|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Viiden kunnan yhdistyminen loisi reilun 87 000 asukkaan kaupungin
17.02.2012Kunnallishallinnon rakenne- ja virkamiestyöryhmän selvityksessä esitetään Kymenlaaksoon kahta kuntajakoselvitysaluetta. Pyhtää yhdistetään selvityksessä uuteen, viiden kunnan muodostamaan suurkaupunkiin. Haminan, Kotkan, Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden muodostamassa kaupungissa olisi 87 305 asukasta. Toinen Kymenlaakson selvitysalue on Kouvolan ja Iitin yhdistyminen, joka loisi 95 077 asukkaan kaupungin.

Kymenlaakson alueen ehdotusta esiteltiin Kouvolassa torstaina. Kutsuseminaariin osallistui runsaat sata osallistujaa ja sitä pystyi seuraamaan suorana internetistä.
Pyhtäätä koskeva selvitys pohjaa Kotkan työssäkäyntialueeseen. Ylijohtaja Päivi Laajala kuvasi Pyhtään taloudellista tilannetta kohtuullisen hyväksi, mutta kunnan olevan riippuvainen Kotkan työpaikoista.
Erityiskysymyksenä kuntaliitoksen toteuttamisessa on Pyhtään kunnan ruotsinkielisten asema. Viiden kunnan muodostelmassa ruotsinkielisiä olisi vain reilu prosentti asukkaista, joten kielilain mukaan se olisi yksikielinen kunta. Ruotsinkielisten asema halutaan kuitenkin turvata joko muuttamalla kielilakia tai varmistamalla, että keskeisten palvelujen saaminen ruotsiksi turvataan. Tämä parantaisi myös muissa yhdistyvissä kunnissa kuin Pyhtäällä asuvien ruotsinkielisten asemaa.

“Pyhtää on kasvava kunta”

Pyhtään puheenvuoron tilaisuudessa piti kunnanhallituksen puheenjohtaja Olli Nuuttila. Hän korosti Pyhtään tekevän hyvää yhteistyötä niin naapurikuntiin, yrityksiin kuin kolmannen sektorin suuntaan. Hän huomautti Pyhtään olevan kasvukunnan ja ihmetteli miten selvitys ennakoi kunnan kuihtumista. Hän arveli että selvityksen laskentamalli ei jostain syystä ota huomioon Pyhtään kehitystä. Suuruuden ekonomian Nuutila muistutti voivan etäännyttää päätöksentekoa ja kaventavan demokratiaa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen hän uskoi kaipaavaan suurta uudistusta.
Jos yhteistyöhön käytetään ”vahvoja keinoja”, Pyhtää kallistuu yhden ison kunnan puoleen.
- Pari vuotta sitten selvitettiin Pyhtään liittymistä Kotkaan ja se osoitti, ettei merkittäviä etuja saavuteta.

Lastentekotalkoot?

Avoimessa kyselytilaisuudessa puheenvuorojen jälkeen pyhtääläisvaltuutettu Taina Marttinen halusi tietää millainen rooli maaseudulle on uudistuksessa annettu ja miten käy pyhtääläisten koulujen, voidaanko kaikki neljä lakkauttaa.
- Maaseudulla palvelujen järjestämisen näkökulma korostuu, ministeri Henna Virkkunen totesi huomauttaen että laissa on säädetty maksimietäisyys kodin ja koulun välillä.
Pyhtään perussuomalaisten valtuutettu Raul Lehto totesi, että kun haetaan laajempia harteita, vatsakin kasvaa, eli vaikka hartioissa voitettaisiin niin liikkuvuus heikkenisi.
- Jos haetaan voimaa, miksi Kymenlaaksoon ei tarjota yhden kaupungin mallia. Kun istuu Pyhtäällä, yhtä kaukana ovat Virolahti ja Miehikkälä kuin Kouvolakin, hän heitti.
Lehto peräsi myös säästöjen perään, kun millään yhdistettävällä kunnalla ei ole juurikaan ylijäämää. Hän oli eri mieltä myös lasten määrästä omassa kunnassaan.
- Pyhtäällä on yli 50 alle 1-vuotiasta lasta ja jos ei ole, niin järjestetään vaikka talkoot.
Lehto pitää Kymenlaakson elinvoimassa suurempana kysymyksenä sitä miten rannikolla liikutaan itään ja länteen ja arveli ajavansa kotoa Pietariin junalla vuonna 2030.
- Liikkuvuus on suurempi kysymys kuin mitä tehdään kunnille, Lehto sanoi.
Pyhtään kunnanvaltuuston puheenjohtaja Osmo Kallio peräänkuulutti yhteistyötä, jotta selvityksissä päästäisiin eteenpäin.
- Pyhtäällä on oltu aktiivisia seutuasioissa, mutta eteenpäin ei olla päästy.
Kallio toivoi, ettei valtiolta tulisi lisää kuntia kurjistavia toimenpiteitä ja väkisin liittämisen sijaan kannustavia toimia. Taina Marttinen arveli, ettei valtuutettu enää isossa kunnassa pystyisi hoitamaan luottamustehtäväänsä hyvin, koska jo pienessäkin kunnassa on niin paljon luettavaa.
Tilaisuudessa todettiin useammassakin puheenvuorossa, että kuntakenttää koskevat uudistukset ovat jääneet usein kesken, ja suurta uudistamista on siirretty 1960-luvulta eteenpäin. Nyt Virkkusen mielestä ei enää voida uudistustyötä siirtää, jos peruskuntamalli halutaan pitää pohjana. Kuntapohjainen malli varmistaisi hänen mielestään parhaiten lähipalvelujen säilymisen. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen muuten kuin kunnan järjestämisestä tarkoittaisi Virkkusen mukaan sitä, että kunnalla olisi verotusoikeus ja vain maksajan rooli sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Kuntien kuuleminen 13.4. saakka

Kuntien sähköinen virallinen kuuleminen kestää 13.4.2012 saakka. Lomake on lähetetty kuntiin 13.2.2012. Sähköisellä kyselylomakkeella pyydetään kunnan lausunto työryhmän selvityksessä esitetyistä kuntarakenteen kehittämistarpeista ja tavoitteista, työryhmän tarkastelunäkökulmista ja kuntaliitostarpeen arvioinnista, kuntajakoselvityksen toteuttamisesta, kuntauudistuksen toteuttamiskeinoista ja aikataulusta sekä muutostuesta.
Valtiovarainministeriö on avannut kaikille 18 alueelle keskustelualustan www.owela.fi/kuntauudistus Keskustelufoorumin tavoitteena on mahdollistaa keskustelu alueen päättäjien ja muiden asiasta kiinnostuneiden kesken sekä kerätä palautetta alueille ehdotetusta tai ehdotetuista erityisistä kuntajakoselvitysalueista valmistelijoiden tueksi. Valmistelijat seuraavat keskustelua säännöllisesti. Keskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä. Teknisen palvelualustan alueellisille keskusteluille tuottaa VTT. Kymenlaakson keskustelu on osoitteessa www.owela.fi/kuntauudistus / kymenlaakso

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI