|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Herra ministeri, te olette 114?vuotias, kun suomalaiset veronmaksajat vapautuvat tästä vastuusta? (13.11.2018 18:02)
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Viiden ruokalajin arkea Taitotalossa
27.01.2012Porlammin Taitotalossa kokoontuva miesten kokkikurssi ei taida tarkoittaakaan aloittelijoiden harjaantumista ruuanlaittoon. Ryhmän keskiviikkoillan menu lyö ällikällä. Viiden ruokalajin listalla on esimerkiksi jokirapu-benedict tillihollandaise-kastikkeella, maa-artisokkakeitto ja kampasimpukat sekä maidossa haudutettua timjamivalkosipulilohta. Jälkiruoka on sitruuna-marenkitorttu.

- Ei meillä aina ole näin gourmeeta, osallistujista Pekka Heikkilä sanoo. - Tämä on mestarikokkikisan tuomarin Risto Mikkolan kalamenu. Seuraillaan lehtiä ja tätä päätettiin kokeilla.
- Viimeksi tehtiin peruslihapullia. Monenlaisia juttuja on tehty ja sellaisiakin, joita ei ehkä kotona tulisi valmistetuksi kuten karjalanpiirakoita ja tuorepastaa.
Nyt keskiviikkona kansalaisopistokurssilla näyttää olevan haastavampi ilta. Aluksi miehet istuvat pöydissä ja opiskelevat illallisen reseptejä opettaja Anna-Maija Vähämartin ohjauksella.
Vähämartti esittelee pursotustyllaa, tähti- ja ruususemmoista, jota tarvitaan jälkiruokatortussa. Sovitaan ruokalajien valmistusjärjestyksestä ja todetaan muun ohessa maissitärkkelyksen ja maissisuurusteen ero.
Kari Kekkonen huomauttaa benedictin rucolalisäkkeestä.
- Villirucola on kaikkein voimakkain rucola ja sitä ei kannata laittaa pelkästään, koska se on maultaan vähän niin kuin voikukka.

11 kokkia

Mukana on yksitoista kokkia, jotka ovat tulleet Lapinjärveltä, Myrskylästä, Loviisasta ja Orimattilan puolelta Artjärveltä. Tänä iltana pari osallistujaa puuttuu.
- Ei täältä yleensä haluta olla pois. Tänään yhdellä osallistujalla oli vaihtoehtona kaverin nimpparit ja hän neuvotteli opettajan kanssa, voisiko olla pois, kerrotaan.
Marengin tekoon liittyvä Juha Ronkaisen kysymys ”kuka se olikaan erikoisen pätevä, joka osaa erotella valkuaisen ja keltuaisen?” saa vastauksen ”kaikki osaa”. Vastaus kertoo kurssilaisten asenteesta. Keittiöharrastajat ohittavat osaamisen epätasaisuudet luottamalla siihen, että aterianvalmistus tuottaa halutun lopputuloksen.
Vähämartin mukaan annokset ovatkin yleensä onnistuneet hyvin ja olleet maistuvia. Joku mainitsee, että vesirinkelit eivät olleet kovin herkullisia, mutta syyksi löytyy rinkeleiden lyhyeksi jäänyt kohotusaika. Katkarapukeitto on esimerkki ruokalajista, joka siirtyi myös kotivalmistukseen ja todettiin sielläkin onnistuneeksi.
Kurssi-illan raaka-aineet hankitaan joko läheltä tai tarvittaessa kuriirien avulla kauempaakin. Illan lähiruokaa ovat tiettävästi kotimainen lohi ja vajaa kilo kuhmuraisia maa-artisokkia, joita Heikkilä ja Rauno Rantala kuorivat keittoa varten.
- Nämä on hangen alta maasta kaivettu, Heikkilä esittelee juureksia. Syksyllä nostetut artisokat olivat sadesäästä kosteina alkaneet homehtua kellarisäilytyksessä.
Raaka-aineiden hinta osallistujaa kohden lasketaan erikseen kunakin kurssi-iltana. Yleensä maksu on kympin molemmin puolin – tavallisimmin alle, mutta kolmella eurollakin voidaan selvitä.

Ilta venyy

Harrastuneisuuden varjopuoli on illan venyminen. Kurssiaika ei kuulemma riitä, vaan joka viikko menee vähintään tunti ylimääräistä, osallistujat kertovat. Eikä ihme, sillä täydellinen illallinen nautitaan päätteeksi kaikessa rauhassa ruokalaji kerrallaan, ja tarjoilijoina toimivat vuorollaan kunkin ruokalajin tekijät.
Illalliskeskustelua siivittää seuraavan kerran ohjelma, johon on sovittu viiniesittely. Ateria tulee sisältämään graavisiikaa, salaattia ja perinteikkään coeur de filet´n lisukkeineen sekä juustolautasen.
- Mitä tahansa harrastetaan, sille yleensä omistaudutaan. Esimerkiksi puulaakijalkapallossa pitää olla pelipaidat. Tässäkin pitää olla oma juttunsa, jotakin idistä, Juha Ronkainen perustelee.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI