|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Petteri Orpo: ?Sdp:n yhtälö on mahdoton ? menot alakanttiin ja tulot äärimmillään? (14.11.2018 15:24)
Googlen liikenteen ?kaappaus?: Tunnustus tulikin Nigeriasta (14.11.2018 14:49)
Talviolympiakisojen kriisi syvenee ? kisahakijat kaikkoavat (14.11.2018 12:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Voitokas juhlaraha suunniteltiin Loviisassa
10.02.2012Helsinki valittiin vuoden 2012 maailman design-pääkaupungiksi. Se, ja samalla koko suomalaisen muotoilun juhlistaminen antoi aiheen uuden juhlarahan lyömiseen. Perinteen mukaisesti suunnittelijaa ryhdyttiin etsimään kilpailulla, jonka myös loviisalainen muotoilija Henna Lamberg huomasi.

-Huomasin ilmoituksen kilpailusta ja muutaman kuukauden idea kypsyi mielessä. En ollut aikaisemmin suunnitellut rahaa. Kun kilpailuaika alkoi lähestyä loppuaan, piirsin suunnitelman ja tein mallin parissa viikossa, Henna kertoo.
Kilpailuun lähetettiin yhteensä 21 ehdotusta, useimmat kokeneilta kuvanveistäjiltä ja suunnittelijoilta. Kun kilpailuaika umpeutui marraskuisena perjantaina, Hennan puhelin soi jo seuraavan viikon alussa.
-Olin voittanut kilpailun. Kyllä minä puhelun jälkeen täällä vähän aikaa tuuletin, Henna nauraa.
Uusi juhlaraha julkistettiin 3.2. Berliinin rahamessuilla.

Arvostettu suunnittelutyö

Juhlarahakilpailun voitto ei ole mikään pikkujuttu. Rahat lyödään merkittävän henkilön tai tapahtuman kunniaksi, ja ne päätyvät useimmiten keräilijöille. Päätöksen juhlarahan lyömisestä tekee valtiovarainministeriö. Käytännön tasolla asiaa hoitaa juhlarahalautakunta, johon kuuluu valtiovarainministeriön, Suomen Pankin, Suomen Rahapajan, kulttuurin ja taiteen edustajia. Lautakuntaa johtaa professori Yrjö Sotamaa, ja hänen lisäkseen siihen kuuluvat muun muassa Ateneumin taidemuseon intendentti Heikki Malme sekä asiantuntijat taiteilijaliitoista. Ensimmäinen juhlaraha lyötiin vuonna 1951 Helsingin Olympialaisten kunniaksi, jonka jälkeen kaikilla olympialaisilla on ollut oma juhlarahansa. Suomessa juhlarahoja on lyöty kaikkiaan vajaa sata. World Design Capital Helsinki-kilpailussa Henna Lamberg jätti taakseen monia kokeneita suunnittelijoita, muun muassa vuodesta 1985 alkaen 25 juhlarahaa suunnitelleen Reijo Paavilaisen. Kaupunginjohtaja Olavi Kalevan kukkalähetys meni oikeaan osoitteeseen.

Vahvaa ilmaisua

Kuopion muotoiluakatemiasta valmistuneen Henna Lambergin voittotyö on nimeltään ”Inspiraatio”.
-Halusin kuvata sitä tunnetilaa, mikä inspiraatiossa vallitsee. Seuraavaksi mietin, mikä toteutustapa olisi tyylikäs, Lamberg kertoo.
Toteutustavasta oli etukäteen tiedossa, että nimellisarvoltaan 50 euron suuruinen raha valmistetaan kullasta ja hopeasta.
-Lähtökohtana olivat ylellinen kulta ja hopea, mutta niiden asettumisen työssä sai itse päättää. Se, että halusin rahaan veistoksellisuutta ja kolmiulotteisuutta, oli alusta asti selvää. Kilpailutyötä ei voinut esittää vain paperilla, vaan siitä oli valmistettava halkaisijaltaan 20 cm kokoinen kipsimalli.
-Mallin valmistuksessa minulla oli apuna asuin- ja yrityskumppanini Fred Owren. Hän on koulutukseltaan mallintekijä, ja osaa tällaiset asiat erinomaisesti.
Voittotyön perustelut ovat vakuuttavat: ”Kilpailutyössä on selkeä suhde materiaalien välillä. Teos on objekti jo itsessään voimakkaine, jopa aggressiivisine piirteineen. Työssä nähtiin myös haptinen, tuntoaistiin perustuva ulottuvuus.”
Juhlarahaa lyödään kullasta ja hopeasta valmistettuna 5000 kpl ja perusmetallisena, nimellisarvoltaan viiden euron suuruisena 100 000 kpl.

Luova tauko

Henna Lamberg ja Fred Owren muuttivat Loviisaan viitisen vuotta sitten. Siihen aikaan molemmat olivat työssä Arabialla.
-Asuimme kaksiossa Helsingissä, kun Fred ehdotti, että mitä jos muutettaisiin Loviisaan. En innostunut ajatuksesta ihan heti, mutta ei siihen tarvittu kuin pari talon katsomista, kun ajatus omasta puutarhasta vei mennessään, Henna kertoo.
Henna on kotoisin Pieksämäeltä ja Fred Helsingistä, mutta Fredille Loviisa oli tuttu äidin puolen suvun kautta.
-Fred vietti täällä aikaa lapsena, ja minä kasvoin Pieksämäellä hyvin samanlaisessa ympäristössä kuin tämä nykyinen asuinalueemme.
Muuton aikoihin Henna oli alkanut kaivata muutosta myös työasioissa.
-Halusin tehdä välillä jotakin muuta, ja minulle oli luontevaa kouluttautua hierojaksi. Perustin Hoitohuone Kanelipuun yhdessä Sinikka Rytkösen kanssa. Muutto tänne ja muutos työssä oli hyvä päätös, koska nyt tuntuu, että olen saanut luovuuteni takaisin, Henna pohtii.
Uuden talon pihavajasta remontoitiin keramiikkapaja, jossa Fred alkoi työskennellä.
-Jossain vaiheessa huomasin, että siinä hommassa tarvitaan kuitenkin molempien panosta.

Usko suomalaiseen työhön ja taitoon on säilytettävä

Nyt Hennan ja Fredin yhteinen yritys VAJA ceramics and design on kasvanut niin, että lähiaikoina on tarkoitus siirtyä suurempiin tuotantotiloihin. Yrityksellä on tuotannossa nyt kolme omaa tuotetta, mutta uusia kehitellään jatkuvasti. Tänä vuonna oma tuotesarja kasvaa ainakin kupilla ja vadilla.
-Uuden tuotteen kehittämiseen menee pienessä yrityksessä vuoden verran, ja Arabian kaltaisessa tehtaassa parikin vuotta. Yrityksen erikoisuutena on taito ja valmius keraamisten tuotteiden kehittämiseen sarjatuotannoksi asti.
-Muilla ei Suomessa ole vastaavantasoista palvelua. On kyllä monia, jotka voivat tehdä muotteja, mutta ei sarjatuotannoksi asti, Lamberg sanoo.
Fred vastaa mallinvalmistuksesta ja Hennan erityisalaa ovat serikuvakoristeet. Asiakkaina yrityksellä on sekä yksityisiä taiteilijoita että keramiikkatehtaita ja muotoilutoimistoja. Yrityksen erottaa monista muista myös se, että kaikki työ tehdään Suomessa, nyt ja tulevaisuudessa.
-Esimerkiksi Aasiassa teettäminen on nyt vielä halpaa, mutta mikä on tilanne jatkossa? Sielläkin varmasti palkat nousevat, ja ihmiset osaavat vaatia enemmän. Riskinä on, että osaaminen häviää Suomesta, ja erityisesti keramiikka-alalla se näyttää olevan suunta.
Pariskunta ei kuitenkaan usko, että valinta merkitsisi erityisen raskasta tai vaikeaa tietä eteenpäin.
-Ihmiset ajattelevat yhä enemmän näitä asioita, ja erityisesti maailmalla arvostetaan valtavasti suomalaista työtä ja muotoilua. Ja lisäksi, ei meidän tarvitse tavoitella sellaisia voittoja kuin suurissa yrityksissä tehdään, Owren sanoo satavuotiaan käsikäyttöisen kipsisorvin ääressä.

Susanna HeiskaHennan suunnittelema juhlaraha sai kiitosta vahvasta veistoksellisuudestaan.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI