|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
ST1-miljardööri Mika Anttonen lyttää EU:n ilmastotoimet ? ?Naiivi ja vastuuton kuvitelma? (14.11.2018 11:01)
Suomen uusissa talousluvuissa piilee huoli ? Ekonomisti: ?Kertoo heikosta tuottavuuskehityksestä? (14.11.2018 10:21)
Jussi Halla-aho: "GCM on vaarallinen asiakirja ? Tarvitsemme työkaluja massamaahanmuuton rajoittamiseen? (14.11.2018 09:48)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kippariksi karikkoisille vesille
16.03.2012M/S Viking Gabriellan yliperämies Kenneth Granell on seilannut lähes kaikilla maailman merillä ja Kap Horn on tullut kierrettyä, mutta sellaiseen ristiaallokkoon kuin hän on viime päivinä maissa kotikaupungissaan joutunut, ei ole tainnut aiemmin tulla kohdalle.

Granell valittiin Österstjernan ry:n uudeksi puheenjohtajaksi 25. helmikuuta.
–Pyynnöstä lupauduin. Ajattelin, että on kiva olla tekemässä jotain hyvää mukavien ihmisten kanssa.
Vuosikokouksen valinnoista nousi myrsky, jota Granell on valintansa jälkeen yrittänyt parhaansa mukaan tyynnyttää.
–Olen jo monta kertaa ehtinyt katua. Tytärkin jo kysyy, että ”mikä, isi, sulla oikein on?”
Yöunet ovat jääneet, kun Granell on perehtynyt yhdistysjuridiikkaan.
–Olen käynyt pikakurssia.
Vuosikokouksen henkilövaali kun ei sujunut aivan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan: 36 osanottajasta 12 ei ollut oikeutettu osallistumaan äänestyksiin. Henkilövaaleissa käytettiin suljettua lippuäänestystä, joten jälkikäteen on vaikea selvittää, miten 24 laillista ääntä jakautui.
Tuoreen puheenjohtajan mandaatti asetettiin heti kyseenalaiseksi. Osa vanhan hallituksen jäsenistä päätti kutsua kokoon uuden, ylimääräisen vuosikokouksen. Tämäkään manööveri ei kuitenkaan ongelmaa ratkaissut, sillä uutta jäsenkokousta ei voi niin vain kutsua koolle. Uusi hallitus oli kuitenkin laillisempi kuin uuden kokouskutsun esittänyt ryhmä.

Tulossa uusi kokous

Nyt on meneillään aselepovaihe: ylimääräinen yhdistyksen kokous pidetään lauantaina 24. maaliskuuta. Kokouskutsun alla on sekä Granellin että vanhan hallituksen varapuheenjohtajan ja uuden hallituksen jäsenen Nils Holmbergin allekirjoitukset.
Yhdistyksen hallitus kokoontuu ennen ylimääräistä vuosikokousta ja hyväksyy kaikki uudet jäsenet.
Granell toivoo ylimääräisen vuosikokouksen vakauttavan tilanteen. Menneet pari viikkoa ovat olleet melkoista loanheittoa, puolin ja toisin. Puhelimet ovat soineet punaisina ja kielenkäyttö on ollut välillä hyvin aggressiivista. Ulkopuolisen on vaikea ymmärtää, miten perinnepurjealus, alkuperäisen 1800-luvun alussa Loviisan ja Tukholman välillä liikennöineen pakettijahdin replika, voi saada aikaan moista tunnekuohua.
–Käsitykset ja tunteet ovat olleet niin jyrkät, että haluamme toimia korrektisti ja lain mukaan niin , ettei puheenjohtajaa tai hallitusta voida arvostella minkäänlaisesta vilpistä.
Ylimääräisen vuosikokouksen kokoonkutsujat katsoivat, että yhdistyksessä tehtiin heidän selkänsä takana kaappaus. Operaatiossa syrjäytettiin pitkäaikainen yhdistyksen puheenjohtaja Esko Päivinen, sanotaan.
–Päivinen on tehnyt aluksen kanssa valtavan työn. Granell ei puhu kaappauksesta tai kapinasta, vaan katsoo, että jos ihmisiä halutaan yhdistyksessä vaihtaa, toimitaan demokraattisesti.
–Yhdistyshän on sen jäseniä varten.
Granellin mukaan muutospaineen taustalla on ollut se, että moni yhdistyksen jäsen on huolissaan siitä, toimitaanko yhdistyksessä sen alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti.
Yhdistys rakensi laivan ja luovutti sen Pro Österstjernan Oy Ab:lle 2006. Yhdistyksen tehtävänä on järjestää purjehduksia yleisölle, nuorisolle ja jäsenille. Pro Österstjernan omistaa laivan ja vastaa sen liikennöinnistä. Yhdistys omistaa Pro Österstjernanin osake-enemmistön.

Laiva ei kuulu laituriin

Granellin korviin on tullut napinaa vallalla olleesta toimintatavasta: arvostelijoiden mielestä toimintaan ovat päässeet mukaan ainoastaan ”samanmieliset” ja purjehduksilla ei ole purjehdittu, vaan ajettu liian usein koneella.
–Laivan ei tule maata satamassa vaan tehdä rahaa merellä, olla liikkeellä, sanoo ikänsä merillä työskennellyt Granell.
Tähän saakka alus on toiminut pienellä miehistöllä. Aluksen riki on hankala, sen käsittely vaatii monta ihmistä. Granell ratkaisisi ongelman koneellisella nostolaitteella, jolloin purjeet saisi ylös pienempikin porukka. Kaikki eivät pidä ratkaisua aluksen hengen mukaisena. Granell myöntää, ettei tekniikka kuulu laivan edustamaan aikaan.
Hissataan purjeet sitten käsin tai tekniikalla, Granellin mukaan miehistöä tarvitaan lisää, ettei miehistöpula ole esteenä sille, lähteekö laiva laiturista vai ei.
Viime viikkoja Granell kuvailee sammutusoperaatioksi – sen verran kuumina tunteet ovat jäsenkentällä käyneet.
–Vimmatusti olen yrittänyt tehdä sovintoa. Jokaiselle yhdistyksen jäsenelle pitää saada joku homma. Ja kaikilla on oltava hauskaa. Granell sanoo, ettei hänelle ole vielä täysin selvinnyt, onko kuohunnan taustalla loukattuja tunteita vai jotain muuta.
Hän toivoo, että katseet siirtyvät kohti tulevaa. Granell näkee Loviisan Laivasillan alueessa pakettijahteineen paljon mahdollisuuksia. Eri toimijat olisi vain saatava puhaltamaan yhteen hiileen.

Kokemusta maailman meriltä

Merikapteenin koulutuksen saanut Granell on työskennellyt vuosia matkustaja- ja risteilyliikenteessä. 15 vuotta kului eri johtotehtävissä matkustajavarustamoissa, vastuualueena turvallisuus, merenkulkutekniikka ja telakointi. Englannin vuosinaan hän oli pelastuskopterin lentäjäkoulutuksessa.
Granell on seilannut lähes kaikilla maailman merillä, vain Intian valtameren ylitys Australian suuntaan on jäänyt tekemättä. Kokemusta on myös Disney-yhtiöistä. Silloin tutuksi tulivat Karibian vedet – kun Granellilta kysyy maailman kauneimpia satamia, ne löytyvät hänen mukaansa juuri Karibialta.
–Hauskinta ja tapahtumarikkainta oli Durbanissa. Ulkomaan vuosilta on peräisin myös kielitaito: kotimaisten lisäksi englantia ja ranskaa.
Granell toivoo, että uusi kokous vie yhdistyksen toimintaa eteen päin, selville vesille. Siihen saakka Granellien venäjänvinttikoira on valmis antamaan isännälleen henkistä tukea. Yhdistysjuridiikka unohtuu, kun koiran lempeä katse suuntautuu isäntäänsä. Granell on haastattelun aikana siteerannut presidentti Koivistoa: Tarttis tehdä jotain. Verni-koirakin tuntuu siteeraavan samaan presidenttiä: kyllä se siitä. Vernyi tarkoittaa uskollisuutta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI