|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Punainen valo vilkkuu yhä itäiselle rantaradalle
24.02.2012Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) ei antanut suuria toiveita itäisen rantaradan rakentamisesta Porvoossa keskiviikkona kokoontuneelle rantaratatoimikunnalle. Ministeri neuvoi kuitenkin säilyttämään rantaratavarauksen myös tekeillä olevassa maakuntakaavassa, joka hyväksytään loppuvuonna.

Kyllönen aprikoi, että suoraa mainintaa itäisestä rantaradasta tuskin saadaan tekeillä olevaan liikennepoliittiseen selontekoon. Huhtikuun aikana eduskunnan käsittelyyn tuleva selonteko linjaa liikenneratkaisuja seuraavaksi pariksi kymmeneksi vuodeksi. Kyllösen mukaan ratalinjausta on vaikea viedä eteenpäin, koska esimerkiksi tavara- ja henkilöliikenteen eriyttämistä ei ole tehty. Lisää tietoa on saatava myös Venäjän valtion ratasuunnitelmista itärajan takana.
Ja lisäksi Suomen valtion talous on nyt tiukoilla. Itäistä rantarataa on puuhattu jo vuodesta 1993, jolloin Kotkan kaupunginvaltuusto päätti ryhtyä edistämään itäisen rantaradan rakentamista pääkaupunkiseudulta itään. Ratahanke on kuitenkin edennyt perin nihkeästi ja se on pysynyt hengissä ainoastaan kaavavarauksin.

Painotukset vaihtelevat

Rantaratatoimikunnan tilaisuudessa kävi hyvin esiin se, että vaikka itäistä rantarataa kannatetaan, painotukset vaihtelevat. Helsingin kaupunki haluaa radan kiertävän Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta, Porvoon ja Loviisan kaupungit haluavat linjauksen lähemmäs rannikkoa, vanhaa Heli-radan varausta myöten Tapanilan ja Östersundomin kautta Porvooseen ja Loviisaan ja edelleen kohti itää.
Uudenmaan maakuntaliitossa pääosa kunnista kannattaa lentorataa ja Helin kannattajat ovat vähemmistössä. Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Rautava patisti painokkaasti poistamaan maakuntakaavasta Heli-varauksen, jonka Helsinki katsoo haittaavan maankäytön suunnittelua. Painotuseroja on myös siinä, millaista liikennettä radan pitäisi palvella. Esimerkiksi Liikennevirastossa painotetaan nopeaa ja kansainvälistä rataliikennettä.
Suunnittelujohtaja Mervi Karhula Liikennevirastosta totesi, että Venäjän ratkaisut on sovitettava yhteen Suomen hankkeiden kanssa. Karhulan mukaan Venäjällä mietitään parhaillaan ratayhteyttä Imatran suuntaan.
Hän myös arvioi, että tässä taloudellisessa tilanteessa olemassa olevan liikenneverkon tehokas hyödyntäminen on ykkössijalla.
Sen sijaan Porvoo ja Loviisa painottavat henkilöliikenteen merkitystä. Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula arvioi, että Helsingin liikenneväylät tukkeutuvat hyvää vauhtia, samoin kuin E18-väylä. Itämetron rakentamista hän piti liian hitaana vaihtoehtona Porvoolle.
–Heli-linjaus on ehdottomasti säilytettävä joukkoliikenteelle. Metro ja bussiliikenne eivät Helsingissä vedä.

Kuntarakenneuudistuskin vaikuttaa

Liikenneviraston tapaan Helsingin kaupunki ja Kotkan satama, kaupunki ja kehitysyhtiö Cursor katsoivat rata-asiaa laajemmassa kontekstissa. Rautava sitoi hankkeen meneillään olevaan kuntarakenneuudistukseen.
–On huomioitava myös se, mihin toinen lentokenttä sijoitetaan. Vahvat suunnitelmat on jo tehty Orimattilan Hennan alueelle. Rautavan mukaan kyseessä ei olisi Helsingin Malmin korvaava kenttä, vaan maan tuleva kakkoslentokenttä. Aiemmin Malmin korvaavaa kenttää on sovitettu Porvooseen, joka kuitenkin vastustaa lentokentän rakentamista.
Rautava katsoi myös, että rantaradalle on mietittävä kokonaan uudenlaisia rahoitusvaihtoehtoja.
Venäjän viisumivapaus asettaa sekin uusia vaatimuksia liikenteen lisääntyessä. VR:n matkustajaliikenteen johtaja Antti Tiitola puhui liikenneyhteyksien kokonaisvaltaisen kehittämisen, rataverkon toimivuuden varmistamisen ja erilaisten liikennemuotojen yhteensovittamisen puolesta. –Ne eivät sulje toisiaan pois.

Elinkeinoelämä ei jaksa odottaa

Porvoon ja Loviisan kehitysyhtiö Posintran kehittämispäällikkö Topi Haapanen penäsi radan rakentamista nopeasti: Raideyhteys tänne ja heti!
Hän painotti, että saavutettavuus lisää vetovoimaa.
–Kun elinkeinoelämälle puhuu vuoden 2035 jälkeisestä ajasta, he pyytävät vaihtamaan puheenaihetta.
Haapanen neuvoi myös miettimään, miltä metropolialue näyttää parinkymmenen vuoden kuluttua.
–Viisauttako vetää Heli pois?
Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf valitteli sitä, että valtiovalta ei tällä haavaa edistä Pohjois-Euroopan logistiikkaklusteria.
–Itämeren pohjoispuoli on jäänyt lapsipuolen asemaan ja kaupungit ovat itse joutuneet pistämään vauhtia asioihin.
Hän kertoi muun muassa Kotkan ja Helsingin olevan tekemässä esitystä liikennepoliittiseen selontekoon siitä, miten kehityskäytävää Tukholmasta aina Moskovaan saakka voitaisiin parhaiten hyödyntää.
–Mikään ei oikein tue sitä, että iso liikennepoliittinen investointi olisi tulossa. Jotain partnershipiä tarvitaan, kun valtiokin vetäytyy peruskunnista.
Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva epäili, että jos itäiselle rantaradalle ei pian saada vihreää valoa, hankkeen puoltajia alkaa painaa turnausväsymys. Hän patisti lisäksi Loviisa-Lahti-radan kunnostamista ”järjellisessä aikataulussa”. Tällä hetkellä heikkokuntoinen rataosuus on tärkeä Loviisan satamalle ja seudun koko elinkeinoelämälle.
Rantaratatyöryhmän puheenjohtaja Pentti Tiusanen lupasi, että toimikunnan seuraavan kokouksen teemana on Venäjä, muun muassa viisumivapaus ja ratahankkeet.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI