|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Liikunnalla suuri merkitys iäkkäiden hyvinvoinnille
20.01.2012Loviisa on lähtenyt mukaan Ikäinstituutin vetämään Voimaa vanhuuteen – terveysliikuntaohjelmaan. Keskiviikkona palvelutalo Esplanadissa järjestetty starttiseminaari käynnisti ohjelmaan liittyvän toiminnan Loviisassa. Seminaarissa jaettiin tietoa voima- ja tasapainoharjoittelun merkityksestä iäkkäiden kotona asumisen ja elämänlaadun tukena sekä eri sektoreiden välisestä yhteistyöstä liikuntatoiminnan käynnistymisessä. Seminaariin osallistui 62 päättäjää, esimiestä, iäkkäiden parissa työskentelevää ammattilaista sekä vapaaehtoisia eri järjestöistä.

Voimaa vanhuuteen –ohjelman kohderyhmänä ovat liian vähän liikkuvat, kotona asuvat yli 75-vuotiaat, joilla on ennakoivia liikkumiskyvyn ongelmia, alkava muistisairaus, lievä masennus tai kokemus yksinäisyydestä. Toisaalta kohderyhmänä ovat myös liikuntaa harrastavat, aktiiviset yli 60-vuotiaat, jotka ovat halukkaita toimimaan liikuntaystävinä, vertaisohjaajina ja viestinviejinä.
Ohjelmaan liittyy liikuntaneuvonta, lihasvoima- ja tasapainoharjoittelu sekä ohjattu ulkoilutoiminta. Keskeisenä iäkkäiden liikuntatoimintaa järjestettäessä nähdään toimijoiden yhteistyö, iäkkään kokemus sekä osallisuus.

Kestävyysliikuntaa ja lihaskuntoharjoituksia

Loviisan sairaalan ylilääkäri Katariina Borup puhui liikunnan hyvää tekevästä vaikutuksesta. Luennon lopuksi yleisöstä löytyi loviisalainen Maj-Lis Pehkonen, 90, joka olikin kuin esimerkki esitelmästä. Pehkonen kertoi asuvansa edelleen kotonaan ja tekevänsä itse kotityöt, maitoa menee puoli litraa päivässä ja poliittista keskusteluakin tulee seurattua. Seminaarin jälkeen hän aikoi ottaa vielä D-vitamiinit mukaan päiväohjelmaan. Kävelykeppiä tai rollaattoria paremmin hänellä toimivat kävelysauvat, jotka antavat sopivasti tukea liikkuessa ja vetreyttävät samalla hartioita.
Borup muistutti liikunnan olevan merkittävän tekijän niin sairauksien ehkäisyssä, kuntoutuksessa kuin hoidossakin.
- Lääkärin tehtävä on arvioida liikunnan aiheet yksilöllisesti, katsoa niihin liittyvät vaarat ja rajoitteet sekä motivoida. Hän ohjeisti yli 65-vuotiaita harrastamaan kestävyysliikuntaa vähintään viitenä päivänä viikossa ja tekemään lisäksi kaksi kertaa viikossa lihasvoimaharjoituksia.
Parhaiten toimii henkilökohtainen liikuntaohjelma, joko terveydenhuollon tai liikunnan ammattilaisen tekemänä. Lääkärin lähetteellä tehdystä ammattilaisen antamasta ohjeistuksesta saa Kela-korvauksen.

Toimintakykyä voi parantaa

Ikä vaikuttaa myös luun määrään, naisilla luun määrä lähtee pienenemään jo 40 ikävuoden jälkeen. Luun lujuuden heikentyminen altistaa murtumille. Oman riskin kaatua vuoden sisällä voi testata seisomalla yhdellä jalalla viiden sekunnin ajan. Terveydenhuollon ammattilaiset voivat tehdä erilaisia tasapainotestejä, kuten Bergin testi, tarvittaessa.
Borup kiteytti luentonsa ohjeeseen, jossa kehotetaan olemaan aktiivinen nuorena ja välttämään liikkumattomuutta vanhana. Fyysinen ja henkinen aktiivisuus ja esimerkiksi liikuntaryhmissä muodostuva sosiaalinen verkosto ehkäisevät muistisairauksia. Liikunnalla on positiivisia vaikutuksia myös masennusoireisiin.
- Liikunta voi parantaa toimintakykyä vielä varsin raihnaisillakin, Borup totesi.
Ikäinstituutin johtaja Anneli Sarvimäki puhui iäkkäiden elämänlaadusta. Omaan mielenrauhaan vaikuttaa muun muassa tarpeellisuuden tunne, hyvät suhteet lähiomaisiin ja ystäviin, arjen tekemiset sekä oman ympäristön turvallisuus ja kauneus ja tyytyväisyys omaan terveyteen ja toimintakykyyn.
Ikäinstituutin suunnittelija Minna Säpyskä-Nordberg puhui yhteistyöstä vahvan vanhuuden puolesta. Liikkumisen ongelmat, muistisairaudet ja yksinäisyys jouduttavat koti- tai laitoshoitoon siirtymistä. Voima- ja tasapainoharjoittelu ryhmissä parantaa liikkumiskykyä, vähentää kaatumisriskiä, lieventää alakuloa, tukee muistia ja ehkäisee muistisairauksia sekä tarjoaa vertaistukea ja uusia ihmissuhteita.

Hyvinvoinnin edistämistä

Palveluvastaava Margareta Lepänaho Loviisan senioripalveluista toteaa, että ohjelmaan mukaan menolla halutaan muun muassa vähentää yksinäisyyttä ja löytää alkavat muistisairaudet.
- Kotihoito on avainasemassa eri riskiryhmien esille saamisessa. Kotihoidossa pyritään yhä enemmän kuntouttavaan kotihoitoon sekä tuetaan ja kannustetaan toimimaan itse.
Ohjelmalla haetaan myös uutta näkökulmaa niin palvelujen tarjoamisessa kuin asenteiden muuttamiseksi sellaiseksi, että omaa kuntoa pidettäisiin mahdollisuuksien mukaan yllä ja voitaisiin siirtää avun tarvetta. Kotihoidon asiakkaalle voidaan esimerkiksi tarjota liikuntaneuvoja ja antaa mahdollisuus ottaa itselleen vastuuta omasta hyvinvoinnista.
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä ja ylläpitoa, hän kiteyttää ohjelman sisällön.
Senior Brass tarjosi seminaarissa musiikkia ja kuntouttava lähihoitaja Maria Virtanen veti taukojumppaa.

Haluatko ulkoiluryhmän vetäjäksi?

Ohjelman aikana Loviisassa käynnistetään myös mm. ulkoiluryhmiä, joiden vetäjiä koulutetaan kahdella kokoontumiskerralla. Loviisan senioripalvelukeskuksen Katja Marttila-Meriaho ja Inger Mattsson ovat käyneet Ikäinstituutin ulkoiluryhmän vetäjäkoulutuksen. Ensimmäinen kokoontuminen on palvelutalo Esplanadissa 22.3. Tilaisuuteen toivotaan ilmoittautumista etukäteen, puh. 0440-555 470.
Loviisaan on suunniteltu myös noin kolmen tasapainoryhmän perustamista, paikoiksi on suunniteltu alkuvaiheessa esimerkiksi Taasiakotia ja Esplanadia. Jo olemassa olevia ryhmiä on niin liikuntatoimessa kuin senioripalvelussakin, jonka ryhmiin ohjataan.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI