|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kirjarovio roihusi Mickelspiltomissa
20.01.2012Liljendalin Mickelspiltomin sivukirjasto lakkautettiin vuoden vaihteessa. Tiistai-iltana kirjaston työntekijät luovuttivat Mickelspiltomin kirjastotoimen hoidon Kirjabussi Agricolalle ja sen kuljettajalle Henrik ”Fille” Ramsaylle. Siunauksensa tapahtumalle antoi myös Liljendalin kirkkoherra Håkan Djupsjöbacka.

Kasapäin kirjoja ilmaiseksi

Mickelspiltomin kirjastossa kävi tiistaina sellainen kuhina, että luulisi kävijöitä riittäneen aikaisemminkin. Tällä kertaa tosin tarjolla oli kahvia ja pullaa, ja lisäksi satoja, jollei tuhansia kirjoja oli poistettu rekisteristä, ja niitä sai nyt haalia mukaansa niin paljon kuin omatunto vain salli. Lainaustiskillä oli kyllä toiveikkaan kokoinen säästöpossu, johon sai pudottaa vapaaehtoisen maksun. Kolikoita ja seteleitäkin oli ainakin pohjan peitoksi. Varsinkin ruotsinkielisille tapaus oli mieluinen, koska suomenkielisiä kirjoja oli vain yhdessä pienessä nurkkauksessa. Ensimmäisen tunnin aikana sen enempää Solveign laulu kuin kolmiosainen Täällä pojan tähden alla ei ollut kelvannut kenellekään. Myös ihania vanhoja Pekka Töpöhäntiä oli vielä useampi kappale. Sen sijaan ruotsinkielisiä kirjoja kannettiin ulos laatikkokaupalla.
-Meillä on jo autossa useampi hyllymetri, kyllä nyt alkaa kotona tila loppua, sanoi poikansa kanssa ahkeroinut Maria Andergård.
Andergårdin tuorein löytö oli suurikokoinen viikinkiajasta kertova teos.
-Tämän annan tyttärelleni, koska hän opiskelee muinaiskäsitöitä Mynämäen opistossa, Andergård sanoo ja esittelee yksityiskohtaista piirustusta viikinkien perinnekäsityöstä.

Paluu entiseen

Kirjastonhoitaja Eivor Nygård on työskennellyt Mickelspiltomin kirjastossa sen avaamisesta lähtien. Sivukirjaston sulkeminen ei vähennä Nygårdin työtunteja.
-Ihan ensin työskentelin vain Liljendalin kirjastossa Sävträskissä, sitten kun Hommansbyn kirjasto ja Mickelspiltomin kirjasto avattiin aloin hoitaa myös niitä. Nyt palataan alkutilanteeseen, ja olen jatkossa vain Liljendalin lähikirjastossa, Nygård kertoo.
Nygårdin lisäksi sivukirjastossa on työskennellyt useita henkilöitä.
Myös kahvipöydän äärestä löytyi henkilö, jolla on taloon pitkäaikainen side.
-Kyllähän tähän paikkaan liittyy monia muistoja, ja täällä on käyty läpi monenlaisia asioita, sanoi aikoinaan talossa kauppaa pitänyt Nils Vainio.

Seikkailu alkaa nyt bussin ovelta

Aivan kaikki kirjat eivät olleet poisannettavien listalla. Muutama laatikollinen säästettiin kirjastoautolle, joka alkaa tästedes pysähtyä Mickelspiltomissa ja Eskilomissa joka toinen tiistai. Kirjastoauton kuljettaja Fille Ramsay vastaanotti tehtävänsä Håkan Djupsjöbackan puheen ja Stella Jonassonin laulun säestyksellä.
-Tämä on ollut paikka, jossa kyläläiset ovat voineet avata oven seikkailuun ja saada uusia näkökulmia asioihin. Kaikella on kuitenkin aikansa, ja voimme olla kiitollisia siitä mitä olemme saaneet, Djupsjöbacka sanoi ja johdatti yleisön lausumaan yhteen ääneen neljä tärkeää kirjainta T-A-C-K.
Lopuksi Eivor Nygård luovutti Ramsaylle pahvisen autoa ajavan Mikko Mallikkaan apulaiseksi. Mickelspiltomin ja Eskilomin pysäkit tulivat Ramsaylle nyt hoidettavaksi entisten lisäksi.
-Pieniä järjestelyjä tein, että sain ajan riittämään kaikkeen, sanoi ajamisen ohella koko kirjastoauton toimintaa hoitava Ramsay. Kirjastoautossa tai verkossa voi tehdä tilauksia kirjoista, joita hyllyssä ei ole.
Hiven symboliikkaa ja dramatiikkaakin tiistai-iltana oli tarjolla, kun vapaapalokunnan valvonnassa sai heittää kirjakokkoon tarpeettomia kirjoja. Siinä sivussa palokuntalaiset saivat tilaisuuden pitää kiinnostuneille sammutusnäytöksiä – ettei ainakaan kotikirjasto pääsisi tuhoutumaan.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI