|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Sdp:n yhtälö on mahdoton? ? Orpo lyttäsi Rinteen luvut (14.11.2018 15:24)
Googlen liikenteen ?kaappaus?: Tunnustus tulikin Nigeriasta (14.11.2018 14:49)
Talviolympiakisojen kriisi syvenee ? kisahakijat kaikkoavat (14.11.2018 12:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uuden Määrlahden asukkaat vaativat alueensa rakentamista loppuun

30.10.2003Uuden Määrlahden asukkaat tivaavat Loviisan kaupunkia rakentamaan alueensa lopultakin valmiiksi. Nyt alueen asvaltoimattomat kadut pölisevät kesällä ja kuoppaantuvat rospuuttoaikaan. Kevyen liikenteen väyliä puuttuu, samaan aikaan kun varsinkin suorilla tieosuuksilla nopeudet nousevat vaarallisesti. Tyhjät tontit pukkaavat pusikkoa.


Parisenkymmentä uuden Määrlahden asukasta kokoontui tiistai-iltana miettimään alueensa kehittämistä. Paikalle oli kutsuttu myös aluearkkitehti Maaria Mäntysaari ja Itä-Uudenmaan liiton kaavoituspäällikkö Oskari Orenius.

Yksi ongelma oli ylitse muiden, eli teiden kunto ja turvallisuus. Leppätie, Haapatie, Pajutie ja Peikkovuorentie ovat kaikki yhä asvaltoimatta. Leppätieltä on joissain piirustuksissa osoitettu kevyen liikenteen väylä Peikkovuorentielle, mutta osuutta ei ole tehty.

– Kevyen liikenteen väylä on rakennettu Leppätieltä Sihteerinkujalle, mutta ei Peikkovuorentielle saakka. Väylää ei ole myöskään Peikkovuorentiellä, kertoo asukaskokouksen kokoonkutsuja, kaksi vuotta Määrlahdessa asunut Kalle Stellberg.

Suurimpia huolia asukkaiden keskuudessa oli tieasvaltin puute.
– Pelkäämme, että asvaltti menee Meri-Bellan alueelle Sahaniemeen, kun siellä aletaan rakentaa.
Pirkko Kaukiainen perheineen rakensi Määrlahteen omakotitalon vuonna 1987. Hän muistelee kaupungin silloin luvanneen, että tiet asvaltoidaan viimeistään 1990-luvun alussa.

– Silloin puhuttiin, että asvaltointiin pannaan semmoinen 30.000 markkaa vuodessa. Kaupungin lupaukset eivät ole kuitenkaan pitäneet, Kaukiainen mietti.

Päällystämättömät kadut pölyävät kesäisin ja muina vuodenaikoina kadut ovat joko kuopilla tai lorisevat vettä. Leppätieltä vedet valuvat urheilukentälle ja välillä tien reunaan syntyy sellaisia kuoppia, että pyöräilijä voi päätyä melkoiseen monttuun Leppätietä ajaessaan.

– Kadut voitaisiin aivan hyvin asvaltoida, vaikka kaikkia tontteja ei ole rakennettu, sillä kaikille tonteille on vedetty kunnallistekniikka sähköä myöten. Katuja ei siis tarvitsisi myöhemmin avata, Kalle Stellberg summasi.

Pöly aiheuttaa asukkaille sekä viihtyvyys- että teknisiä ongelmia. Esimerkiksi Peikkovuorentien varrella asuvat eivät voi kesäisin juoda kahvia kadunpuoleisilla terasseillaan, koska kahvin sekaan tulee heti hiekkaa. Koska uudehkoissa taloissa on yleensä koneellinen ilmastointi, se tukkeutuu hiekasta jo puolen vuoden jälkeen.

Hidastetöyssyjä halutaan myös Määrlahteen

Asukkaita kiusaa myös kaduilla kaahailu. Kaduilla on 30 kilometrin rajoitus, mutta suorilla osuuksilla mennään välillä 80-100 kilometrin tuntivauhtia. Paha paikka on muun muassa Pajutien suora.

– Lapinjärven kirkonkylän suojateiden hidasteet ovat ainakin tehokkaita. Niihin kun ajaa viittäkymppiä, niin auton eturipustuksen uusiminen tulee kalliiksi tai tekohampaat ainakin irtoavat! Tuomo Peltola mietti.

Asukaskokouksessa mietittiin, että kaahailu on lähinnä asenneongelma. Suurin osa alueella liikkujista myös asuu siellä.
Asukkaat päättivät tehdä kaupunginhallitukselle nimiadressin, jossa vedotaan menoa hillitsevien liikennejärjestelyjen puolesta.
– Lasten takia asiaan on saatava muutos. Ettei kukaan jää auton alle.

Milloin eroon betoniasemasta?

Myös Määrlahdessa toimiva betoniasema heikentää asukkaiden viihtyisyyttä. Lohja Ruduksen betoniaseman kuljettimet louskuttavat tällä hetkellä yötä päivää, suoltaen rakennusmateriaalia kuutostien työmaalle.

– Betoniasema pitää hirveästi meteliä. Aseman vuokrasopimustahan jatkettiin oikeastaan puolisalaa vuonna 2000. Vuonna 1989 luvattiin, että asema toimii enää muutaman vuoden, Pirkko Kaukiainen muisteli.
Näillä näkymin betoniasema on toiminnassa vuoteen 2007 saakka.

Siistiä aluetta helpompi markkinoida

Asukkaiden toivelistalla oli myös kunnollinen leikkikenttä ja luistinrata, edes pieni. Myös koirapuisto olisi korjattava. Venevalkaman alue on puolestaan epäsiisti ja hoitamaton.

– Leikkikentällä on muutama teline, eikä kenttää edes hoideta. Voisiko kentälle saada penkkejä ja istutuksia? Stellberg mietti. Ongelmaksi koettiin myös se, että osa koiraansa koirapuistoon vievistä ajaa sinne autolla luistinradan poikki.

– Pienikin luistinrata riittäisi, ja penkki, jossa vaihtaa luistimet jalkaansa, totesi Klaus Sjöblom.
– Kentän ongelma on, että sen lähellä ei ole vesipostia. Parempaa kenttää haluavat himokäyttäjät lähtevät siksi muualle, hän huomautti.
Asukkaita vaivaavat myös pusikoituvat rakentamattomat tontit.
– Tontit kannattaisi siistiä, että ne saisi paremmin kaupaksi, Stellberg huomautti. Joku ehdotti, että pusikosta tehdään saunavihtoja.

– Niin paljon emme ehdi saunoa, että tontit sillä siistiytyisivät! Tuomo Peltola aprikoi.
Kauniin kallioalueen asukkaat lupautuivat siistimään itse, jos kaupunki hakee roskat pois tienvarresta.

Alue tarvitsee käyttö- ja hoitosuunnitelman

Aluearkkitehti Maaria Mäntysaari lupasi viedä asukkaiden ongelmat ja ehdotukset eteenpäin. Mikäli ylemmät antavat luvan, hän ryhtyy työstämään alueen käyttö- ja hoitosuunnitelmaa. Mikäli aluearkkitehti saa luvan suunnitelman tekemiseen, hän arvioi sen valmistuvan ensi keväänä.

Itä-Uudenmaan kaavoituspäällikkö Oskari Orenius neuvoi asukkaita painostaan kaupunkia pitämään aiemmin antamansa lupaukset.

Määrlahden kaupunginosan kerrostalovaltainen pohjoispää rakennettiin 1970-luvulla. 1980-luvulla syntyi uuden Määrlahden alue Määrlahden eteläpuolelle. Uudessa Määrlahdessa on omakoti- ja rivitaloja.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI