan paperilla
- lääke apteekista potilasohjeella ja Kela-kortilla tai henkilöllisyystodistuksella
- perheenjäsenen lääkkeen saa potilasohjeella ja Kela-kortilla
- eResepti uusitaan terveydenhuollossa tai apteekin kautta
- lisätietoja ja omat tiedot osoitteessa www.kanta.fi

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI