|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Opetusministeri kannattaa kaksikielistä mallia Itä-Uudenmaan ammattikouluille
24.01.2012Opetusministeri Jukka Gustafsson (sdp) kannattaa Itä-Uudenmaan toisen asteen ammattikoulutuksen kokoamista alueellisen kaksikielisen organisaation yhteyteen. Gustafssonin mielestä laaja kaksikielinen yhteistyöverkosto on paras tapa järjestää ammatillinen koulutus itäisellä Uudellamaalla.

Gustafsson otti kantaa Itä-Uusimaata jakavaan kouluasiaan lauantaina Porvoossa, jossa hän vastaanotti ammattikoulukysymystä koskeneen kirjelmän Porvoon kaupungin edustajilta. Kirjelmän luovuttivat hallituksen puheenjohtaja Kaj Bärlund (sdp) ja sivistysjohtaja Hilding Matsson.
Opetusministerin kannanotosta kertoi ensimmäisenä Borgåbladetin ja Östra Nylandin yhteinen verkkosivusto Östnyland lauantaina.
Bärlund piti opetusministerin näkemystä arvokkaana, sillä ministeriön rooli voi muodostua ratkaisevaksi, mikäli alueen toimijat eivät pääse yksimielisyyteen ratkaisuista.

Yhteinen hallinto, omakielinen opetus

Maanantaisen Uusimaa-lehden mukaan Gustafsson sanoi ”pitävänsä järkevänä ja perusteltuna Porvoon kaupungin linjausta, jonka mukaan ammatillinen koulutus on osa itäisen Uudenmaan kunnallisten peruspalveluiden kokonaisuutta, jonka tulee olla lähellä alueen asukkaita ja opiskelijoita”.
Porvoon linjauksen mukaan opetus olisi jatkossakin omakielistä yhteisen hallinnon alla. Samoilla linjoilla olivat myös Askola ja Myrskylä.
-Minun on erittäin helppo henkisesti tukea tätä. Oikein, oikein hyvä, Gustafsson sanoi Uusimaan mukaan.
Ministerin myhäilyn tulkittiin Porvoossa tarkoittavan, ettei hän usko kaksikielisen ammattikoulutusmallin kaatuvan, vaikka Loviisa ja Lapinjärvi päätyivätkin yksikielisen mallin kannalle. Loviisan lausunto syntyi viime keskiviikkona valtuustossa äänin 33-26.
-En tiedä, miten se vaikuttaa. Jäävätkö he sitten tästä pois, vai toteutuuko malli ilman näitä kuntia ollenkaan, Gustafsson pohti Uusimaan mukaan.
Kaj Bärlund totesi Uusimaassa, ettei Loviisa voi mitenkään jäädä pois. Lapinjärven kannalla ei hänen mielestään ole vaikutusta kokonaisuuteen. Samassa yhteydessä opetusministeri näytti myös varovaisen vihreää valoa lisäaloituspaikkojen kohdentamiselle Itä-Uudellemaalle, jossa lisätarvetta olisi noin 150-200 paikkaa.
Vierailun päätteeksi opetusministeri lupasi keskustella maanantaina opetusministeriön vastaavan johtajan Mika Tammilehdon kanssa itäisen Uudenmaan koulutusasioista.

”Suuri alueellinen yksikkö on vahvempi”

Opetusministeri Jukka Gustafsson (sdp) ei maanantaina ehtinyt antaa puhelinhaastattelua LS:lle, mutta hän vastasi sähköpostitse kolmeen kysymykseen.

Miksi ministeri tukee kaksikielistä alueellista mallia Itä-Uudellemaalle?
-Näen, että ammatillisen koulutuksen palvelukykyä vahvistavaa rakenteellista kehittämistä on jatkettava. Suurempi alueellinen oppilaitos olisi tästä näkökulmasta vahvempi.

Ministeriön tuoreessa kehittämissuunnitelmassa todetaan, että ”ammatillista koulutusta kohdennetaan uudelleen työelämän alakohtaisten ja alueellisten tarpeiden sekä väestökehityksen mukaisesti. Huolehditaan siitä, että ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat työelämän ja yksilöiden osaamistarpeisiin vastaamisen kannalta riittävän vahvoja toimijoita. Edistetään ruotsinkielisen ammatillisen koulutuksen kokoamista ruotsinkielisiin yksiköihin.” Onko tämä jotenkin ristiriidassa opetusministerin lausuman kanssa?
- Meidän tavoitteenammehan on totta kai vahvistaa ruotsinkielisiä yksiköitä ja edistää ruotsinkielisen koulutuksen kokoamista niihin. Oppilaitosten toiminta- ja palvelukyvyn kehittäminen taas vaatii oppilaitokselta suurempaa kokoa. Suurempi kaksikielinen oppilaitos on alueellisesti vahvempi, mutta on hyvin perusteltua koota sen järjestämä ruotsinkielinen koulutus omiin yksiköihinsä.

Miten ja kuka ratkaisee II asteen ammattikoulutuksen järjestämisen mallin Itä-Uudenmaan alueella, jos alueen toimijat eivät ole yksimielisiä?
- Uskon ja toivon, että alueella on löydettävissä hyvä yhteistyö asiassa.


Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI