|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)
Verkkohyökkäys häiritsi Kelan, verottajan ja poliisin palveluita ? KRP: Ainoa epäilty menehtynyt (13.11.2018 14:43)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Unkarin kansannousu pysäytti

24.10.2003Joukko Myllyharjun yläasteen ja lukion oppilaita on tutkinut perusteellisesti vuonna 1956 tapahtunutta Unkarin kansannousua. Historian ja yhteiskuntaopin tunneilla tehty työ on myös laitettu kansien väliin.


Oppilaista juuri kukaan ei ollut aikaisemmin kuullut tästä Suomessakin laajalti uutisoidusta asiasta. Nyt tuosta lähes 50 vuoden takaisesta tapahtumasta on kaikilla projektiin osallistuneilla jo huomattavasti kirkkaampi kuva.

Oppilaat tutkivat lehtikirjoittelua kansannoususta SKDL:n pää-äänenkannattajasta Vapaasta Sanasta, Helsingin Sanomista ja Loviisan Sanomista. Lisäksi oppilaat keräsivät muistitietoa 15 henkilöltä.

– Tietoa saatiin mm. Kaari Utriolta ja Laila Hietamieheltä. Molemmat olivat aika nuoria tuohon aikaan, mutta muistavat kuunnelleensa uutisia kansannoususta radiosta, sanoo projektissa mukaan ollut opinto-ohjaaja Aila Noponen.

Laura Tennberg
totesi, että lehtijuttuja tutkiessa huomasi tiedon kulun Unkarista olleen vähän niin ja näin.
– Ei jutuista välttämättä saanut tarkkaa kuvaa, mitä siellä oikein tapahtui. Työ oli joka tapauksessa erittäin kiinnostava.

Sebastian Rytkölälle jäi kansannoususta päällimmäiseksi kuva, että Neuvostoliitto oli tuohon aikaan isoveli, jota ei sopinut vastustaa.

– Kyllä se oli täyttä sotaa, Joni Tolonen totesi.
Monelle myös hahmottui kansannousun liittyminen laajempaan asiaan, suurvaltojen väliseen ns. kylmään sotaan. Useamman oppilaan kiinnostus kansannousuun heräsi niin paljon, että he aikovat etsiä vielä lisää tietoa tapahtumista.

Uutisointi puolueetonta

Oppilaat tekivät tiivistelmän lehtien linjasta uutisoida kansannoususta. Loviisan Sanomien kirjoittelusta todetaan, että kansannoususta kirjoitettiin yksityiskohtaisesti ja ottamatta kantaa asioihin. Tiedot perustuivat kommunistien hallussa olevan Budapestin radion ilmoituksiin... osa uutisista perustuu huhuihin tai ”luotettaviin lähteisiin”. Unkarilaisten kapinallisten näkökulmasta puhuttiin ”Unkarin murhenäytelmästä”.

”Tapahtumien aikana niistä vain uutisoitiin syyllistämättä ketään. Neuvostoliittoa ei syyllistetty. Vasta tapahtumien jälkeen kirjoitettiin neuvostoliittolaisten pahuudesta ym. ja unkarilaisten syyttömyydestä (otsikolla Unkarin murhenäytelmä).

Suomessa koettiin surua ja huolta

Kun oppilaat haastattelivat henkilöitä, nousi esiin suru, joka oli oppilaiden mukaan poikkeuksellista: Unkarin kansannousun aikana suomalaiset osoittivat tunteita avoimesti ja jopa miehet itkivät. Monien kauppojen ikkunassa oli kynttilä ja musta liina tai nauha. Veljeskansan kohtalosta oltiin huolestuneita ja pahoillaan. Tunnettiin myös vihaa ja avuttomuutta sen takia, että kukaan ei auttanut unkarilaisia. Suomalaisille tuli myös epävarmuus omasta tulevaisuudesta, mitä jos samanlaista tapahtuisi myös Suomessa.

Ajatus Unkarin kansannousun tutkimisesta juontaa juurensa Paksissa Unkarissa viime vuonna vierailleen Myllyharjun koulun yhteiskuntaopin ja historian lehtori Riitta Sinkkosen ja Vak Bottyan lukion historian opettaja Krisztina Tillin keskusteluista.

Tänä syksynä Paksissa järjestettiin kansannoususta kertova näyttely, jossa Myllyharjun oppilaiden työkin oli näyttävästi esillä.

– Saimme myös kutsun vierailla siellä. Ikävä kyllä meillä ei ole varoja lähteä matkaan näin nopealla aikataululla, Aila Noponen harmitteli.

Kansannousussa kuoli 25.000 unkarilaista

Unkarin kansannousu käynnistyi 23. lokakuuta 1956 valtavien ihmismassojen marssiessa läpi Budapestin. Unkarilaiset halusivat erota Varsovan liitosta ja tavoitella puolueetonta kansainvälistä asemaa. Taustalla oli myös halu saada paremmat aineelliset elinolot.

Mielenosoitus laajeni pian taisteluksi salaisen poliisin joukkoja vastaan. Seuraavan vuorokauden aikana taisteluihin osallistui myös neuvostoliittolaisia panssarivaunuja - tosin vielä siinä vaiheessa vähäisessä määrin.

Maahan julistettiin yleislakko ja vanha stalinistihenkinen hallitus erosi. Pääministeriksi astui maltillisena kommunistina tunnettu Imre Nagy ja puoluejohtajaksi Janos Kadar. Marraskuun alussa pääministeri Nagy sanoi irti Varsovan sopimuksen ja julisti Unkarin puolueettomaksi. Marraskuun 4. päivä Neuvostoliitto aloitti hyökkäyksen Budapestiä ja muita suurempia kaupunkeja kohti. Vastarinta sammui.

Pääministeri Nagy ja kapinallisia johtanut kenraali Pal Maleter vangittiin. Heidät teloitettiin vuonna 1958. Kansannousussa sai surmansa 25.000 unkarilaista ja 200.000 pakeni maasta.

Oppilastyön tekivät: Paula Saari, Laura Tennberg, Hilma Puranen, Laura Vikman, Emmi Stengård, Sebastian Lindqvist, Joni Tolonen, Andreas Sirengos, Oona Kalavainen, Sebastian Rytkölä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Juha Koski

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI