|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Herra ministeri, te olette 114?vuotias, kun suomalaiset veronmaksajat vapautuvat tästä vastuusta? (13.11.2018 18:02)
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vanha Loviisa valokuidun piirissä tänä vuonna
06.03.2012Valtion laajakaistastrategia edellyttää koko maan olevan erittäin nopeiden tietoliikenneyhteyksien kattama vuoden 2015 loppuun mennessä. Loviisan seutu näyttää repaleiselta ja kiirettä pitää, jos ”laajakaista kaikille”-tavoite aiotaan saavuttaa. Tarkoitus on päästä kaikkialla enintään kahden kilometrin etäisyyteen sellaisesta valokuitu- tai kaapeliverkosta, joka mahdollistaa 100 megan yhteyden.

Osalla seutua homma on hanskassa kyläosuuskuntien tai puhelinoperaattorien toimesta, kun samanaikaisesti toisissa kylissä sinnitellään mokkulayhteyksien varassa. Mobiiliyhteys on tarpeen liikkuessa, mutta moniin vaatimuksiin se ei riitä.
Tavallisin yhteys nettiin kulkee edelleen vanhaa kuparista puhelinlankaa pitkin, ja luvatut monen megan nopeudet eivät välttämättä toteudu. Sähköisen tiedon väylillä asioidaan ja vietetään vapaa-aikaa yhä sankemmin joukoin.

Kuitu joka viidennellä

Kuggomin Furuborgin seuratalossa tutustuttiin Lponetin tarjoamiin valokuituyhteyksiin viikko sitten. Myyntijohtaja Mats Åminnen mukaan yrityksellä on tänä vuonna kolme esittelytilaisuutta, ja viime vuosina kyläinfoja on vedetty kymmenkunta. Uusien viestintäyhteyksien rakentaminen on edennyt niin, että puhelinosuuskunnan perinteinen toiminta-alue, vanha Loviisa, katetaan jo kokonaan kuituverkolla tämän vuoden lopulla. Lponet Oy Ab on osuuskunnan tytäryhtiö, ja palvelua tarjotaan edullisemmin jäsenille.
Illassa mennään kaapeli-TV edellä. Åminne kertoo heidän tarjoavan monipalveluyhteyksiä, sillä valokuitutekniikan avulla tv, nettisisällöt ja puhe siirtyvät optisessa kuitukaapelissa ja siirtokapasiteetti on lähes rajaton.
- Pääsyy kuituyhteyden hankintaan on yleensä televisio ja laaja kanavatarjonta, koska jatkossa telkkari ja internet sulautuvat yhteen, hän sanoo myöhemmin.
- Joka viides talous on liittynyt niillä alueilla, joilla me olemme rakentaneet, hän toteaa.
Åminne pitää 20 %:n osuutta varsin hyvänä ja vertaa sitä Ruotsin ja Japanin 25 %:n ja 26 %:n kuituliittymätiheyksiin. Suomessa valtakunnallisella tasolla luku on 2 %.

Sisäverkko odottaa kuituliitäntää

Illan osallistujat ovat Loviisan pohjoisista kylistä: Kuggom, Hardom, Haddom, Skinnarby, Hommansby, Andersby ja Påvalsby. Viitisentoista kiinnostunutta on paikalla, mutta lumipyrykin on ollut tavallista tiukempi.
Jonny Lindström aikoo hankkia kuituliittymän.
- Ajattelin katsella iPadia aamukahvilla, ettei tarvitse postilaatikolla juosta, hän heittää.
- Me rakennettiin sisäverkko valmiiksi samalla, kun rakensimme taloa, Lindström perustelee ja kertoo talonsa valmistuneen vuonna 2007.
Mats Antas Gislomista kertoo tietokoneensa olevan ihan surffailukäytössä. Häntä kiinnostaa nykyistä kahden megan liittymää nopeampi kaista ja kuidun mukana tulevan kaapeli-TV:n tarjonta.

Kuitu maassa tai pylväissä

Yleisölle tulee uutena asiana se, että haja-asutusalueella Lpo rakentaa nykyään kuituyhteyden vaihtoehtoisesti ilmajohtoina. Maaston vaikeus ratkaisee yleensä toimintatavan, ja kuidulle kaivetaan edelleen kapean auravaon lisäksi myös avokaivantoa. Kallioisessa maastossa kuten Porvoon Emäsalossa ilmajohto on ainoa mahdollisuus.
Kuidun piilottaminen maahan ei enää ole ainoa keino valon nopeudella toimiviin yhteyksiin. Maanpäällinen toiminta keventää melkoisesti toteuttajan kustannuksia.
Kysymykseen ilmajohtojen alttiudesta myrskytuhoille Åminne vastaa, että sähköpylväisiin valokuitu vedetään turvallisesti sähköjohtojen alapuolelle, ja uusi pylväsverkko kulkee teiden varsilla eikä metsän keskellä kuten vanhemmat kuluttajalinjat. Liljenet valokaapeliosuuskunnan puheenjohtaja Bo-Kristian Lindqvist toteaa haastattelussaan, että he luottavat edelleen maakaapeleihin, koska kuitu on silloin myrskyvapaa. Jos ilmajohtona vedetty kuitu menee poikki, sitä on hankala korjata.

Liljenet pyörii talkoilla

Liljenet sai alkunsa kylätyöryhmän kokoontumisesta kohta viisi vuotta sitten.
- Silloin ei osannut arvata, että tämä laajenee näinkin paljon, Lindqvist sanoo. – Aloitettiin viemäriosuuskunnan kanssa ja tämä onnistui siksi, että oltiin kaikki kyläläisiä. Kaivuumahdollisuus on usealla jäsenellä.
Talkoovoimin pyöritettävä osuuskunta palkkaa ainoastaan kuituhitsarin. Lindqvist painottaa Liljendalin voimakasta talkootyön perinnettä. Osuuskunta toimii Liljendalin alueella kuutostien pohjoispuolisissa kylissä ja Myrskylän Kreivilässä sekä lisäksi Malmgårdissa, Tetomissa ja Veckarbyssä.
- Osuuskunnan jäseninä on nyt 185 kiinteistöä ja 137:sta tilatusta liittymästä on kytkettynä 127 eli nämä käyttävät nettiä, hän kertoo.
- Kiinteistön vaihtaessa omistajaa liittymälle voi tulla käyttöä. Yhteen taloon muuttivat nuoremmat asukkaat nyt 1. helmikuuta ja 4. päivä olimme kytkemässä taloa verkkoon.
- Aika vähän on ollut ongelmia ja pystymme seuraamaan kylien etäohjattuja laitetiloja omilta tietokoneilta.
- Ostamme internetkapasiteetin, IP-transitin, tukkuna Lponetiltä, Lindqvist toteaa.
Liljenetin liikenne kohtaa tukkuoperaattorin kuidun, joka välittää kaiken nettiliikenteen ulkomaailmaan. Jäsenet hankkivat tällä hetkellä TV-palvelunsa itse.

Kyläosuuskunnista kumppaneita?

Loviisassa ja Porvoossa toimiva Lponet etsii toimitusjohtaja Gustaf Forsbergin mukaan kumppaneita rakentamaan kuitua ydinalueensa ulkopuolisiin kyliin.
- Kolmessa tai neljässä vuodessa ehditään joka kylään, mutta jos kylässä löytyy aktiiveja rakentamaan kuitua esimerkiksi vesi- ja viemäritöiden yhteydessä, meillä on tarjota tietotaitoa.
- Ehdotamme verkkosuunnittelua ja rakentamistekniikan tietoutta käyttöön, jotta kuituverkko rakennettaisiin mahdollisimman toimivaksi hyödyntää myöhemminkin.
Forsbergin mukaan he ovat joutuneet kieltäytymään muutamasta tarjouksesta ottaa valmiin verkon operaattoritoiminta hoitaakseen, koska kuituverkko ei ole vastannut standardia.
Hän näkee kylän rakentamisosuuskunnan etuna oman työn hyväksikäytön ja edullisen rakentamisvaiheen, jonka jälkeen osuuskunta voisi vuokrata verkkoa Lpo-osuuskunnalle tai fuusioitua sen kanssa ja saada koko palvelukonsepti jäsenten käyttöön.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI